Održana 72. sjednica Senata
Utorak, 18.11.2014.

utorak, 18. studenoga 2014.

Na današnjoj sjednici Senata u svomu je izvješću, između ostaloga, rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Pero Lučin podsjetio članove Senata na prošlotjednu sjednicu Rektorskoga zbora , odnosno na zaključak da visoka učilišta vlastitim sredstvima isključivo doprinose opstojnosti i razvoju svojih kadrova i ustanova, visokoškolskog obrazovanja i znanosti  te da je uskraćivati visokim učilištima vlastita sredstava ishitren i štetan naum koji bi narušio ustavno načelo autonomije sveučilišta.

I članovi Senata suglasni su s takvim stavom, ali dodaju i kako bi takav potez doveo u pitanje i operativnost sustava i vjerojatno zakočio provođenje projekata.

Senat je potvrdio izbor u znanstveno nastavno zvanje redovitih profesora/ica za: prof. dr. sc. Doru Smolčić Jurdanu, 5 godina i prof. dr. sc. Helgu Maškarin Ribarić, 5 godina (Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu) te u naslovno znanstveno nastavno zvanje u trajanju od 5 godina prof. dr. sc. Blaženku Melić s Odjela za fiziku. Usvojen je i prijedlog Odluke o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus Vinku Kandžiji, redovitom profesoru u trajnom zvanju, u mirovini.

Tematska točka bila je ''Predstavljanje kandidature grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020''. O navedenoj temi govorili su pročelnik  Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i voditeljica Projekta Irena Kregar Šegota koji su istaknuli važnost Sveučilišta kao partnera u Projektu, a koja se prvenstveno odnosi na evaluaciju istraživačkih tema, moguće nove kolegije za studente, kao i na kulturne projekte sveučilišta i studenata.