Rektor De Toni posjetio UNIRI
Četvrtak, 05.06.2014.

četvrtak, 5. lipnja 2014.
Sveučilište u Rijeci, u utorak, 3. lipnja 2014. po prvi je puta posjetio novoizabrani rektor Sveučilišta u Udinama prof. Alberto Felice De Toni sa suradnicima. Sudionici  razgovora s obje strane izrazili su zainteresiranost za uspostavljanje čvršće suradnje dvaju sveučilišta. Neki od iznesenih prijedloga su: osnivanje zajedničkih dvopredmetnih studija, intenziviranje mobilnosti u sklopu programa Erasmus Plus, zajedničko sudjelovanje u projektima Europske unije, poput Obzora 2020. i Interreg Europe.

Rektora prof. De Tonija pratila je delegacija sa Sveučilišta u Udinama, koju su činili: voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sonia Bosero, voditeljica Ureda za znanost Sandra Salvador, djelatnica Ureda za znanost Sara Guttilla i profesor estetike Luca Taddio.

Goste sa Sveučilišta Udinama najprije su na Tehničkom fakultetu u Rijeci dočekali dekan prof. dr. sc. Goran Turkalj, prodekanica za nastavu prof. dr. sc Anica Trp, prodekan za poslovne odnose prof. dr. sc. Duško Pavletić te akademik Elso Kuljanić, na čiju inicijativu je i došlo do realizacije ovog posjeta. Nakon održanoga sastanka, gosti su razgledali su laboratorij za ispitivanje čvrstoće konstrukcija te laboratorij za obradu materijala odvajanjem čestica.

Potom su u pratnji akademika Kuljanića posjetili Rektorat, gdje su održali sastanak s rektorom prof. dr. sc. Perom Lučinom, prorektoricom za studije i studente prof. dr. sc. Snježanom Prijić Samaržijom i rukovoditeljem Službe za međunarodnu suradnju Darkom Štefanom.

alt


Tijekom sastanaka na Rektoratu i Tehničkom fakultetu obje strane su predstavile organizacijsku strukturu, kapacitete, strateške ciljeve razvoja svojih ustanova kao i pregled međunarodnih projekata po kojima su prepoznatljive.

Sugovornici su izrazili zainteresiranost za uspostavljanje čvršće suradnje osnivanjem zajedničkih dvopredmetnih studija, intenziviranjem mobilnosti u sklopu programa Erasmus Plus te zajedničkim sudjelovanjem u projektima Europske unije poput Obzora 2020. i Interreg Europe, vodeći računa o potrebi pametnih specijalizacija sveučilišta i njihovom povezivanju s gospodarstvom.

Profesorica Prijić Samaržija i profesor Tadio izrazili su spremnost na sudjelovanje Centra za napredne studije jugoistočne Europe u Rijeci u projektu Mimesis. Rektor De Toni založio se osnivanje zajedničkog povjerenstva za suradnju na međunarodnim projektima i pozvao je rektora Lučina da posjeti Sveučilište u Udinama. Nakon sastanka na Rektoratu uvaženi gosti razgledali su Kampus Sveučilišta u Rijeci.