''Osmišljavanje studijskog programa o rukovođenju u visokom obrazovanju'', Novi list, 5. 2. 2015.
 
SVEUČILIŠTE U RIJECI DOMAĆIN ČETVERODNEVNE RADIONICE O STRATEŠKOM MENADŽMENTU

Osmišljavanje studijskog programa o rukovođenju u visokom obrazovanju
 
 
Snježana Prijić Samaržija  * Foto:RIJEKA » U sklopu Inicijative u visokom obrazovanju za jugoistočnu Europu (Higher Education Initiative for Southeastern Europe – HEISEE) Sveučilište u Rijeci bit će od 10. do 13. veljače domaćin radionice na temu »Upravljanje institucijom i strateški menadžment«. 
    HEISEE inicijativa temeljena je na partnerstvu Sveučilišta u Rijeci, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja (CIRO), te Instituta za visoko obrazovanje Sveučilišta u Georgiji (Institute of Higher Education, University of Georgia), a cilj joj je osmisliti studijski program o rukovođenju u visokom obrazovanju. Četverodnevna radionica okupit će predstavnike svih hrvatskih sveučilišta, a pojašnjavajući kako se kreatori obrazovnih politika i čelni ljudi u visokom obrazovanju u Hrvatskoj značajno zalažu za institucionalnu autonomiju prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da se time stavlja fokus na odgovornost samih institucija u sustavu visokog obrazovanja, ali i na njihovo služenje potrebama društva i gospodarskog sektora. 
    – Ostali prioriteti, podcrtani i nacrtom nacionalne Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, uključuju poticanje izvrsnosti u poučavanju i znanstvenim istraživanjima. Postizanje ovih bitnih nacionalnih ciljeva na području visokog obrazovanja zahtijeva akademsko vodstvo koje posjeduje visoku razinu profesionalnosti i stručnosti u strateškom upravljanju složenim institucijama. Strateški menadžment u modernom sveučilištu zahtijeva razumijevanje organizacije uz pomoć širokog spektra znanja, od osnova financija do pripremanja odgovarajućih strateških pitanja za analizu institucijskih istraživanja, kaže prof. dr. Prijić Samaržija. 
    Besplatne radionice tematski će obraditi teme jednog od modula planiranog studijskog programa, a predavači će biti stručnjaci s Instituta za visoko obrazovanje u Georgiji: dr. sc. Tim Cain i dr. sc. Michael McClendon, Southern Methodist University (SMU), Edward Simpson i Lucia Brajković te nastavnici Sveučilišta u Rijeci i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Radionica je financirana iz projekta Veleposlanstva SAD-a, Sveučilišta u Rijeci te Sveučilišta u Georgiji, SAD. (I.Š.K.)