"Posao se danas ne bira", NL, 24.3.2011.
SAJAM POSLOVA PEDESETAK POSLODAVACA I ŠKOLA PREDSTAVILO SE NEZAPOSLENIMA
Posao se danas ne bira
 
Gužva je na trenutke bila nesnošljiva, upitnike za posao kandidati su popunjavali stojećki, gurani sa svih strana, sjedeći na stubištu, tražeći svoju šansu za zaposlenje
 
 
Nezaposleni su dobili puno informacija, a hoće li dobiti i posao – ne zna seRIJEKA Veliki broj nezaposlenih jučer se odazvao 4. Sajmu poslova u Narodnom učilištu u Rijeci gdje se predstavilo 50-ak izlagača, poslodavaca i škola – gužva je na trenutke bila nesnošljiva, upitnike za posao kandidati su popunjavali stojećki, gurani sa svih strana, sjedeći na stubištu, prislanjajući jedan drugome formular na leđa... Ali, jednu smo pretendanticu na posao ipak izdvojili iz mase. Iva Oguić ima 24 godine, magistrirala je ekonomiju i samo je zbog jučerašnjeg sajma doputovala ravno iz Zadra.
    – Ovaj je sajam održan nekidan u Zadru, tamo nisam našla ništa za sebe pa sam došla vidjeti hoću li imati više sreće u Rijeci.
    – Preselila biste se u Rijeku ako ovdje nađete posao?, pitamo je.
    – Nego! Vremena su takva, danas treba ići za poslom, a ne čekati ga, rekla nam ova mlada Zadranka, tražeći poslodavca-izlagača kojemu bi mogla ostaviti svoj životopis. Uz dužno poštovanje organizatorima, pokroviteljima i izlagačima na jučerašnjem Sajmu poslova u Rijeci, junakinja je ipak Iva Oguić, jer ona je utjelovljenje svih nezaposlenih u Hrvatskoj, ova je Zadranka dokaz da posla nema, ljudi žele raditi, a ne da izbjegavaju poslove. Oguić se raspitivala za posao u Protectu i Vargonu, ali tamo nije bilo posla adekvatnog njenim željama i obrazovanju.
   
Prijave zatrpale pult

No, mnogi drugi kandidati jučer su ostavili svoje životopise na štandu tih dviju tvrtki.
    – Želimo upoznati ljude s profilom kadrova koje u određenim terminima potražujemo. Sad tražimo ljude za varenje plastike, vidimo da je velik interes kandidata za posao u našoj tvrtki, kazao nam je voditelj općih poslova u Vargonu Damir Juretić. Gužva je vladala i na pultu zaštitarske tvrtke Protect. Darija Gabrića, automehaničara, zatekli smo kako kao jedan od mnogih popunjava formular za posao zaštitara u Protectu.
    – Radio sam dvije godine u struci, a onda dobio otkaz kao višak radne snage, a sad bih radio bilo što, samo da radim. Sad ću, osim Protecta, vidjeti za što još mogu konkurirati, pa još negdje ostaviti životopis, kazao nam je 21-godišnji Dario. Pult riječke tvrtke PIK bio je omeđen bedemom zainteresiranih nezaposlenih osoba, mahom djevojaka. U samo pola sata pult je zatrpalo 20 ispunjenih prijava za posao. PIK trenutno traži pekare, slastičare i trgovce, ali većina onih koji su podnijeli molbu imaju VSS i ne žel
Zapošljavanje u sezoni i inozemstvu

Na sajmu je predstavljen Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i iduću godinu, posjetitelji su informirani o sezonskim poslovima u ovoj godini i mogućnostima rada i školovanja u inozemstvu. Za sve posjetitelje organizirana je i nagradna igra s 10-ak nagrada u vidu raznih tečajeva, edukacija, učenja stranih jezika.
e posao pekara ni slastičara, nego se nadaju da će se ukazati prilika i za posao adekvatan njihovoj stručnoj spremi. Poprilična gužva vladala je i na izložbenim prostorima Brodogradilišta »3. maj« i GP-a Krk. Obje tvrtke traže radnike u proizvodnji, s tim GP Krk sa zapošljavanjem kreće u rujnu, zbog smanjenog opsega posla tijekom predstojeće ljetne turističke sezone.
   
Obuka tjelohranitelja

Naišli smo i na zanimljiv štand MORH-a koji nude školovanje i posao na letcima: Postani vojni pilot, Postani kadet oružanih snaga i Prijavi se za dragovoljno služenje vojnog roka. Školovanje za pilote je stipendirano, a nezaposlenima se nudi trajno zaposlenje za sva tri spomenuta angažmana u MORH-u. Na jednom od štandova nude i obuku za tjelohranitelje, koja traje 100 sati.
    – Uglavnom nakon obuke nađu posao, ali najčešće u inozemstvu, jer kod nas nema toliko potrebe za tjelohraniteljima, kazala nam je tajnica ove škole Dražena Šepić.
    Na sajmu smo zatekli i Rominu Hađak, koja ima 33 godine, ali nema posao. Po struci je trgovkinja i ispunila je obrasce za posao trgovkinje u PIK-u, ali i za posao zaštitarke u Protectu. »Zašto da ne. Ispunit ću još koji pa možda me netko pozove«, kazala nam je. No, 24-godišnja Tea Glad ipak se nada poslu u struci, a završila je prvi stupanj ekonomskog fakulteta. »Prvi put sam na ovom sajmu, ne nadam se toliko da ću naći posao, koliko se nadam da ću proširiti kontakte. Voljela bih raditi u struci, naučiti raditi ono za što sam se školovala, a ne vječito raditi nešto što ne volim«, smatra Tea Glad.
    Organizator sajma je riječka služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a cilj je izravnim kontaktom između poslodavaca i onih koji traže posao smanjiti nezaposlenost. Tijekom ožujka se ovi sajmovi održavaju u središtima svih županija.

Biljana SAVIĆ
Snimio Damir ŠKOMRLJ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk