Komercijalizacija inovacija - projekt Županije, TIC-a i Zaklade FIPRO, NL, 24. 2. 2011.
KOMERCIJALIZACIJA INOVACIJA PROJEKT ŽUPANIJE, TIC-a I ZAKLADE FIPRO
Inovatorima dvjesto tisuća kuna potpore
Table Top, Polimix i Login sustavi dobitnici su sredstava koja će im olakšati razvojni put i mogući plasman inovacija na tržište
 
Potpisivanje ugovora s inovatorima u Primorsko--goranskoj županijiRIJEKA Troje inovatora iz Primorsko-goranske županije potpisalo je ugovore o dodjeli ukupno 200 tisuća kuna s ravnateljem riječkog Tehnološko inovacijskog centra mr. sc. Davorom Begonjom. Njihove su inovacije osvojile financijska sredstva u sklopu projekta »Komercijalizacija inovacija«, što ga zajednički provode županijski Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu i Tehnološko-inovacijski centar, te Zaklada FIPRO. Projekt je pokrenut s ciljem razvoja i promocije inovatorstva, novih proizvoda, postupaka i usluga ili poboljšavanja već postojećih.
   
Hobi prerastao u posao

Županija i Zaklada FIPRO donirali su ukupno 200 tisuća kuna, a novac će podijeliti tri inovatorske tvrtke: Table Top, Polimix i Login sustavi. Tvrtka Table Top bavi se proizvodnjom specijalnih maketa građevina koje svoju namjenu pronalaze kako u »table top« igrama, tako i u scenografijama za animirane filmove.
    – Naš hobi prerastao je u posao, a na projekt smo prijavili maketu kule čiji smo industrijski dizajn zaštitili u Hrvatskoj
Bespovratno 30 posto sredstava

Ravnatelj TIC-a Rijeka mr. sc. Josip Begonja objasnio je kako se na natječaj javilo 11 tvrtki, a potpisnici ugovora 30 posto sredstava dobit će bespovratno, dok je preostalih 70 posto odobreno u vidu beskamatnog zajma, bez učešća, jamaca i hipoteke, s otplatom od tri godine i jednom godinom počeka.
. Namjera nam je proizvod dodatno razviti i osigurati distribuciju diljem svijeta. Ne razmišljamo lokalno, naša tvrtka ima izvozni karakter i drago mi je da je Zaklada FIPRO to prepoznala jer dobili smo značajna sredstva koja će nam definitivno olakšati razvojni put, rekao je Mladen Jurčić iz Table Topa.
    Polimix iz Šapjana vodeći je proizvođač poliuretana u Hrvatskoj, a 60 posto proizvodnje izvoze na zapadna tržišta. Sredstva u projektu »Komercijalizacije inovacija« odobrena su im za inovativnu kacigu za borilačke sportove koja nema tvrdih dijelova pa je samim tim sigurna za natjecatelje.
    – Kaciga je već izrađena u prvoj probnoj seriji, a dobili smo pozitivne kritike od klubova u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je bila na probi. Novac Zaklade i Županije uložit ćemo u razvoj kacige i uklanjanje uočenih nedostataka, kaže Dominik Simčić iz Polimixa.
    Login sustavi bave se razvojem softvera, a na natječaj su prijavili poslovnu aplikaciju Virga, namijenjenu malim i srednjim poduzećima.
   
Promocija proizvoda

– Dobivena sredstva iskoristit ćemo za promociju proizvoda koji se već nalazi na tržištu. U razvoju Virga iskoristili smo višegodišnje iskustvo u radu s većim tvrtkama, a softver je smješten na serverskoj infrastrukturi naše tvrtke. Korisnici Virgu pristupaju putem interneta pa do svojih podataka mogu doći s bilo kojeg mjesta, objasnio je Josip Katalinić iz Login sustava.
    Dožupan Vidoje Vujić i pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Berislav Tulić podsjetili su da je projekt pokrenut s namjerom da se pomogne u rješavanju problema, s kojima se većina inovatora susreće, a riječ je o nedostatku financijskih sredstava u fazi poduzimanja završnih radova, kako bi se moguća inovacija plasirala na tržište.

Andrej PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk