''Predavaonici O-029 ime prof. dr. Branimira Markovića'', Novi list, 14. 3. 2015.
 
JUBILEJ POLA STOLJEĆA STUDIJA MATEMATIKE I FIZIKE U RIJECI

Predavaonici O-029 ime prof. dr. Branimira Markovića
Tijekom pet desetljeća diplome tih studija dobilo više od dvije tisuće studenata, dok ih je pedesetak doktoriralo

 
 
Sinoć su se na Odjelima Sveučilišta okupili bivši i sadašnji studenti i profesori studija matematike i fizike * Foto: V. KARUZARIJEKA » Povodom punih pola stoljeća postojanja studija matematike i fizike u Rijeci sinoć su se na Odjelima Sveučilišta u Rijeci okupili bivši i sadašnji studenti, kao i bivši i sadašnji profesori tih studija, a predstavljajući proteklih 50 godina studija pročelnice Odjela za fiziku prof. dr. Rajka Jurdana Šepić i Odjela za matematiku prof. dr. Sanja Rukavinu kao posebno zaslužnu osobu za pokretanje studija istaknule su prof. dr. Branimira Markovića po kojem je jučer nazvana predavaonica O-029 Odjela za fiziku. 
    Čestitajući 50. godišnjicu studijima koji su prije sedam godina prerasli u dva odvojena odjela zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić istaknuo je da je u pet desetljeća diplome tih studija dobilo više od dvije tisuće studenata, dok ih je pedesetak doktoriralo. 
    – Gotovo da nema škole u kojoj danas ne radi neki od bivših studenata ovih studija, a uvjeren sam da će s današnjih Odjela proizaći još puno uspješnih studenata, kazao je Matešić. 
    Evocirajući uspomene na davne studentske dane studentica prve generacija studija matematike i fizike Grazia Kosec istaknula je kako je pokretanje tih studija za nju bilo veliko rješenje, jer nije znala bi li njena obitelj financijski izdržala njeno školovanje u Zagrebu. 
    – Za vrijeme studija puno smo se trudili zavšiti školovanje što prije, a još kao nezavršena studentica zaposlila sam se u Tehničkoj školi gdje sam provela cijeli radni vijek. To bih danas poželjela svim studentima, a i želim ih pozvati da studiraju prirodoslovne predmete, poručila je Kosec. 
    Odnos kakav su prije pedeset godina imali studenti prema studiju danas je neprepoznatljiv, jer kako je pojasnio njen studentski kolega i sadašnji profesor Tehničkog fakulteta prof.dr. Julijan Dobrinić, njegovu je generaciju bilo sram izići na ispit ako nisu bili sigurni u svoje znanje. 
    – Od onda se puno toga promijenilo. Međutim, ono što je isto je da taj poziv treba živjeti i voljeti, to je način života, kazao je prof.dr. Dobrinić. 
    Jedan od prvih profesora studija matematike i fizike prije 50 godina bio je prof. dr. Ivan Kamenarović koji je, kako je sinoć istaknuo, rad na tom studiju doživljavao kao nešto izuzetno lijepo te je zaključio da je veliki privilegij vidjeti svoje bivše studente da su uspjeli. 
    Predstavljajući proteklih 50 godina studija pročelnice Odjela za fiziku prof. dr. Rajka Jurdana Šepić i Odjela za matematiku prof. dr. Sanja Rukavina kao posebno zaslužnu osobu za pokretanje studija istaknule su prof.dr. Branimira Markovića po kojem je jučer nazvana predavaonica O-029 Odjela za fiziku.

I. ŠESTAN KUČIĆ