''Sveučilišni kampus na Trsatu ponovno postao gradilište'', Novi list, 23. 2. 2015.
 
 
PRVA FAZA SPLITSKI »LAVČEVIĆ« POČEO IZGRADNJU TRIJU OBJEKATA STUDENTSKOG SMJEŠTAJA

Sveučilišni kampus na Trsatu ponovo postao gradilište

U idućih 500 kalendarskih dana, koliki je rok izgradnje, niknut će tri objekta s ukupno 750 ležajeva, a gradnja sva tri paviljona financira se iz europskih strukturnih fondova i to u iznosu od 150 milijuna kuna

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Objekti će biti smješteni uz Studentsku ulicuRIJEKA » Izgradnja triju objekata studentskog smještaja na Sveučilišnom kampusu najkasnije bi trebala biti gotova do 15. svibnja iduće godine, a Sveučilište je postiglo načelan dogovor s izvođačem radova, splitskom tvrtkom Lavčević da se izgradnja okonča i ranije – najavljuje rektor prof. dr. Pero Lučin. Pojašnjavajući kako objekti studentskog smještaja moraju biti gotovi do Europskih sveučilišnih igara čiji će domaćini iduće godine biti Rijeka i Zagreb, rektor napominje kako se ne radi samo o izgradnji smještajnog kapaciteta već i o njegovom opremanju, a za sve to treba vremena. 
    – Gradnja je počela, a mi već pripremamo novi javni natječaj vezano za nabavku opreme. Planiramo ga raspisati već ovog proljeća kako bismo s opremanjem objekata mogli započeti i prije nego se dovrši izgradnja. Istovremeno radimo i na usklađivanju projekata šetnice i ceste prema budućoj sportskoj dvorani, što podrazumijeva i pripremu cijele infrastrukture. Očekujemo da ćemo kroz mjesec ili dva raspisati natječaj za izvođača radova i za taj dio. Paralelno je krenula i izgradnja nove energane, što radi Energo, a služit će ne samo za Kampus nego i za KBC, najavljuje prof. dr. Lučin. 
    
Dvokrevetne sobe

U idućih 500 kalendarskih dana, koliki je rok izgradnje, niknut će tri objekta s ukupno 750 ležajeva, a gradnja sva tri paviljona financira se iz europskih strukturnih fondova i to u iznosu od 150 milijuna kuna. Prema projektu zagrebačke tvr
Dobili Europske sveučilišne igre, a nema sportske dvorane 
    
    Sveučilište u Rijeci zajedno sa zagrebačkim Sveučilištem domaćin je Europskih sveučilišnih igara, što znači da će iduće godine Rijeka ugostiti 1.500 studenata iz 45 zemalja s više od 200 sveučilišta iz cijele Europe. Međutim, riječko Sveučilište unatoč dobivenom domaćinstvu velike sportske manifestacije još uvijek ne raspolaže ni jednom sportskom dvoranom u svom vlasništvu. Stoga je plan, kaže rektor, do početka igara izgraditi u Kampusu sportsku dvoranu, kao i sportske terene, a sve bi se to financiralo iz europskih strukturnih fondova. 
    – Imamo sveučilišni sportski savez koji sudjeluje na različitim natjecanjima, a nemamo dvoranu. Nadam se da će se u idućih godinu dana to riješiti, jer imamo gotove projekte i za dvoranu i za terene, kaže prof. dr. Lučin. 
    U taj bi krug izgradnje trebao ući i objekt Društveno-kulturnog centra za čiju je izgradnju također spremna sva dokumentacija. 
    
U Kampusu i dječji vrtić 
    
    Sveučilište u Rijeci do kraja ove godine planira pripremiti i dokumentaciju za gradnju dječjeg vrtića u sklopu Sveučilišnog kampusa. Gradnja vrtića prema rektorovim najavama trebala bi se odvijati istovremeno s izgradnjom druge faze studentskog smještaja, a riječko će Sveučilište prvo u Hrvatskoj u svom sastavu imati takvu uslugu. 
    – To je sve sastavni dio života na Kampusu. Ukoliko želimo biti pravi i ozbiljan Kampus koji je konkurentan, onda moramo imati i dječji vrtić u svom sastavu, konstatira rektor.
 tke x.3.m. d.o.o. paviljoni će biti smješteni uz Studentsku ulicu te će dva paviljona biti dijelom na stupovima. Sva tri objekta imat će pet etaža i suteren, a na posljednjem katu svakog objekta bit će smješten zajednički dnevni boravak s malom čajnom kuhinjom i natkrivenom terasom. 
    Tri objekta, čija je izgradnja počela, predstavljaju prvu fazu izgradnje studentskog smještaja, a na projektima druge faze prema rektorovim riječima već se radi i radit će se do kraja ove godine. Prema inicijalnom planu radi se o ukupno sedam objekata čija bi se izgradnja financirala iz strukturnih fondova u kojima je 105 milijuna eura rezervirano upravo za studentski smještaj. 
    – U tim objektima najvjerojatnije će se napraviti studentski smještaj većeg standarda. Naime, objekti koje sada gradimo imaju dvokrevetne sobe i dvije sobe dijele jedan sanitarni čvor. U budućim ćemo objektima najvjerojatnije napraviti jednokrevetne sobe sa zasebnim sanitarnim čvorovima, navodi rektor. 
    
Studentski centar

Završetkom prve i druge faze izgradnje na području Kampusa dnevno će boraviti 1.500 studenata, a prvi od tri paviljona, čija je izgradnja započela, imat će površinu od 6.791 četvornih metara na kojoj će se smjestiti 65 četverokrevetnih soba, pet jednokrevetnih soba za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 32 jednokrevetne sobe. Ukupno se radi o 297 ležajeva, a na sjevernom kraju objekta nalazit će se trim kabinet s dvije dvorane za vježbanje. U drugom će se pak paviljonu na 6.782 četvornih metara ukupno smjestiti 289 ležajeva koji će biti raspoređeni u 65 četverokrevetnih soba te pet jednokrevetnih soba za osobe s invaliditetom i 24 jednokrevetna apartmana za nastavnike, dok će posljednji paviljon imati površinu od 5.097 četvornih metara i ukupno 42 četverokrevetne sobe, odnosno 168 ležajeva. Na prvom katu tog objekta smjestit će se Studentski centar koji će raspolagati velikom šalter-salom Studentskog servisa s prostorom za čekanje i informiranje studenata te uredskim prostorima Studentskog centra koji podrazumijevaju kancelarije uprave i računovodstva, sobu za sastanke, sanitarije te čajnu kuhinju. U tom će se objektu smjestiti i studentska praonica s pultovima za vraćanje i preuzimanje posteljine te strojevi na žetone za pranje i sušenje osobnog rublja studenata. Na prostor studentske praonice nadovezat će se i prostor centralne praonice Sveučilišnog kampusa. Uz praonice i Studentski centar, u taj će se paviljon smjestiti i tehnički pogon, ured domaćice studentskog doma i spremište, toplinska podstanica za pripremu tople vode i medija za grijanje i hlađenje te radionica kućnog majstora s uredom voditelja. Predviđena je i transformatorska stanica kojom će se riješiti napajanje električnom energijom za objekte prve i druge faze studentskog smještaja.