Izložba ''Luppis i Whitehead''
Petak, 13.05.2016.

petak, 13. svibnja 2016.

U srijedu, 18. svibnja 2016. u 11 sati u prostoru izložbe Glagoljica otvara se izložba publikacija iz fonda Sveučilišne knjižnice Rijeka ''Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta''. Na otvorenju će govoriti ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Senka Tomljanović i Miljenko Smokvina, predsjednik Organizacijskog odbora 7. međunarodne  konferencije o industrijskoj baštini. Glavna tema ovogodišnje konferencije je 150. obljetnica Luppis-Whiteheadovog torpeda.

Sveučilišna knjižnica Rijeka uključila se organizacijom izložbe publikacija iz svog fonda  pod nazivom ''Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta'' u obilježavanje 150. obljetnice torpeda i 7. međunarodne konferencije o industrijskoj baštini , koja se održava u Rijeci od 19. do 21. svibnja 2016. godine.

Kroz izloženu građu iz fonda Sveučilišne knjižnice pokušalo se simulirati osobne riječke knjižnice Ivana Luppisa i Roberta Whiteheada predstavljanjem izbora knjiga, časopisa i novina dostupnih u Rijeci u njihovo vrijeme. Izložbom se želi ukazati na bogatstvo izvora za proučavanje industrijske baštine u Rijeci s posebnim naglaskom na tehničko područje i područje torpedistike koje posjeduje Sveučilišna knjižnica Rijeka.

Posjetitelji će se, osim upoznavanja s temama iz torpedistike, kroz novinske članke imati priliku upoznati i s kronikom događanja u Rijeci u vremenu suradnje Luppisa i Whiteheada prilikom usavršavanja izuma torpeda koncem 19. stoljeća. Navedeni izvori opravdavaju naziv izložbe „Luppis i Whitehead – građani Rijeke, građani svijeta", budući da je za njihov izum oružja svjetskog značaja, tadašnja Rijeka pružila sve potrebne uvjete i podršku.

Ovom izložbom, Sveučilišna knjižnica Rijeka daje svoj doprinos očuvanju i promicanju bogate lokalne industrijske baštine i poticaj za daljnja istraživanja.