Diplomski rad u praksi
Petak, 11.03.2011.
Sveučilišni diplomski studij Građevinarstvo na kojem je prva generacija studij završila tijekom 2010. godine predviđa mogućnost izvedbe dijela diplomskog rada kroz suradnju s institucijama ili tvrtkama s kojima Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci takvu suradnju uspostavi.

Model prema kojem, od 30 ECTS koliko nosi izrada diplomskog rada, student do 15 ECTS može ostvariti kroz praktični rad u projektnom birou, laboratoriju, gradilištu ili bilo gdje drugdje uspostavljen je kako bi se osiguralo da studenti i prije završetka studija iskuse konkretno radno okruženje te kroz boravak na ovako organiziranoj praksi-izradi diplomskog rada razviju i one praktične vještine i stručne kompetencije koje je teže razvijati na Fakultetu.

Svaki student prema ovakvom modelu rad izrađuje u suradnji sa mentorom – nastavnikom fakulteta i komentorom-djelatnikom iz tvrtke ili institucije u koje je upućen. Student vodi dnevnik prakse, a njegov rad tijekom semestra prate oba mentora.

U prvoj generaciji diplomanada od  29 studenata ovakvo je iskustvo imalo njih 10-tak. Studenti sa usmjerenja urbano inženjerstvo izrađivali su svoje diplomske radove u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, Hrvatskim vodama i tvrtci Studio Ars d.o.o.

U odjelu za urbanizam Grada Rijeke rad je uz komentorstvo i vrlo aktivnu suradnju djelatnika toga odjela pročelnika Srđana Škunce, d.i.g.ia. i stručne suradnice za promet Lorelle Mekić, d.i.g. izrađivalo troje studenata.

Teme kojima su se bavili bile su:

- Analiza prometnog rješenja područja Kampus-KBC na Trsatu Iva Baričević

- Rješenje planiranog čvora Mlaka na tunelskoj obilaznici centra Rijeke – Sandra Barić

- Varijantna rješenja novoplanirane ulice nastavka Rive (do Mlake) – Josip Kordić

Ovi su radovi prezentirani i užem timu suradnika Gradonačelnika i bili su ocijenjeni kao kvalitetan doprinos promišljanju prometnog razvoja Grada.

Student Luka Peruško koji je diplomski rad dijelom radio u tvrtci StudioArs d.o.o. uz komentorstvo mr.sc. Dražena Galića, d.i.g. na temu vezano za hidrotehniku po završetku izrade toga rada zaposlio se u spomenutoj tvrtci. Jedan od studenata (Milan Miščević) je dio svog diplomskog rada izrađivao u svom rodnom mjestu (Koprivnici) u Hrvatskim vodama o temi regulacija.Studenti konstruktorkog usmjerenja, (Jagoda Cupać i Josip Červar), svoj su rad dijelom izrađivali u tvrtci RI-ISA d.o.o. uz komentorsvo Nebojše Buljana, d.i.g. o temama vezanim uz suvremene konstrukcije (stakla i metala) i oboje su trenutno u toj tvrtci zaposleni kao pripravnici.

Kako ističu na Fakultetu i ove godine upućuju studente na izradu diplomskog rada u tvrtke ili institucije, a s obzirom na prošlogodišnja iskustva studenti su jako zainteresirani za teme na kojima se ovakva mogućnost nudi što potvrđuje uspješnost modela. Treba reći i to da ovakav rad traži motiviranost studenata, nastavnika, ali i mentora u firmama.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk