''Nasilje maloljetne djece nad roditeljima'', Novi list, 11. 12. 2014.
ZNANSTVENA MONOGRAFIJA
 
 
Prof. dr. Jasminka Zloković   * Foto: V. KARUZA
            RIJEKA » Manipulacija i psihološko nasilje, a potom i materijalno iskorištavanje, kao i tjelesno nasilje najčešći su oblici nasilja maloljetne djece nad roditeljima – pokazalo je to istraživanje prof.dr. Jasminke Zloković s Odsjeka za pedagogiju Sveučilišta u Rijeci koje je objavila u svojoj najnovijoj znanstvenoj monografiji »Obiteljski diskurs u kontekstu nasilja maloljetne djece nad roditeljima«. Na jučerašnjem predstavljanju knjige, u kojoj se iznose i konkretni slučajevi nasilja maloljetnika nad roditeljima, autorica je istaknula da se nada kako će knjiga biti poticaj za podizanje kvalitete društva pojašnjavajući da je sadržaj knjige oblikovan da bude razumljiv ne samo znanstvenoj nego i široj publici. 
    – Nadam se da se ni jedan roditelj neće prepoznati u knjizi, a bila bih najsretnija osoba na svijetu kada sadržaj knjige ne bi bio realnost. Međutim mnogi roditelji i djeca nikada se ne zagrle i žive u stresu i strahu. Još uvijek živimo u društvu koje tolerira nasilje. U Hrvatskoj se i dalje mogu tući žene, a posebno rizičnu skupinu čine osobe na margini društva, kao što su ovisnici, a prema kojima se ponašamo kao prema socijalnom smeću, istaknula je prof. dr. Zloković. 
    
    Prema njenom istraživanju, 16 posto maloljetnika manipulira roditeljima, 14 posto vrši psihološko nasilje, 10 posto materijalno iskorištava svoje roditelje, a to iskorištavanje nerijetko ide i do podizanja kredita, dok 4,8 posto vrši tjelesno nasilje i u tom obliku nasilja zastupljenije su djevojčice nego dječaci. 
    Dodajući kako roditelji danas sve češće vode »popustljiv« odgoj, voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić istaknuo je jučer da i Ured koji vodi uočava da u obitelji dolazi do zamjene uloga. 
    
    Ocjenjujući temu nasilja djece nad roditeljima intrigantnom, pročelnica Odsjeka za pedagogiju doc.dr. Kornelija Mrnjaus istaknula je kako se autorica i u svom dosadašnjem radu bavila društvenim problemima i tabu temama, a u Hrvatskoj i u svijetu prepoznata je kao znanstvenica koja se zalaže za ljudska prava.


I. ŠESTAN KUČIĆ