Odobren projekt CRP-ICGEB
Srijeda, 24.09.2014.

srijeda, 24. rujna 2014.

Prof. dr. sc. Mirandi Mladinić Pejatović s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci odobren je kompetitivni projekt ''Role of Activating Transcription Factor 3 and related molecues in the activation of spinal cord endogenous stem/progenitor cells'', koji financira International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology. Ovaj je istraživački projekt ove godine rangiran među 10% najboljih i dobio je trogodišnje financiranje. Istraživanje je vezano za endogene matične stanice leđne moždine.

 

Radi se o  programu ''Collaborative Research Programme'' (CRP) - ICGEB Research Grants. ICGEB (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology; http://www.icgeb.org/about-the-centre.html) je međunarodna organizacija za istraživanje koju koju je osnovao UNIDO (United Nations Industrial Development Organization). Danas ima 60 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska. Svake godine raspisuje se natječaj za financiranje istraživačkih projekata, a dobitnici prijašnjih natječaja, iz Hrvatske i drugih zemalja, su izlistani ovdje: 
file:///E:/Users/mirandamp/Downloads/Awarded_1988_2014.pdf

 

Istraživački projekt prof. Mladinić Pejatović ove je godine ocjenjen među 10% najboljih prijavljenih i dobio je trogodišnje financiranje. Istraživanje je vezano za endogene matične stanice leđne moždine. Naime, ozljede leđne moždine su neizlječive i kako uzrokuju ireverzibilnu paralizu udova, jedan su od najvećih izazova za neuroznanstvenike. Ovim se istraživanjem žele otkriti čimbenike koji kontroliraju aktivaciju, odnosno mirovanje endogenih matičnih stanica leđne moždine odraslih sisavaca, koristeći štakore i oposume kao eksperimentalne modele. Ozljede leđne moždine se izvode in vitro (dakle tkivo se održava u kulturi), što uvelike pojednostavljuje farmakološke i genetičke manipulacije, a smanjuje patnju eksperimentalnih životinja. Endogene matične stanice su odgovorne za regeneraciju leđne moždine nakon ozljede kod nižih kralježnjaka, no u sisavaca proliferiraju tijekom embrionalnog razvoja, nakon čega se prestaju dijeliti i uglavnom su neaktivne. Ovaj bi, nedovoljno istražen resurs mogao predstavljati temelj za nove strategije u liječenju ozljeda leđne moždine.