Stručno usavršavanje iz područja talijanskog jezika i kulture
Srijeda, 02.03.2011.
 
Povodom početka novoga programa cjeloživotnog učenja Filozofskog fakulteta u Rijeci Stručno usavšavanje talijanskog jezika, komunikacije i kulture u utorak, 1. ožujka 2011. godine u 14:00 sati u RI-INFO na Korzu održana je konferencija za novinare.

Na pressici se razgovaralo o pokretanju cjeloživotnog programa, stručnog usavršavanja talijanskog jezika, komunikacije i kulture, studiju talijanistike na Filozofskom fakultetu te o unaprjeđenju dobrih odnosa Italije i primorsko-goranske regije na istraživačkom, znanstvenom i kulturnom planu, posebice o jačanju veza i suradnje s talijanskim sveučilištima i institutima. 
 
Konferenciji su nazočili
-       prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija
-       dekan Filozofskoga fakulteta dr. sc. Predrag Šustar, izv. prof,
-       voditelj programa Stručnog usavršavanja, dr. sc. Giovanni D'Alessio, doc.,
-       glavni koordinator za sve programe talijanistike pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Gianna Mazzieri Sanković, doc. i
-       Corinna Gerbaz, prof.
 
Riječ je o programu cjeloživotnoga učenja Stručno usavršavanje talijanskog jezika, komunikacije i kulture (Corso di perfezionamento di lingua, comunicazione e cultura italiana) pokrenutog u svrhu stručnog usavršavanja iz područja talijanskoga jezika i talijanske kulture u gotovo svim područjima djelatnosti, kako u javnom tako i u privatnom sektoru (međunarodna suradnja, gospodarstvo, kultura, politika, turizam, mediji, istraživanja arhivske građe i slično). Polaznici programa steći će nova (praktična) znanja iz talijanskoga standardnog jezika i razviti specifične vještine te će time biti konkurentniji na tržištu rada.
 
Program Stručno usavršavanjetalijanskoga jezika, komunikacije i kulture 1 prvi je dio od dva dijela programa i omogućuje usvajanje i razvoj širokog raspona profesionalnih vještina potrebnih za obavljanje raznovrsnih djelatnosti u različitim društvenim područjima, osobito u gospodarstvu, za koje je nužno poznavanje talijanskog jezika kao jednog od važnih svjetskih jezika (ONU podaci o broju populacije koja se služi talijanskim jezikom) i ujedno jednog od najznačajnjih jezika Europske unije. Program odgovara specifičnim potrebama usavršavanja jezika i kulture te služi stjecanju stručnih kompetencija za obavljanje poslova u raznim strukturama gdje je poznavanje talijanskog jezika od ključne važnosti (npr. u nastavi talijanskog jezika u hrvatskim kao i u školama na talijanskom jeziku, u ugostiteljstvu, u turizmu i općenito u trgovini, u međunarodnom prometu i špediciji, u kulturnoj i poslovnoj suradnji te općenito u gospodarstvu koje prepoznaje Italiju kao zemlju-partnera). Pri izdradi programa skupina autora se konzultirala i povezala s istaknutim inozemnim stručnjacima cjeloživotnih programa u susjednim sveučilištima R. Italije (Padova, Torino, Venezia, Verona, Reggio Calabria, Trst).
 
Talijanski jezik, komunijkacija i kultura se razlikuje i po kvaliteti stručnog usavršavanja. Nudi programe koji nastoje zadovoljiti europske standarde i potrebe koje proizlaze iz dinamiziranog međunarodnog tržišta rada. Tržište na koje su usmjereni polaznici je područje Primorsko-goranske županije i susjednih županija jer je zbog geopolitičkog položaja to područje usmjereno na neposredne kontakte s Italijom. Program računa na suradnju s istaknutim profesorima Sveučilišta u Padovi, dr. sc. Michele Cortellazzo, red. prof, dr. sc. Guido Baldassarri i dr. sc. Matteo Viale, kao i s uvaženim profesorom sa Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Damirom Grubišom, red. prof.
 Programom su obuhvaćena tri područja: talijanski jezik, komunikacija i talijanska kultura. Program se sastoji od dva obvezna predmeta, Talijanski jezik i komunikacija i Talijanska kultura XX. stoljeća te dva izborna predmeta, od kojih polaznici biraju jedan, Talijansko društvo i institucije i Talijanski mediji: kultura i zabava. Program je posebno važan potencijalnim pristupnicima diplomskih studija humanističkih znanosti ukoliko predviđa priznavanje do maksimalne vrijednosti 15 ECTS bodova u okviru C segmenta, kao dio modula kulturalnih studija i u okviru drugih studija koje nudi Filozofski fakultet u Rijeci.

Nastava se održava u zgradi Filozofskog fakulteta u Rijeci u Kampusu Sveučilišta, Slavka Krautzeka bb.


Prijave se primaju poštom na adresu:
Dr. sc. Giovanni D'Alessio, voditelj programa ili dr. sc. Gianna Mazzieri-Sanković, glavna koordinatorica za sve programe talijanistike pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci
Filozofski fakultet (za Stručno usavršavanje talijanskoga jezika, komunikacije i kulture 1 - Corso di perfezionamento di lingua, comunicazione e cultura italiana 1)
S. Krautzeka bb, 51000 Rijeka
ili e-poštom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
 
Upisi na program traju do 8. ožujka 2011. Nastava počinje krajem ožujka 2011. Prijavnica i informacije o potrebnoj dokumentaciji nalaze se na web-stranicama Filozofskog fakulteta.
 
Vrsta programa
 - daljnje usavršavanje nakon stečenog akademskog naziva
 
Područje programa
- humanističke znanosti - jezikoslovlje 
 
Nositelj i izvoditelj  programa
- Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
 
Trajanje programa
- tri mjeseca.  Vrijeme održavanja: ožujak, travanj i svibanj 2011. godine. Na prvom susretu s pristupnicima dogovorit će se točni termini održavanja predavanja, seminara i vježbi. Trajanje usavršavanja: 75 sati
 
ECTS bodovi - minimalni broj bodova potrebnih da bi student završio program
- 15 ECTS bodova
 
Uvjeti upisa na program
- završeni preddiplomski sveučilišni studij ili diplomski studij (prvostupnička svjedodžba o završenom preddiplomskom studiju ili diploma o završenom predbolonjskom) uz aktivno poznavanje talijanskog jezika o čemu treba priložiti potvrdu ovlaštene ustanove ili svjedodžbu završene osnovne ili srednje škole na talijanskom jeziku
- upis na predloženi program moguć je nakon bilo kojeg preddiplomskog /diplomskog sveučilišnog studija na kojem se stječe najmanje 180 ECTS bodova, kao i nakon jednakopriznatog četvorogodišnjeg sveučilišnog studija prije uvođenja Bolonje.

Prijavi treba priložiti:
- svjedodžbu odnosno diplomu o završenom studiju (presliku)
- popunjenu prijavnicu (v. u nastavku ove obavijesti o natječaju)
- povrdu o aktivnom poznavanju talijanskog jezika (svjedodžba, potvrda ovlaštene ustanove, certifikat, ili dr.) - presliku
Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Dr. sc. Giovanni D'Alessio, voditelj programa ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )
Dr. sc. Gianna Mazzieri Sanković, glavni koordinator za sve programe talijanistike pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci
Tel. 051/ 265 733 ili 265-602
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk