11. znanstveni skup Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici
Ponedjeljak, 13.12.2010.
11. znanstveni skup Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici

Znanstveni skup Rijeka i Riječani se kontinuirano održava od 2000. godine pa je ove godine uvodnim osvrtom na prethodno razdoblje obilježeno prvih deset godina održavanja skupa. U uvodnom je dijelu skupa prikazana i ovogodišnja bogata izdavačka djelatnost Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture, jednog od organizatora znanstvenog skupa. Drugi organizator znanstvenog skupa bila je Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta u Rijeci, a suorganizatori su bili "Jadran" – Galenski laboratorij d. d. i Poliklinika Medico. Pokrovitelji skupa su Primorsko goranska županija i Grad Rijeka. Skup je održan 8. prosinca 2010. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Uz tradicionalno prisutne slobodne teme, ovogodišnja tema skupa bila je "Riječko ljekarništvo i privatna medicinska praksa u XXI. stoljeću: uspjeh utemeljen na bogatoj tradiciji". U sklopu te teme bilo je govora o društvenom i gospodarskom utjecaju na razvoj privatne prakse i ljekarništva, zatim predstavljanje tradicije rada i djelovanja "Jadran" – Galenskog laboratorija te Poliklinike Medico. Na primjeru prve tvrtke govorilo se o društveno odgovornom poslovanju, a mjesto u ovom dijelu je pronašla i tema Opatije kao izvorišta liječničkih ljekarničkih ideja i patenata.

Među slobodnim temama prikazani su životi i djelo nekoliko istaknutih znanstvenika i zdravstvenih djelatnika – Josipa Pančića, Alfreda von Bernarth Lendwaya, Franja Radšela i Julija Domca – te tragična smrt Ortensija Pepija. Bilo je zatim riječi o epigenetskoj identifikaciji lubanja te novim metodama i izazovima u paleopatologiji. Predstavljena je zdravstvena zaštita u ugljenokopu Velenje, zatim razvoj oftalmologije u Sloveniji te razvoj zdravstvene kulture i osnivanje prve državne ljekarne u Srbiji. Bilo je govora o Dobrovoljnom vatrogasnom i spasavajućem društvu lječilišta Opatiji, ali i o ikonografiji sv. Sebastijana.

Sveukupno je predstavljeno 19 izlaganja, koje potpisuje ukupno 31 sudionik iz Hrvatske (Medicinski fakultet u Rijeci, Farmaceutsko biokemijski fakultet u Zagrebu, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, "Jadran" - Galenski laboratorij, Poliklinika Medico, Klinički bolnički centar Rijeka, Klinička bolnica Dubrava, Spomenička knjižnica i zbirka Mažuranić Brlić Ružić), Slovenije (Medicinski fakultet u Ljubljani, Opća bolnica Izola, Sveučilišni klinički centar Ljubljana, Znanstveno društvo za povijest zdravstvene kulture Slovenije) i Srbije (Farmaceutski fakultet u Beogradu, Ljekarna "Kumodraž II", Velefarm AD).
Na kraju skupa je održana kratka rasprava o izloženim temama te su predstavnici organizatora – predsjednik Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture prof. dr. sc. Ante Škrobonja i pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini prof. dr. sc. Amir Muzur – dali generalni osvrt na održani skup.