''Zaposleno desetoro mladih stručnjaka'', Novi list, 11. 4. 2015.
 
EntrepMEDRI OKONČAN EU PROJEKT STIPANA JONJIĆA

Zaposleno desetero mladih stručnjaka

U sklopu projekta »teškog« 439.951 eura mladi stručnjaci su proizveli i testirali nova monoklonska protutijela te osmislili strategiju komercijalizacije vektorskog cjepiva

 
 
Sudionici završne konferencije  na Medicinskom fakultetu  * Foto: R. BRMALJRIJEKA » U sklopu EU projekta »Prema poduzetničkom sveučilištu: Prijenos znanja s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u biotehnološki poslovni sektor – EntrepMEDRI« jučer je na Medicinskom fakultetu u Rijeci održana završna konferencija koja je uz domaće okupila i inozemne stručnjake iz područja imunologije i virusologije, uključujući i stručnjake partnerske ustanove Hannover Medical School iz Njemačke. Riječ je o dvogodišnjem projektu »teškom« 439.951 eura čiji su nositelji bili grupa prof. dr. Stipana Jonjića i Centar za proteomiku, a uz Hannover Medical Shool projekt je okupio još osam suradničkih institucija. 
    Navodeći dvogodišnja postignuća EntrepMEDRI-a, prof. dr. Jonjić je istaknuo da je za vrijeme trajanja projekta ukupno 10 mladih stručnjaka dobilo radno mjesto i prošlo obuku te su proizveli i testirali nova monoklonska protutijela i osmislili strategiju komercijalizacije vektorskog cjepiva. Članovi tima razvili su i on-line platformu MEDINNO za diseminaciju istraživačkih rezultata s komercijalnim potencijalom, a ujedno su pridonijeli i dvjema novim patentnim prijavama i ugovorima o licenciranju. S obzirom da je riječ o projektnom timu kojem je za financiranje odobreno čak deset novih nacionalnih, EU i međunarodnih projekata, svi će sudionici EntrepMEDRI-a zadržati svoja radna mjesta na novim projektima. 
    U sklopu završne konferencije izv. prof. dr. Tihana Lenac Roviš, jedna od suradnica na projektu, prvi je put javno predstavila projekt Hrvatske zaklade za znanost čija je voditeljica, a koji je usmjeren na istraživanje uloge polivirusnog receptora u imunološkom odgovoru spram virusa i tumora te je održan i okrugli stol o budućnosti industrijski orijentiranim istraživanjima i translacijskoj medicini.

I. ŠESTAN KUČIĆ