''University Sport Exhibition u Kampusu'', Novi list, 18. 3. 2015.
 
PUTUJUĆA IZLOŽBA SVEUČILIŠNE IGRE
 
 
* Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Nakon Rotterdama, Kopra, Ljubljane i Trsta izložba »University Sport Exhibition« jučer je stigla i na riječko Sveučilište koje će zajedno sa zagrebačkim Sveučilištem naredne godine u srpnju biti domaćin najvećeg sportskog natjecanja u povijesti Hrvatske – Europskih sveučilišnih igara. Riječ je o putujućoj izložbi koja predstavlja razvoj sveučilišnog sporta u europskom kontekstu kroz šest glavnih tema: Europska sveučilišna sportska asocijacija, Europska sveučilišna prvenstva, Europske sveučilišne sportske igre, obrazovanje, društvena odgvovornost i suradnja te predstavljanje najuspješnijih, a do 26. ožujka može se razgledati u prostorima multimedijalnog centra Akvarij na Sveučilišnom kampusu. Domaćin izložbe je European University Sports Association (EUSA), krovna europska sveučilišna sportska asocijacija, a kako je istaknuo sportski direktor EUSA-e, Patrik Peroša, izložba je nastala povodom obilježavanja 15 godina te asocijacije. 
    – Želja nam je bila pokazati što je sve EUSA u ovih 15 godina postojanja napravila te pokazati što sve u Europi radimo. Izložba je putujuća i obići će još mnoga sveučilišta, a Sveučilište u Rijeci je dugi niz godina regionalni lider u sveučilišnom sportu što dokazuje organizacija europskih i svjetskih sveučilišnih prvenstava na godišnjoj razini. Rijeka je do sada ugostila natjecanja u rukometu, odbojci i bridžu, a u studenom ove godine bit će domaćin i Europskog sveučilišnog prvenstva u taekwondou, najavio je Peroša. 
    Buduće Europske sveučilišne igre, prema najavi glavnog tajnika Marka Žunića bit će najveći sportski događaj u Europi naredne godine, a od ukupno 5.500 studenata koji će sudjelovati na petnaestodnevnim igrama njih dvije tisuće bit će smješteno u Rijeci i to u novim studentskim paviljonima. Studenti će se natjecati u ukupno 23 različite sportske discipline, od čega su dvije namijenjene studentima s invaliditetom, a otvarajući izložbu »University Sport Exhibition« rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin istaknuo je da je cilj projekta uz sport i podizanje studentskog standarda. 
    – Intezivno radimo na promociji sveučilišnog sporta, a naredne godine u Kampusu će se okupiti studenti iz cijele Europe. Do tada će novi smještajni objekti biti gotovi, a nadamo se i sportskoj dvorani te otvorenim sportskim terenima, jer i to je dio studentskog standarda, zaključio je rektor. (I. Š. K.)