Nagrada za životno djelo Katici Ivanišević, NL, 8. 3. 2011.
ŽUPANIJSKA PRIZNANJA OVE GODINE PREDLOŽENO UKUPNO 25 KANDIDATA
Nagrada za životno djelo Katici Ivanišević
 
Za dobitnice godišnjih nagrada odabrane prof. dr. Marina Šantić i prof. dr. Rajka Jurdana Šepić. Nagrade će biti dodijeljene 14. travnja.
 
Nada Turina-Đurić, Zlatko Komadina, Vidoje Vujić i Nikola MendrilaRIJEKA Župan Zlatko Komadina objavio je na redovitom tjednom press kolegiju dobitnike županijskih nagrada za ovu godinu: predloženo je da se nagradu za životno djelo dodjeli prof. dr. Katici Ivanišević, dok su za dobitnice godišnjih nagrada također odabrane dvije žene – prof. dr. Marina Šantić i prof. dr. Rajka Jurdana Šepić.
    Prema objašnjenju župana, profesor emeritus Katica Ivanišević nagradu za životno djelo dobiva za doprinos razvoju riječke akademske zajednice, razvoju znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj i posebno u Primorsko-goranskoj županiji. Prof. Ivanišević je među ostalim i prva žena rektor u Hrvatskoj, kao i prva žena predsjednica jednog parlamentarnog doma, nekadašnjeg Županijskog doma Sabora, a prijedložena je od Sveučilišta u Rijeci.
    Prof. dr. Marina Šantić predložena je od strane HNS-a za godišnju županijsku nagradu za izuzetan doprinos unapređenju biomedicinskih znanosti, dok je prof. dr. Rajka Jurdana Šepić izabrana za dobitnicu nagrade za vrijedan urednički i autorski doprinos očuvanju i popularizaciji čakavskog narječja u emisiji »Puntape« programa Radija Rijeke, na prijedlog člana Županijske skupštine Georga Žeželića i upravo uz podršku Radio Rijeke. Formalno, ovu odluku će donijeti Županijska skupština na sjednici u četvrtak, a kao i prethodnih godina interes na javni poziv za županijske nagrade bio je velik, te je kandidata za nagradu za životno djelo bilo ukupno sedam, a za godišnju nagradu čak 18. Nagrade će biti dodjeljene na Dan županije 14. travnja.
   
Mreža hitne pomoći

Zamjenica župana Nada Turina-Đurić izvijestila je da je Odjel za zdravstvo uputio pismo ministru zdravstva Darku Milinoviću sa svojim primjedbama na prijedlog mreže hitne medicinske
Nove koncesije za hotelske plaže

Pročelnik za pomorstvo Nikola Mendrila najavio je raspisivanje novog natječaja za dodjelu koncesija kod tri hotela – Excelsior i Bristol u Lovranu, te Kristal u Opatiji. Radi se o tome da je 5-godišnji ugovor o koncesiji istekao, a novi zakon onemogućuje automatsko produženje ugovora. To pak znači da bi hoteli mogli na novom natječaju izgubiti mogućnost da upravljaju plažama na kojima se kupaju upravo njihovi gosti, upozorio je Mendrila.
pomoći. Iako je Ministarstvo već uvažilo dio županijskih primjedbi, podžupanica upozorava da nije prihvatljivo da Čabar ne dobije puni tim hitne pomoći s obzirom na udaljenost od Delnica i Rijeke, a također nije prihvatljiv ni prijedlog da na kvarnerskim otocima bude dežuran po jedan tim, bez ikakve rezerve za slučaj da ekipa u slučaju nesreće napusti otok prevozeći pacijente u Rijeku. Za Županiju nije adekvatan ni prijedlog da Rijeka dobije dva stalna tima hitne pomoći uz jedan dodatni kojega čine samo medicinska sestra i vozač, već smatraju da Rijeka obavezno mora imati tri kompletna tima s liječnikom. Na koncu, u Županiji smatraju i da su potrebne dvije prijavno-dojavne jedinice, a ne samo jedna, kako Ministarstvo predviđa.
    – Sve ovo ne pridonosi načelu da građani Hrvatske trebaju biti jednakopravni u dostupnosti medicinskih usluga. I dalje će jedan puni tim biti na 60.000 stanovnika Zagreba, a u Rijeci na 100.000 stanovnika – konstatirala je Turina-Đurić.
   
Izmjene zakona

Župan Komadina izvjestio je da je njegov kolegij razmatrao i izmjene tri zakona koji su u proceduri: izraženo je zadovoljstvo izmjenama Zakona o zračnom prometu i zračnim lukama koji sada po prvi puta predviđa mogućnost koncesioniranja, što može značiti novu, svjetliju budućnost za aerodrom na Krku, jer to stvara preduvjete za dolazak strateških partnera i investitora.
    Županija podržava i izmjene Zakona o javnim cestama, prema kojem će gradovi i općine moći samostalno upravljati cestama na svom području, jer dosad se o jednoj prometnici znalo odlučivati i na četiri razine. Također, podržava se i izmjena Zakona o pomorskom dobru koji će omogućiti da gradovi i općine također preuzmu upravljanje lukama na svom području, a prijedlog je Županije da se to omogući onim lokalnim jedinicama koje to zatraže, dok za ostale luke nadležna može ostati Županija.

Tihana TOMIČIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk