Mediji o Sveučilištu
Novi poslijediplomski studij o Pravu europskih integracija
RIJEKA – Na riječkom Pravnom fakultetu jučer je otvoren novi poslijediplomski specijalistički studiji Pravo europskih integracija. Riječ je o jednogodišnjem programu koji se nadovezao na znanstveni, točnije magistarski studij, koji je riječki Pravni fakultet prvi u Hrvatskoj uveo 2000. godine. Dekan Pravnog fakulteta prof. Miomir Matulović rekao je da je ovo poslije stručnog studija Kriminalističko istraživanje drugi poslijediplomski specijalistički studiji na ovom fakultetu te da je jedan od stupova budućeg doktorskog studija za koji se nada da će se kompletirati iduće godine. Rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Pero Lučin kazao je kako želi da riječko Sveučilište bude među 10 posto najboljih sveučilišta.
S. L.

 
Treba izraditi katalog industrijske baštine regije
RIJEKA – Riječko Sveučilište snažno podržava djelatnost udruge »Pro Torpedo« i želi se još jače uključiti u njezine aktivnosti vezane za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine – kazao je rektor riječkog Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin na konferenciji za novinare sazvanoj u Rektoratu Sveučilišta, gdje je jučer predstavljen zbornik II. međunarodne konferencije o industrijskoj baštini što je pod nazivom »Rijeka – grad na vodi i moru« održana 2005. godine.
    Od 20. do 23. travnja u Rijeci će biti održana 4. konferencija, ovaj put posvećena brodograđevnom nasljeđu, a njezinu početku, kako je najavljeno, trebalo bi prethoditi i predstavljanje zbornika njezinog trećeg saziva iz 2007., pod nazivom »Rijeka, povijesno prometno raskršće Mediterana i Europe«.
    Zbornici, prema riječima urednika i prvog predsjednika udruge Miljenka Smokvine, dolaze sa zakašnjenjem zbog problema organizacijske i financijske naravi, a okupljaju znanstvene radove domaćih i svjetskih eksperata za industrijsku baštinu koji su sudjelovali na konferencijama. Riječ je o knjigama koje postaju glavni udžbenici za proučavanje industrijske baštine na hrvatskim učilištima, jer kod nas postoji tek nekolioko knjiga takve tematike – dodao je Smokvina.
    Prema riječima rektora Lučina, jačanje suradnje s udrugom »Pro Torpedo« trebalo bi rezultirati pokretanjem velikog sveučilišnog projekta s ciljem izrade kataloga industrijske baštine naše regije. Na taj način riječko Sveučilište pokazuje da želi biti biti moderno sveučilište koje brine o razvoju zajednice.
    Udruga »Pro Torpedo« djeluje na volonterskoj osnovi i nije velika, ali je njezina aktivnost, kako je primijetio Lučin, veoma intenzivna i važna za zajednicu u kojoj djeluje.
    – Naš cilj nije, kako nam neki pripisuju, sve staviti pod stakleno zvono, već se bavimo nastojanjem da se baština katalogizira i da se formiraju objektivni kriteriji na temelju kojih će se utvrditi što treba obavezno čuvati – kazao je Smokvina, dodavši da bi ga veselilo kad bi udruga imala više uspjeha i u konkretnom čuvanju baštine.
N. VALERJEV OGURLIĆ

 
« Početak«11121314151617181920»Kraj »

Stranica 20 od 20