Prof. Yitzhak Apeloig i Nj.E. Yossi Amrani na SURI
Srijeda, 09.03.2011.
U okviru šestog znanstvenog kolokvija na Sveučilištu u Rijeci su 9. ožujka 2011. gostovali profesor  Yitzhak Apeloig, s izraelskog instituta za tehnologiju –Technion i izraelski Veleposlanik Nj.E. Yossi Amrani  koji su se tom prigodom u prostorijama Znanstveno tehnologijskog parka sastali s Rektorom Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Perom Lučinom i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom .

U okviru šestog znanstvenog kolokvija na Sveučilištu u Rijeci su 9. ožujka 2011. gostovali profesor  Yitzhak Apeloig, s izraelskog instituta za tehnologiju –Technion, u pratnji izraelskog Veleposlanika Nj.E. Yossija Amranija  koji su se tom prigodom u prostorijama Znanstveno tehnologijskog parka sastali s Rektorom Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Perom Lučinom i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom .  Nakon predavanja održan je Okrugli stol o temi: „Building Capacity for Technology Transfer within University - Opportunities and Challenges of Collaborations between Academia and Companies” .

Uvodnu je riječ održao prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, istaknuvši kako je ulaganje u edukaciju od nasušne važnosti za razvoj kako akademske tako i društvene zajednice općenito, uz zaključak kako je posebice je bitan aspekt spajanja znanosti i gospodarstva. Gost, profesor Yitzhak Apeloig, u svojoj je prezentaciji „Znanost i tehnologija u službi moderne ekonomije“ govorio  o tridesetgodišnjem periodu transformacije izraelske ekonomije iz pretežito poljoprivredne u ekonomiju zasnovanu na visokim tehnologijama. Posebno je bilo riječi o ulozi koju su sveučilišta odigrala u navedenoj transformaciji te o kritičnim čimbenicima u mijenjanju izraelske ekonomije.

Profesor Yitzhak Apeloig bivši je predsjednik Izraelskog instituta za tehnologiju -Technion i ubraja se među vodeće svjetske znanstvenike iz područja organosilikonske kemije i primjene teorije kvantne mehanike u kemiji. Magistrirao je i doktorirao  na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Godine 1976. prelazi u izraelski Institut za tehnologiju - Technion, gdje postaje redoviti profesor 1988. godine, a od 1993. godine drži Katedru za kemiju. Od 1995. do 1999. godine bio je dekan Kemijskog fakulteta. Objavio je više od 180 znanstvenih radova i niz knjiga.

U razdoblju od 2001. do 2009. godine prof. Apeloig je bio predsjednik Techniona te je imao ključnu ulogu u strateškom razvoju i pretvaranju Techniona u znanstveni centar izvrsnosti i transfera tehnologija države Izrael. Tijekom osam godina na čelu Instituta, uveo je Technion u nova znanstvena i tehnološka područja te donacijama prikupio oko 500 milijuna dolara. Profesor Apeloig je dobitnik brojnih nagrada za svoj inovativan znanstveni rad. Počasni je strani član Američke akademije znanosti i umjetnosti te član American Association for the Advancement of Science.

Okruglom stolu prethodilo je predavanje na temu „Low – Coordination Silicon Chemistry: Experiment and Theory“  namijenjeno prije svega studentima i nastavnicima Medicinskoga fakulteta.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk