Krešimir Pavelić ponovno na čelu EMBC-a
Četvrtak, 25.11.2010.
Krešimir Pavelić, predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske izabran je na jednu od najprestižnijih znanstvenih funkcija u Europi. Na sastanku delegacija 27 zemalja članica EMBC (European Molecular Biology Conference) u Njemačkoj ponovno je imenovan generalnim tajnikom te organizacije.

EMBC je međuvladina znanstvena organizacija koja promovira transnacionalni pristup znanosti o istraživanju života te potiče i financira aktivnosti EMBO - najuglednije znanstvene akademije u svijetu.
EMBO ima oko 1500 članova izabranih isključivo na temelju znanstvene izvrsnosti, među kojima je čak 52 Nobelovca. U okviru EMBO djeluje i najprestižniji institut za istraživanje života u Europi – Europski molekularno-biološki laboratorij (EMBL) čiji su dijelovi smješteni u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

Na čelnu funkciju Krešimir Pavelić ponovno je izabran nakon što je 2 godine obnašao tu funkciju. Organizacija kojoj je Krešimir Pavelić na čelu smatra se i jednim od najutjecajnijih znanstvenih sustava u Europi koji je utjecao na kreiranje znanstvene politike, znanstvenu mobilnost, izgradnju prestižnih znanstvenih karijera u Europi, visoke standarde znanstvene publicistike, kvalitetu nacionalnih znanstvenih programa, te na znanstvene dijaloge o osjetljivim temama iz područja znanosti o životu: istraživanja na matičnim stanicama, genetski modificiranoj hrani, biološke osnove ponašanja, primjene životinja u istraživanjima itd.