Diplomski studij talijanistike
Srijeda, 02.07.2014.

srijeda, 2. srpnja 2014.

Jučer je na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci predstavljen novi sveučilišni diplomski dvopredmetni studij Talijanskog jezika i književnosti. Preddiplomski studij istoga smjera pokrenut je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci prije tri godine, a završetkom prve generacije ''preddiplomaca'' najesen će s novom akademskom godinom započeti i diplomski program. Uvođenjem sveučilišnog diplomskog studija Talijanskog jezika i književnosti zatvara se obrazovna vertikala iz područja talijanistike.
Novi diplomski studij predstavili su: rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, dekan Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Predrag Šustar i pročelnica Odsjeka za talijanistiku doc. dr. sc. Gianna Mazzieri Sanković. Uvaženi gost ove konferencije bio je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Nj. E. Renato Cianfarani.
U svojoj uvodnoj riječi rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin rekao je kako Sveučilište u Rijeci svake godine uvodi nove programe, a upravo ovaj program odlučeno je ovom konferencijom pobliže predstaviti javnosti zbog njegovog posebnog značaja. ''U ovaj je program uložen izniman trud, a osnivanje diplomskoga studija logičan je slijed nakon prve generacije završenih ''preddiplomaca''. Program talijanistike želimo također ponuditi na svim razinama, kako hrvatskim studentima, tako i strancima, a njegovo osnivanje predstavlja prvi korak k internacionalnim programima. Ponosni smo što će upravo ovaj program biti pionir u tome području!'', istaknuo je rektor te zahvalio svima onima koji su sudjelovali u stvaranju ovoga programa te posebnu zahvalu uputio talijanskome konzulu Nj. E. Renatu Cianfaraniju. ''Logično je da Rijeka ima ovakav program i nadamo se da će Rijeka postati mjesto gdje će studenti iz cijele zemlje, ali i šire dolaziti studirati talijanski jezik i kulturu.'', zaključio je rektor.
Dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Predrag Šustar rekao je kako danas ima pet razloga za zadovoljstvo. Prvi od njih je taj što je ostvareno dano obećanje da će program talijanistike u Rijeci biti pokrenut; najprije preddiplomska, a sada i diplomska razina studija. Drugi je taj što je uvođenjem ovog programa povećana atraktivnost studijskih programa Filozofskog fakulteta u Rijeci te zbog dvopredmetnosti studija povećana i konkurentnost studenata koji će ga završavati. Treći je razlog taj što je ispunjena potreba za ovim programom, koji je Rijeci dugo nedostajao. Od jaslica, preko talijanskih dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, ovim će cjelovitim studijem od sada u Rijeci biti zatvorena obrazovna vertikala na talijanskom jeziku. Četvrti razlog vezan je uz važnost međunarodne suradnje, prije svega sa Sveučilištem u Padovi, ali i ostalim partnerima. Kao posljednji razlog dekan Šustar istaknuo je simboliku 1. srpnja, datuma održavanja ove konferencije. Naime, na današnji dan slavimo prvi ''rođendan'' Hrvatske u Europskoj uniji, a također s današnjim danom Republika Italija preuzima predsjedavanje Europskom unijom.
Pročelnica Odsjeka za talijanistiku doc. dr. sc. Gianna Mazzieri Sanković zahvalila je rektoru, dekanu, ministru, Ministarstvu, Agenciji, talijanskome konzulu Nj. E. Renatu Cianfaranu, Republici Italiji, Talijanskoj uniji, Narodnom Sveučilištu u Trstu, Vijeću talijanske nacionalne manjine Primorsko – goranske županije, sveučilištima u Padovi, Udinama, Trstu i Puli, kolegicama i kolegama s Odsjeka za talijanistiku, posebice dr. sc. Corini Gerbaz Giuliano, svima onima koji su doprinijeli stvaranju ovoga studija svojim napornim radom. Također je zahvalila, ne želeći nikoga izostaviti, prodekanicama Filozofskog fakulteta: izv prof. Ines Srdoč Konestri i doc. dr. sc. Mihaeli Matešić, kao i ostalim odsjecima Filozofskog fakulteta, koji su kadrovskom i logističkom podrškom izrazili potporu ovome studiju. Pročelnica je izrazila zadovoljstvo otvaranjem ovog studija, zbog logične potrebe za takvim programom i tradicije učenja talijanskoga jezika na riječkom području. Predstavila je ukratko program studija, ističući kako se program izvodi u dvopredmetnoj kombinaciji s ostalim studijima, u skladu s tradicijom Filozofskog fakulteta. Pojasnila je da će program imati dva modula: opći, koji će se baviti proučavanjem talijanske povijesne baštine i brojne arhivske građe u Rijeci te nastavnički, usmjeren na pedagoški rad, odnosno poučavanje talijanskog jezika. Doktorica Mazzieri Sanković zaključila je da se, ravnajući se prema odličnom odzivu studenata na preddiplomskom studiju, istome interesu nada i za program na diplomskoj razini.
Počasni gost ovog predstavljanja bio je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Nj. E. Renato Cianfarani. Konzul je čestitao Sveučilištu, Fakultetu i Odsjeku na osnivanju ovog studija. Naglasio je kako je ovaj događaj od iznimne važnosti, kako zbog otvaranja međunarodne suradnje na području kreiranja i izvođenja studijskih programa, tako i zbog jačanja suradnje dviju prijateljskih republika: Italije i Hrvatske te zaželio puno uspjeha studiju, nadajući se daljnjoj dobroj suradnji.