Stipendije
Sveučilište u Udinama - natječaj za dodjelu stipendija
U okviru Rektorske konferencije Radne zajednice Alpe-Jadran, za akademsku godinu 2010./2011., Sveučilište u Udinama raspisalo je natječaj za dodjelu stipendija u trajanju od tri do šest mjeseci.
Saznaj više
 
Stipendije za hrvatske studente na prestižnim njemačkim sveučilištima
Raspisan je natječaj za program stipendiranja „OSI/DAAD“
Saznaj više
 
STIPENDIJE ZA NAJBOLJE SVEUČILIŠTE U EUROPI
Raspisan je natječaj za stipendije "OSI/University of Cambridge", koje će biti predstavljene na Sajmu stipendija 2010.
Hrvatskim studentima već jedanaestu godinu za redom nude se potpune stipendije u vrijednosti većoj od 150.000 HRK za studij na Sveučilištu u Cambridgeu.
Saznaj više
 
Objavljen natječaj za dodjelu stipendija u sklopu Fulbright senior specialist programa
Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj raspisalo je natječaj za dodjelu stipendije u sklopu  Fulbright senior specialist programa. Stipendija omogućava kraći boravak američkim znanstvenicima i stručnjacima na hrvatskim visokoškolskim ustanovama. Na temelju prethodnog dogovora s američkim znanstvenicima, sastavnice Sveučilišta u Rijeci mogu se prijaviti na natječaj najkasnije do 01. prosinca 2010. godine.
Saznaj više
 
Nagrada zaklade ''Peter i Patricia Gruber''
The Peter and Patricia Gruber Foundation u cilju poticanja obrazovanja, socijalne pravde i znanstvenih dostignuća nudi nagrade.
Više informacija
 
Reagan-Fascell stipendije iz područja demokracije
Raspisan je natječaj za Reagan-Fascell stipendiju iz područja demokracije koja omogućava stručnjacima, znanstvenicima i novinarima petomjesečni boravak u National Edowment for Democracy u Washingtonu u ak. god. 2011./2012.
Rok za prijavu: 1. studenoga 2010.
Više informacija
 
Stipendije KAAD-a
Katholischer Akademischer Auslander-Dienst (KAAD) nudi stipendije za stjecanje magisterija, doktorata ili postdiplomsko istraživanje.
Detaljnije informacije
 
Objavljen natječaj za Group od Eight (Go8) stipendije za mlade istraživače iz Europe
The Group of Eight (Go8), udruženje osam vodećih australskih sveučilišta čiji je primarni interes istraživanje te profesionalno usavršavanje, objavio je natječaj za dodjelu stipendija za mlade istraživače iz različitih Europskih zemalja, uključujući Hrvatsku.
Saznaj više
 
Institut za posljediplomske studije u Grazu- natječaj za stipendije
Institute for Advanced Studies on Sciences, Technology and Society (IAS-STS), Graz, Austrija, poziva znanstvenike da se prijave za boravak na Institutu između 1. listopada 2011 i 30. lipnja 2012. godine kao znanstveni novaci (do devet mjeseci) ili kao stipendisti (kraće razdoblje).
Rok prijave je 31. prosinca 2010. godine.
Detaljnije informacije
 
Stipendije Sveučilišta u Padovi

Odjel za statističke znanosti, Sveučilište u Padovi, dodjeljuje sedam stipendija za doktorske studije iz područja statistike.
Više informacija

 
Stipendije Sveučilišta Bielefeld
The International Graduate College "Stochastics and Real World Models" Beijing-Bielefeld, Kina, nudi stipendije za doktorski studij koji počinje 1. listopada 2010. godine i traje 3 godine.
Rok prijave je 13. kolovoza 2010. godine.
Detaljnije informacije
 
Asia Research Institute (ARI) - doktorske istraživačke stipendije
Asia Research Institute (ARI), Nacionalno Sveučilište u Singapuru, nudi doktorske istraživačke stipendije od kolovoza 2011. godine u sljedećim interdisciplinarnim područjima:

- ASIAN MIGRATION

- CHANGING FAMILY IN ASIA

- CULTURAL STUDIES IN ASIA

- RELIGION & GLOBALISATION IN ASIAN CONTEXTS

- SCIENCE, TECHNOLOGY, AND SOCIETY

- ASIAN URBANISMS

Detaljnije informacije
 
Stipendije Sveučilišta Edith Cowan
Sveučilište Edith Cowan, Zapadna Australija, dodjeljuje međunarodnu stipendiju za diplomski i poslijediplomski studij. Rok za prijavu je 31. kolovoza 2010.
Detaljnije informacije
 
Stipendija Sveučilišta u Pečuhu
Grad Pečuh i Sveučilište u Pečuhu, Mađarska dodjeljuju jednu Alpe Adria stipendiju u iznosu od 1.000 eura za zimski semestar akademske godine 2010/11 za period od 4-5 mjeseci. Rok prijave je 15. srpnja 2010.godine.
Prijavni obrazac
Detaljnije informacije
 
Stipendije zaklade Mummert
Zaklada „Rochus i Beatrice Mummert“ dodjeljuje dvogodišnje stipendije novoj generaciji budućih top menadžera iz srednje i jugoistočne Europe u područjima ekonomskih, tehničkih i prirodnih znanosti. Stipendije zaklade Mummert koje podrazumijevaju 2,5 godišnje master studije na Sveučilištu u Kolnu, Njemačkoj visokoj školi za sport ili Sveučilištu RWTH u Achenu dodjeljuju se u okviru „Robert Bosch“ zaklade.
Saznaj više
 
Symantec stipendije
Symantec stipendije namijenjene su vrsnim studentima magistarskih i doktorskih studija.
Detaljnije informacije
 
Sveučilište Carlo Bo, Urbino - natječaj za dodjelu stipendija
Za akademsku godinu 2010./11. Sveučilište "Carlo Bo" u Urbinu, Italija, raspisalo je natječaj za dodjelu 25 stipendija.
Tekst natječaja i obrazac za prijavu.
 
Stipendije američke vlade za hrvatske profesore i asistente
Raspisan je natječaj za program JFDP koji omogućuje profesionalno usavršavanje na najboljim američkim sveučilištima

Hrvatska će i ove godine sudjelovati u prestižnom programu akademske mobilnosti pod nazivom Junior Faculty Development Program (JFDP), koji financira američka vlada. Program JFDP pruža nastavnicima hrvatskih visokih učilišta mogućnost dobivanja stipendije za profesionalno usavršavanje na prestižnim američkim sveučilištima. Od 2005. godine, 26 nastavnika iz Hrvatske sudjelovalo je u programu, boraveći između ostalog na sveučilištima kao što su: UC Berkeley, Columbia University i  Georgetown University. Novi natječaj objavljen je na internetskom portalu o stipendijama www.stipendije.info, a rok za prijavu je 9. srpnja 2010.

Junior Faculty Development Program (JFDP) je program američke vlade namijenjen nastavnicima iz područja društvenih i humanističkih znanosti koji predaju barem dvije godine na hrvatskim visokim učilištima. Putem programa JFDP nastavnici mogu provesti jedan semestar (do 5 mjeseci) pohađajući predavanja i radeći sa svojim kolegama na sveučilištima u SAD-u kako bi proširili svoje znanje u područjima koja predaju na hrvatskim visokim učilištima. Stipendija JFDP pokriva sve troškove usavršavanja u SAD-u: putovanje, školarine, stanovanje, nabavka stručne literature, prisustvovanje stručnim konferencijama, itd. Od 2005. godine, sveukupno 26 nastavnika iz Hrvatske sudjelovalo je u programu JFDP, od kojih je čak petero boravilo na prestižnom University of California at Berkeley, a drugi na sveučilištima poput Columbia University, Georgetown University, George Washington University, Pennyslvania State University i Rutgers University.

Program JFDP u Hrvatskoj administrira Institut za razvoj obrazovanja (u ime American Councils for International Education), u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu. Natječaj je objavljen na internetskom portalu o stipendijama www.stipendije.info, sve informacije o programu mogu se pronaći na stranicama www.jfdp.org ili u Institutu za razvoj obrazovanja, Preradovićeva 33/I, 10000 Zagreb (www.iro.hr). Rok za prijavu za ovaj natječaj je petak 9. srpnja 2010.


 
DAAD Stipendije
DAAD - Njemački akademski servis za razmjenu

 
Ukratko o DAAD stipendijama:
Njemačka služba za razmjenu studenata i znanstvenika (Deutscher Akademischer Austauschdienst) svake godine nudi stipendije stranim studentima i znanstvenicima. Obavijesti o stipendijama mogu se dobiti u Odjelu za kulturu Njemačke ambasade  pri Republici Hrvatskoj, te kod lektora DAAD-a u Hrvatskoj.
Program DAAD je predviđen za studente društvenih smjerova, prvenstveno: politologija, sociologija, međunarodni odnosi, pravo, ekonomija, javna uprava, obrazovanje i filozofija. U pojedinačnom slučaju razmatraju se i drugi smjerovi studiranja ukoliko služe za podršku i pomoć društvenim smjerovima. Stipendisti imaju punu podršku za vrijeme studija. Nakon studija postoji mogućnost njihovog umrežavanja.

Vrste stipendija:
•    Znanstvenoistraživačke stipendije za mlađe znanstvenike
•    Stipendije za boravak sveučilišnih nastavnika i znanstvenika u Njemačkoj u svrhu znanstvenog istraživanja
•    Stipendije za poslijediplomski studij u Njemačkoj
•    Ponovni pozivi bivšim stipendistima DAAD-a
•    Stipendije za umjetnike za poslijediplomski studij
•    Studijski boravci za sveučilišne nastavnike s područja umjetnosti i arhitekture
•    Semestralne stipendije za studente germanistike
•    Stipendije za studente germanistike za izradu diplomskog rada
•    Ljetni tečajevi njemačkog jezika na njemačkim sveučilištima za studente viših studijskih godina
•    Studijska putovanja i studentska praksa u Njemačkoj - rok prijave kod DAAD-a: 15. 11., 15. 2. i 15. 5.
•    Godišnje stipendije "ERP" za studente ekonomije
•    Praksa za studente prirodnih i inženjerskih znanosti te agronomije i šumarstva (IAESTE);
•    Stipendije zaklade Mummert za buduće menadžere
Organizator programa
Stipendije dodjeljuje DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) iz Bonna
Ciljna grupa
Ciljna grupa su studenti i znanstvenici društvenih i humanističkih smjerova sa završenim prvim stupnjem (Baccalaureatus) ili diplomom, starosti 20-35 godina.
Trajanje Stipendije
Za poslijediplomski magistarski ili specijalistički studij stipendiranje traje 2 godine, za doktorate 3 godine.
Preduvjeti
Za specijalistički studij odnosno magisterij kandidati moraju imati završen prvi stupanj (Baccalaureatus) ili mora biti student završne godine.
Za doktorski studij potrebno je imati apsolviran poslijediplomski studij (magistar znanosti, magistar specijalista, magistar struke ili univ spec) i mora biti započet doktorat.
Iznos stipendije
Za magistarski studij stipendija iznosi 750,00€/mjesečno, za doktorat 1.000,00€/mjesečno.
Pregled postojećih DAAD lektora u Hrvatskoj
Christiane Scheithauer
Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Odsjek za germanistiku
Omladinska 14
51000 Rijeka

Dr. Jens Kolata
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Odjsek za germanistiku
Ivana Lucića 2
10000 Zagreb
email. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript     
Jörn Nuber
Filozofski fakultet  
Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku
ul. Lorenza Jägera 9
31000 Osijek
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Elena Kreutzer
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zadru
Krešimirova obala 2
23000 Zadar
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
 
 

Prijedlozi za intenziviranje suradnje između DAAD-a i Sveučilišta u Rijeci
•    Senat Sveučilišta je na svojoj 6. sjednici donio odluku o povjeri izvođenja nastave u 2009./10. na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta asistentici Christiane Scheithauer, stipendistici DAAD-a. Kad bude vrijeme za to – trebalo bi otvoriti radno mjesto za DAAD lektora pri Sveučilištu u Rijeci. Funkcija DAAD lektora jest dvojaka: 1) održavanje nastave u svojstvu izvornog govornika pri Odsjeku za germanistiku, te 2) promicanje akademske razmjene u okviru DAAD programa;
•    Uspostaviti kontakt s Hrvatskim DAAD klubom. Naime, Hrvatski DAAD klub  dobrovoljna je udruga građana koje okuplja bivše stipendiste DAAD-a. (DAAD je kratica za Deutscher Akademischer Austauschdienst, hrvatski: Njemačka akademska služba za razmjenu). Naziv Kluba je Hrvatski DAAD klub. Naziv na njemačkom jeziku glasi: Kroatischer DAAD Klub: http://www.fsb.hr/daad-klub/  Predsjednica kluba: Doc. dr. sc. Marina Pavlak;

•    Organizirati tribine/događanja gdje dosadašnji riječki DAAD stipendisti imaju priliku govoriti o svojem iskustvima u okviru DAAD stipendije;
•    Promicati i isticati DAAD kao stipendijski program koja vrijedi za studente svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Naime, DAAD stipendija zasad vuče konotacije kao stipendije namjenjene germanistima. Međutim, iako je poznavanje njemačkog jezika dobrodošlo, poznavanje engleskog jezika je dostatno za prijavu i dobivanje stipendije;
•    Češće organizirati predstavljanja DAAD programa pri Sveučilištu u Rijeci te na pojedinim sastavnicama umjesto samo u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Rijeci
•    Financirati postojeće Hrvatske DAAD lektore da još i češće dolaze predstavljati DAAD stipendije Sveučilištu u Rijeci;
•    Preko Pakta za stabilizaciju raditi i na projektima u regiji, DAAD prima sredstva od dotičnog pakta.


 
STIPENDIJE ZA ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKI RAD

Canon Foundation u Europi – istraživačke stipendije i nagrade

Stipendije se dodjeljuju, nevezano uz disciplinu, visoko specijaliziranim istraživačima iz Europe koji posjeduju diplomu magistarskog ili doktorskog studija, a žele provesti 3 mjeseca do godinu dana u Japanu baveći se istraživačkim radom.

 

Rok za prijavu: 15.9. svake godine

 

Adresa i obrasci za prijavu: http://www.canonfoundation.org/programmes_1_fellow.html

 
Robert Bosch – stipendije za menadžere u kulturi iz srednje i istočne Europe

Zaklada Robert Bosch Stiftung (www.bosch-stiftung.de) od 1. listopada 2010. dodjeljuje dvanaest stipendija menadžerima/cama u kulturi iz srednje i istočne Europe za trinaestomjesečno usavršavanje u kulturnom menadžmentu u Njemačkoj.

Jezik programa: engleski, njemački

Rok prijave: 14.ožujka 2010.

Više: http://www.moe-kulturmanager.de


Stipendisti/ce će imati priliku raditi u kulturnim institucijama diljem Njemačke (izuzev Berlina) i predstavit će kroz realizaciju inovativnih projekata mlađe umjetnike i kulturnu scenu svojih zemalja u Njemačkoj. Dio programa je i edukacija u vidu seminara na području planiranja projekata, timskog rada, PR-a i odnosa s javnošću te poslovnog pregovaranja.

Profil kandidata:
- projektno i / ili radno iskustvo u kulturnom menadžmentu;
- mjesto prebivališta u srednjoj, istočnoj ili jugoistočnoj Europi;
- povezanost s mlađom umjetničkom i kulturnom scenom u svojim zemljama;
- dobro poznavanje njemačkog jezika;
- VSS ili VŠS;
- natprosječna sposobnost i samostalnost u radu.

Stipendija pokriva i sastoji se od:
- mjesečne stipendije u visini od 1.000 €;
- povratne troškove puta u Njemačku te na seminare po raznim gradovima diljem Njemačke;
- zdravstveno osiguranje;
- dodatne beneficije tijekom trajanja stipendije te u subvencije po povratku u matične zemlje;
- uvodni seminar u listopadu 2010. te redovne seminare usavršavanja;
- povezivanje s ostalim programima Zaklade Robert Bosch Stiftung te brojnim akterima vanjske kulturne politike te obrazovne politike.

Prijave su moguće na njemačkom jeziku do 14. ožujka 2010. isključivo preko internetske stranice  http://www.moe-kulturmanager.de/jetzt-bewerben/

Kontakt:
Robert Bosch Stiftung
Schillerstraße 57
10627 Berlin
Telefon: +49 - (0)30 -- 31 51 74 87
Telefax: +49 - (0)30 - 31 51 74 71
E-Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
« Početak«123456789»Kraj »

Stranica 8 od 9