''NOVINA.RI'' prima 35 polaznika'', Novi list, 20. 2. 2015.
 
SVEUČILIŠTE NATJEČAJ ZA PROGRAM ŠKOLE NOVINARSTVA
 
 
RIJEKA » Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis polaznika u program cjeloživotnog učenja iz područja novinarstva »Škola novinarstva: EtikaKulturaOblikovanje – NOVINA.RI«. Riječ je o programu čiji je nositelj riječko Sveučilište, a uz tu visokoškolsku ustanovu izvoditelj je i Novi list d.d. 
    Natječaj za upis otvoren je do 30. travnja, a pravo prijave imaju kandidati koji su upisali ili završili preddiplomski studij na bilo kojem hrvatskom sveučilištu, dok će prednost upisa imati kandidati društveno-humanističkih i umjetničkih područja studiranja. 
    Upisna kvota novog programa cjeloživotnog obrazovanja kojim se otvara prostor za obrazovanje ljudi u okviru struke je 35 polaznika, a program je usmjeren stjecanju kompetencija i vještina pisanja različitih novinarskih vrsta i oblika s mogućnošću primjene temeljnih etičkih, estetskih i kulturnih pretpostavki u bilo kojoj formi medijskog obraćanja široj javnosti. 
    Program u trajanju od 30 tjedana, koncipiran je tako da će se 20 posto, odnosno 36 sati, realizirati kroz predavanja profesora specijaliziranih za područja političkog novinarstva, komunikacijske etike, kulture i medija, vizualizacije medija te interakcije medija s društvenim akterima. Jednak fond sati realizirat će se kroz održavanje tribina i tematskih radionica kojima će voditelji i moderatori biti istaknuti novinari s navedenih područja, dok će se najveći fond sati, 60 posto, realizirati kroz stručnu praksu polaznika programa, pod mentorstvom novinara Novoga lista i doktoranada Sveučilišta u Rijeci. 
    Polaznici će ukupno proći 144 sata izobrazbe, a po završetku programa steći će potvrdu Sveučilišta u Rijeci o završenom programu pod nazivom: »Škola novinarstva: EtikaKulturaOblikovanje – NOVINA.RI«, odnosno, o stečenih 30 ECTS bodova. Nastava će se održavati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a praktični dio programa u redakcijama Novog lista. Izvođenje programa započet će iduće akademske godine, a uz presliku diplome i kratak životopis kandidati moraju priložiti i motivacijsko pismo do dvije kartice teksta. Za dva semestra edukacije školarina iznosi 4.500 kuna, a detalji natječaja nalaze se na web stranici Sveučilišta.

I. ŠESTAN KUČIĆ