Gluma, mediji i kultura na Sveučilištu
Srijeda, 15.12.2010.
U nedjelju 12. prosinca uspješno je održan 1. sastanak nastavnika i suradnika poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci. Skupu su, uz nositelje kolegija i goste, nazočili i rektor prof. dr. sc. Pero Lučin te prorektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.
Pozdravne govore održali su Rektor te Rade Šerbedžija, koji je i zatvorio skup.
 
U nedjelju 12. prosinca u zgradi Akademije primijenjenih umjetnosti u Kampusu Sveučilišta u Rijeci održan je sastanak nastavnika i suradnika poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura. Na samome skupu predstavljen je program i vizija studija kao i iskustva sličnih studija iz svijeta, a pored organizatora i predstavnika studija nazočili su mu rektor prof. dr. sc. Pero Lučin te prorektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija. Pozdravni i završni govor održao je Rade Šerbedžija.
 
Kao gosti programa moderiranog od strane Marina Lukanovića, sudjelovali su profesorica Sveučilišta New Hampshire trenerica Lesaccove metode uvježbavanja glasa i tijela Deborah Kinghorn, redatelj i umirovljeni profesor AGFT u Ljubljani Dušan Jovanović, teatrolog Marin Blažević, muzikolog sa Sveučilišta u Edinburghu Nigel Osborne te teatrologinja P. A. Skantze s kojom je uspostavljena telekonferencijska veza.
 
Studij Gluma, mediji, kultura okuplja umjetnike i znanstvenike različitih disciplina te poziva u goste profesore s vodećih svjetskih sveučilišta i umjetničkih škola. Studenti će na taj način dobiti priliku upoznati umjetnike glume međunarodne karijere, pa i one svjetskoga glasa, slušati njihova predavanja i pridružiti im se u majstorskim radionicama.
 
Nakon prvog dijela otvorenog za javnost slijedio je „radni“ dio na kojemu su definirani detalji vezani za studij.
 
Na 21. sjednici Senata održanoj 14. prosinca 2010., donesena je Odluka o osnivanju i izvođenju studija.