Otisak prsta kastafske belice
Četvrtak, 06.04.2017.


četvrtak, 6. travnja 2017.

Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Grad Kastav potpisali su jučer, 5. travnja 2017. u Vijećnici Grada Kastva Sporazum o suradnji na projektu karakterizacije vina belica. Sporazum su potpisali rektor prof. dr. sc. Pero Lučin i gradonačelnik Kastva g. Ivica Lukanović.

Karakterizacija kastavske belice provest će se uz pomoć masene spektrometrije u  laboratoriju Odjela za biotehnologiju. Rezultati istraživanja koja će biti provedena na  Sveučilištu poslužit će kao alat za moderno brendiranje i što bolje plasiranje belice na zahtjevno i konkurentno tržište.

Kastafska belica je od davnina uobičajeni naziv za bijelo vino koje se proizvodi iz mješavine grožđa većeg broja različitih autohtonih i iz drugih područja uvedenih bijelih kultivara plemenite vinove loze. Kao mlado vino, koje je u to doba najčešće još mošt u tihom vrenju, nudi se za vrijeme tradicionalnog pučkog okupljanja poznatog pod nazivom Bela nedeja, koja se održava svake godine prve nedjelje listopada.

''Svaka sorta vina zahtjeva svoju borbu za tržište i mjesto u Europskoj uniji. Smatrali smo da je najbolji način da zaštitimo belicu tako da je biokemijski karakteriziramo onako kako to drugi ne mogu ili ne rade, uz pomoć sofisticirane tehnologije koja nam to omogućuje. Masena spektrometrija kroz kemijsku analizu može bitno poboljšati proizvodnju i kvalitetu te pomoći u borbi na tržištu, ail i služiti kao zaštita od krivotvorina.'',rekao je rektor Lučin.

''Belica je kastafski brend koji je unatrag dvadesetak godina gotovo nestao. Uz veliki trud i angažman ljudi iz Udruge ''Belica'' uspjeli smo otrgnuti zaboravu tu lijepu vinsku priču. Danas imamo kvalitetno vino koje se uklapa u našu turističku ponudu. Ovim projektom belica će preskočiti mnoge značajne sorte. Karakterizacijom ćemo otići korak dalje i priču o belici učiniti još interesantnijom.'', najavio je gradonačelnik Lukanović.



''Belicu različitih proizvođača karakterizirat ćemo molekularno. To znači da ćemo za svako vino određivati takozvani 'otisak prsta', pohranjivati podatke u bazu podataka i pratiti tijekom godina. Masenu spektrometriju koristit ćemo i za karakterizaciju različitih komponenti vina, važnih za određivanje njegovih svojstava,'' pojasnila je prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

 ''Kad smo krenuli belice gotovo da više nije bilo. Nakon dvadeset godina upornog rada na revitalizaciji vinogradarstva i vinarstva u Kastvu došli smo i do fakulteta. Više ne možemo učiti sami iz knjiga, trebaju nam ljudi koji imaju znanje da nas provedu kroz sve ovo što slijedi. Ponosni smo i oduševljeni što smo dio ovog projekta.'',rekao je Radenko Srdoč, predsjednik Udruge prijatelja ruž, grozja i vina ''Belica'' te zahvalio Gradu Kastvu na pomoći.