''Knjiga i znanstvena tribina za prvi rođendan riječkog Zavoda'', Novi list, 26. 11. 2014.
 
HAZU DANI OTVORENIH VRATA
 
Knjiga i znanstvena tribina za prvi rođendan riječkog Zavoda
 
 
Akademik Danijel Rukavina * Foto: V. KARUZARIJEKA » Predstavljanjem knjige »Debljina – javnozdravstveni problem i medicinski izazov« te znanstvenom tribinom pod naslovom Mitohondrijska medicina, riječki Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU-a danas će obilježiti svoju prvu godišnjicu djelovanja i uključiti se na taj način u Dane otvorenih vrata HAZU-a. Kako kaže voditelj ovog Zavoda, akademik Daniel Rukavina, to je put otvaranja svih Akademijinih zavoda prema najširoj javnosti. 
    – Zato smo željeli organizirati manifestacije kojima bismo prikazali javnosti zašto Zavod postoji. On ima cilj poticanje znanstvene i stručne medicinske javnosti Rijeci, ali i njihovo objedinjavanje kako bi se stvorili timovi za translacijska istraživanja koja bi omogućila brzi transfer spoznaja iz laboratorija prema klinikama – objašnjava Rukavina, ističući pritom kako je Zavod u svojoj prvoj godini djelovanja uspio ostvariti uvjete za formiranje takvih grupa. 
    Knjiga »Debljina – javnozdravstveni problem i medicinski izazov« prva je u ediciji izdanja koje zavod planira objavljivati kao produkt svojih znanstvenih simpozija i tribina, a u ovoj knjizi priloge temi dali su vodeći hrvatski i inozemni stručnjaci. 
    – Debljina postaje problem zdravstvenog sustava, ali i ekonomski problem. Hrvatska se sve više približava razvijenim europskim zemljama koje po pitanju debljine imaju negativan trend. No, dobra je strana da svjesnost o debljini raste u sustavima poput školstva i zdravstva, pa i u politici, koliko god se možda na tom području neke stvari nespretno komunicirale – kaže Rukavina. 
    Na današnjoj znanstvenoj tribini o mitohondrijskoj medicini, fiziologiji i patofiziologiji mitohondrija, govorit će dva talijanska emeritusa, prof. dr. Giorgio Lenaz i prof. dr. Giovanni Romeo sa Sveučilišta u Bologni te prof. dr. Marko Ljubković sa Sveučilišta u Splitu.

B. ČALUŠIĆ