Predavanje prof. Nenada Miščevića
Utorak, 17.10.2017.


utorak, 17. listopada 2017.

Centar za jezična istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci poziva zainteresirane na predavanje pod nazivom ''Rođenje pragmatike'', koje će u petak, 20. listopada 2017. u 14 sati u predavaonici br. 105 Filozofskog fakulteta, Kampus Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4, održati prof. dr. sc. Nenad Miščević sa Sveučilišta u Mariboru.

Veći dio izlaganja bit će posvećen povijesnom nastanku pragmatike - sredinom dvadesetog stoljeća. Taj nastanak lijepo ilustrira suradnju lingvistike i filozofije s autorima poput Austina, Searlea i Gricea. Težište razmatranja kod tih teorija nije ni jezik kao lingvistički sistem, ni pojedini formalni jezici s njihovom semantikom, već govorna djelatnost, ono što se katkad pojednostavljeno naziva "upotreba jezika". Ta je govorna djelatnost razmatrana kao neko činjenje, rukovođeno skupom pravila i potaknuto komunikacijskom namjerom. Problemi značenja, propozicije, istinitosti i ostala pitanja filozofijske logike i teorije značenja ulaze u domenu razmatranja, ali ne kao centralno pitanje, već kao problemi podređeni tematici govorne djelatnosti.

Kraći dio izlaganja bit će posvećen jednoj suvremenoj temi - razgraničenju semantike i pragmatike.

Za slučaj tvrdnji i sudova prijedlog koji će se braniti je slijedeći: semantički sadržaj je čvrsta osnova, a pragmatički dodaci su obloga koja upotpunjava osnovu i čini je upotrebljivom.

U izlaganju će tako biti prezentirane glavne ideje knjige u pripremi ''Rođenje pragmatike'', čiji se rukopis upravo dovršava.