''Dvojezičnost bogatstvo svakog društva'', Novi list, 7. 6. 2014.

Bilingualism Matters@Rijeka
OSNOVAN CENTAR ZA INFORMIRANJE O DVOJEZIČNOSTI
 

 
 
Dvojezičnost je važna – osnivanje riječkog ogranka u Gradskoj vijećnici   * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Bilingualism Matters@Rijeka naziv je ogranka Centra za informiranje o dvojezičnosti »Bilingualism Matters« Sveučilišta u Edingburghu koji je jučer svečano otvoren u Gradskoj vijećnici. Pojašnjavajući kako će ogranak djelovati djelovati pri Filozofskom fakultetu u Rijeci njegova voditeljica doc. dr. Tihana Kraš istaknula je kako je cilj ogranka informiranje javnosti o dvojezičnosti te razvijanja svijest o njezinoj važnosti i prednostima promicanja u društvu. Podsjećajući kako se ogranak osniva u sklopu projekta Europske unije Advancing the European Multilingual Experience (AThEME), koji se financira u okviru Sedmoga okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7), a na kojemu je Filozofski fakultet u Rijeci partner doc. dr. Kraš je istaknula kako je riječ o petogodišnjem znanstveno-istraživačkom projektu koji se bavi višejezičnosti u Europi iz različitih perspektiva.
    Tim riječkog ogranka čine članovi četiriju filoloških odsjeka, odnosno anglistike, germanistike, kroatistike i talijanistike te Odsjeka za kulturologiju Filozofskog fakulteta, kao i studenti fakulteta te vanjski suradnici, a povodom jučerašnjeg otvorenja ogranka osnivačica i direktorica centra Bilingualism Matters, prof. dr. Antonella Sorace održala je predavanje o dvojezičnosti u djetinjstvu.
    Prema ocjeni dekana Filozofskog fakulteta prof. dr. Predraga Šustara otvaranje ogranka za informiranje o prednostima dvojezičnosti izuzetno bitno zbog prijenosa znanja iz znanstvenih krugova u širu javnost te sudjelovanja mladih znanstvenika u Europskim projektima, dok je v.d. pročelnice Ureda Grada Verena Lelas-Turak naglasila kako se osnivanje ovakvog centra poklapa sa samom biti Rijeke kao multikulturnog i multijezičnog grada u kojem postoji 21 nacionalna manjina. Osnivanje ogranka jučer su podržali i predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr.Nevenka Ožanić te Staža Skenžić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji je istaknuo kako je dvojezičnost bogatsvo svakog društva.

I. ŠESTAN KUČIĆ