''Transfer tehnologije i nove tehnologije'', Novi list, 23. 10. 2014.
 
PREGOVORI REKTOR OTPUTOVAO U SAD
 
 
RIJEKA » Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin jučer je otputovao u službeni posjet Rochester Institute of Technology (RIT) gdje će na Upravnom vijeću jednog od najjačih američkih sveučilišta predstaviti riječko sveučilište. RIT je jedno od vodećih sveučilišta u području poslovanja, računalstva, strojarstva, vizualne znanosti, humanističkih znanosti, održivosti te likovne i primijenjene umjetnosti koje je u svibnju ove godine postalo partner riječkog sveučilišta. 
    – Riječ je o tehnološkom sveučilištu države New York smještenom u Rochesteru koje je u Hrvatskoj imalo program u Dubrovniku. Sada žele razvijati europski kampus koji će najvjerojatnije biti smješten u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, i žele intenzivnu suradnju s nama u smislu mentoriranja razvijanja tog kampusa i pokretanja zajedničkih programa. Ima niz programa koji su riječkom Sveučilištu zanimljivi, posebice programi koji se odnose na transfer tehnologije i nove tehnologije, kao i dolazak novih tehnologija, a očekujemo da bi to išlo preko Rijeke i o tome idemo pregovarati – kazao je rektor. 
    Dodajući kako poanta njegovog posjeta SAD-u nije samo razvijanje američkog kampusa u Hrvatskoj, nego i razvijanje zajedničkih studijskih programa te zajedničkih istraživanja, rektor ističe da je cilj dio istraživanja RIT-a prebaciti u Rijeku. (I.Š.K.)