Stipendije
STIPENDIJE ZA STUDIJ I ISTRAŽIVANJE NA NAJBOLJIM BRITANSKIM SVEUČILIŠTIMA

Pune stipendije u vrijednosti većoj od 150,000 HRK nude se za sveučilišta u Cambridgeu, Oxfordu, Yorku i Staffordshireu

Institut za razvoj obrazovanja raspisao je natječaje za tri programa stipendiranja za studij i istraživanje na sveučilištima u Cambridgeu, Oxfordu, Yorku i Staffordshireu u Velikoj Britaniji. Programe financiraju Institut Otvoreno društvo, Britanska vlada te navedena sveučilišta, a očekuje se da će se nuditi do 7 punih stipendija za kandidate iz Hrvatske za studij u područjima humanističkih i društvenih znanosti te zaštite okoliša. Vrijednost svake stipendije viša je od 150,000 HRK, što pokriva školarinu, stanovanje, prehranu i putne troškove. Tekstovi natječaja i detaljnije informacije o programima dostupne su na stranicama nacionalnog internetskog portala o stipendijama www.stipendije.info.

Stipendije za sveučilišta u Cambridgeu, Oxfordu i Yorku dodjeljuju se za jednogodišnji diplomski studij (Masters) s područja humanističkih i društvenih znanosti te zaštite okoliša, a stipendije za Sveučilište u Staffordshireu dodjeljuju se za četverogodišnji poslijediplomski studij (PhD) iz područja ekonomije, i to za kandidate trenutno zaposlene na visokim učilištima, institutima ili u institucijama javnog sektora. Također su dostupne i stipendije za devetomjesečno istraživanje u području humanističkih i društvenih znanosti za kandidate koji su upisani na poslijediplomski (doktorski) studij u Hrvatskoj ili  su zaposleni na visokim učilištima u Hrvatskoj.

Glavni kriteriji za dodjelu stipendija su akademska izvrsnost i odlično poznavanje engleskoga jezika. Od kandidata se također očekuje da pokažu potencijal za vodstvo te da kao aktivni i odgovorni građani pridonose pozitivnim promjenama u društvu i stvaranju društvenog kapitala. Na ove se natječaje u razdoblju od 2001.do 2009. godine prijavilo 450 kandidata iz Hrvatske, a čak 61 hrvatski student i znanstvenik primio je ove prestižne stipendije.

Navedene stipendije dodjeljuju se u sklopu tri programa: OSI/FCO Chevening Scholarships - University of Cambridge, OSI/FCO Chevening Scholarships - Universities of Oxford & York i OSI/Staffordshire University MPhil/PhD in Economics.

Institut za razvoj obrazovanja administrira navedene programe stipendiranja u Hrvatskoj. Ispunjeni prijavni obrasci  i ostali prijavni materijali moraju biti dostavljeni u Institut za razvoj obrazovanja, Preradovićeva 33/I, 10000 Zagreb, najkasnije do sljedećih rokova:

• OSI/FCO Chevening Scholarships - Universities of Oxford & York: 12. siječnja 2010.
• OSI/FCO Chevening Scholarships - University of Cambridge: 15. siječnja 2010.
• OSI/Staffordshire University MPhil/PhD in Economics: 25. siječnja 2010. 

Dodatne informacije o natječaju i postupku prijave možete dobiti u Institutu za razvoj obrazovanja, Preradovićeva 33/I, 10000 Zagreb (telefon: 01/4817-195; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; web: www.iro.hr). 

 
Stipendije za studij, istraživanje ili usavršavanje u Austriji

Dostupne su stipendije za strane sdudente, diplomirane i znanstvenike do 35 godina starosti za akademsku godinu 2010./11.

Rok za prijavu: 1. ožujka 2010.

1. Stipendija Franz Werfel za mlade sveučilišne profesore njemačkog jezika koji se bave istraživanjem njemačkog jezika i austrijske književnosti.

Trajanje: 4 do 9 mjeseci
Godine starosti: 35 godina (rođeni 01. ili poslije 01. listopada 1974.)
Rok predaje: 01.03.2010. (zahtjev za produženje stipendije predaje se 5 mjeseci ranije)
Formular: zeleni


2. a) Stipendija Ernst Mach – diljem svijeta za studiranje ili istraživanje na jednom od austrijskih sveučilišta iz područja: prirodne znanosti i tehnologija, medicina, agronomija i šumarstvo, veterinarstvo, društvene znanosti, pravo i ekonomija, humanističke znanosti i teologija, umjetnički studiji.

Trajanje: 1 do 4 mjeseca
Godine starosti: 35 godina (rođeni 01. ili poslije 01. listopada 1974.)
Rok predaje: 01.03.2010.
Formular: zeleni

Natjecati se mogu diplomirani stručnjaci koji izvan Austrije apsolviraju doktorat ili koji su već stekli titulu doktora znanosti (odnosno usporediv završni ispit) na sveučilištu matične zemlje.

b) Stipendija Ernst Mach - za studente neeuropskih zemalja za studij na jednoj od austrijskih visokih strukovnih škola (Fachhochschule) u okviru jednog od diplomskih (Master) studija s punom satnicom iz područja: ekonomija, turizam, ekonomija i tehnologija, tehnologija/biotehnologija, mediji i dizajn, zdravstvo i socijalna skrb.
Trajanje: 4 do 9 mjeseci
Godine starosti: 35 godina (rođeni 01. ili poslije 01. listopada 1974.)
Rok predaje: 01.03.2010.
Formular: zeleni

Natjecati se mogu studenti koji su upisali magisterij ili koji su već u okviru diplomskog studija uspješno apsolvirali šest semestara.


3. Stipendija Richard Plaschka za mlade sveučilišne profesore koji se bave istraživanjem austrijske povijesti.

Trajanje: 4 do 9 mjeseca
Godine starosti: 35 godina (rođeni 01. ili poslije 01. listopada 1974.)
Rok predaje: 01.03.2010.
Formular: zeleni

Datum provjere znanja za kandidate koji vladaju njemačkim jezikom, a nemaju certifikat bit će pravovremeno objavljen na mrežnim stranicama Austrijskog kulturnog foruma.

Dokumenti za natječaj šalju se obavezno putem elektronske pošte. Više informacije ovdje.

Za dodatna pitanja obratiti se Zvjezdani Karlović (tel. 01/4881 253, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ).

 

Fakultet društvenih znanosti Sveučilišta Umea, Švedska (Faculty of Social Sciences of the Umeå University) dodjeljuje studentima Sveučilišta u Rijeci 3 stipendije u iznosu 6500 SKr po semestru radi poticanja bilateralne suradnje i mobilnosti u sklopu važećeg ugovora o suradnji sklopljenog na razini sveučilišta.

Stipendije su namijenjene kvalificiranim studentima diplomskih studija sastavnica Sveučilišta u Rijeci koji namjeravaju studirati jedan semestar na nekom od magistarskih studija spomenutoga fakulteta u  akademskoj godini 2009./2010.

Zainteresirani kandidati, nakon što odaberu odgovarajući studij, trebaju se obratiti Službi za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci (Osobe za kontakt: Maša Šašinka, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; tel: 406 528; Iva Tijan, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; tel: 406 528), gdje mogu dobiti podrobnija uputstva o mogućnostima i načinu upisa te uvjetima za dobivanje stipendija.

Korisne informacije o Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta Umea i njegovim magistarskim studijima objavljene se na sljedećim web stranicama:

www.samfak.umu.se/english/

Master's Programmes in English - Academic Year 2009/10
Social Sciences:
Master's program in Business Development and Internationalisation
Master's Program in Sustainable Development
Master's Program in Tourism
Master's Programme in Accounting
Master's Programme in Economics
Master's Programme in Finance
Master's Programme in Human-Computer Interaction
Master's Programme in Management
Master's Programme in Marketing
Master's Programme in Spatial Planning and Developement

 

 
Stipendije za poslijediplomski studij u Maleziji

Veleposlanstvo RH u Maleziji i Asia-Europe Institute (University of Malaya, Kuala Lumpur) dogovorili su 2 stipendije za jednogodišnji poslijediplomski studij na Asia-Europe Institute namijenjene hrvatskim studentima koji su završili dodiplomski studij iz bilo kojeg studijskog programa.

Asia-Europe Institute (AEI) nudi pohađanje studija i stjecanje magisterija iz sljedeća 4 područja:

 - International Masters in Information Management

 - International Masters in Small-and-Medium Enterprises

 - International Masters in Regional Integration

 - International Masters in ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) Studies.

Ovi studiji mogu biti zanimljivi studentima koje zanimaju euro-azijski odnosi i veze te poslovne mogućnosti u Jugoistočnoj Aziji te Aziji općenito.

U akademskoj godini 2008./2009. na AEI je Master programe pohađa 43 studenata, od kojih su pola stranci. 11 studenata je na doktorskom studiju iz humanističkih znanosti.

AEI Master programi se izvode na engleskom jeziku, no studenti imaju obvezu proći kratak tečaj malajskoga jezika. Predavači na AEI Master programima su profesori s europskih sveučilišta, kao i sveučilišta iz Zajednice naroda Jugoistočne Azije (ASEAN). AEI Master programi uključuju obaveznu jednomjesečnu praksu.

Školarina i troškovi života za godinu dana u Maleziji su otprilike $20 000.

Potencijalni kandidati mogu započeti studij već u rujnu 2009.

Rok za prijavu je bio krajem svibnja, ali se prolongirao za potencijalne kandidate iz Hrvatske.

Informacije o ovom natječaju, institutu AEI i studijima koje nudi mogu se pronaći na mrežnim stranicama AEI-a.

Potencijalni kandidati za stipendiju moraju, osim diplome o završenom dodiplomskom studiju također raspolagati dovoljnim znanjem engleskoga jezika za uspješno praćenje nastave:
 - TOEFL test (paper-based) – 550 ili više
 - TOEFL test (computer based) – 230 ili više
 - IELTS test – score of Band 5 ili više.

Postupak odabira kandidata

se vodi u izravnoj komunikaciji sa veleposlanikom RH u Maleziji, gospodinom Željkom Bošnjakom, koji će ih preporučiti AEI-u te će se daljnji postupak oko upisa kandidata obavljati s AEI-om.

Prijavni obrazac može se pronaći i ispuniti na mrežnim stranicama Instituta.

Mole se zainteresirani da se obrate izravno na sljedeću adresu:
Mr Željko Bošnjak
Ambassador
Embassy of the Republic of Croatia
Kuala lumpur
No. 3 Jalan Mengkuang
Off Jalan Ru, Ampang
55000 Kuala Lumpur
Malaysia
Tel.: + 60 3 4253 5340
Faks: + 60 3 4253 5217
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Adresa Asia-Europe Instituta je: International Office, Asia-Europe Institute, University of Malaya, 50603 Kuala Lumpur, Malaysia, tel: + 60 3 7967 4645, faks: + 60 3 7954 0799, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
Fulbright i Humphrey stipendije, SAD

Američka Vlada nudi Fulbright i Humphrey stipendije za ak. godinu 2011.-2012., koje za Hrvatsku administrira Američko veleposlanstvo i Ministrastvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

Rok prijave: od 1. ožujka do 1. svibnja 2010.

 
Stipendija GO STYRIA Sveučilišta u Grazu

Sveučilište u Grazu objavilo je natječaj za stipendije za akademsku 2010/2011. godinu pod nazivom "Go Styria" namijenjene studentima iz područja jugoistočne Europe. Na navedenu stipendiju mogu se prijaviti kandidati koji će slušati 7. semestar dodiplomskog studija, 2. semestar Master studija ili koji su u fazi izrade magistarskog ili doktorskog rada.

Razina studija: diplomski studij, poslijediplomski studij, postdoktorski studij
Vrsta stipendije: djelomična
Mjesto studiranja: Austrija
Jezik programa: njemački i engleski
Kontakt institucija: University of Graz

Rok prijave: 26. ožujka 2010.

Više: GO STYRIA Call for winter semester 2010/2011

         GO STYRIA Ausschreibung fur Wintersemester 2010/2011

 
DAAD STIPENDIJA (German Academic Exchange Service) Fellowship

Poslijediplomski program iz Roche dijagnostike GmbH u Penzbergu/Bavariji (Roche Diagnostics Postdoctoral Programme at Roche Diagnostics GmbH in Penzberg/Bavaria):

 http://www.daad.de/deutschland/foerderung/ausschreibungen/04698.en.html

Kontakt osoba:

Dr. Christa Huebner-Parajsz
External Relations/Antibody Supply

Roche Diagnostics GmbH
XR-R
Nonnenwald 2
82377 Penzberg / Germany

Phone: +49 8856 60 3343
Fax: +49 8856 60 3011
mailto: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  

 
MIREES - DVOGODIŠNJI INTERDISCIPLINARNI DIPLOMSKI STUDIJ

MIREES (Master of Arts in Interdisciplinary Research and Studies on Eastern Europe) je dvogodišnji združeni diplomski studij na engleskom jeziku koji zajednički izvodi 5 europskih sveučilišta

Sveučilišta uključena u program:

 

Program MIREES sastoji se od kolegija iz ekonomije, međunarodnih odnosa i politike, povijesti, antropologije i kulturoloških studija o Istočnoj i Srednjoj Europi i Balkanu.

Cilj je studija stvoriti potencijalne regionalne savjetnike, analiste i menadžere, koji će raditi u međunarodnim agencijama, javnoj upravi, privatnim i javnim tvrtkama te nevladinim organizacijama, kao i pripremiti za daljnje obrazovanje na doktorskoj razini.

Studij je namijenjen studentima sa završenim preddiplomskim studijem iz ekonomije, prava, društvenih i humanističkih znanosti te agronomije.

Prva godina studija izvodi se u gradu Forliju (Sveučilište u Bolonji, Italija), a tijekom trećeg semestra se najmanje 5 mjeseci mora provesti na jednom od partnerskih sveučilišta.

Detaljnije (kolegiji, organizacija studija, cijena i upisni rokovi) o ovome diplomskom studiju na njegovim mrežnim stranicama ili u brošuri.

 
« Početak«123456789»Kraj »

Stranica 9 od 9