"Volontiranje ulaznica u svijet rada", NL, 24.3.2011.
VOLONTIRANJE ULAZNICA U SVIJET RADA
 

 
 
RIJEKA U sklopu jučerašnjeg Sajma poslova na Narodnom učilištu Rijeka održan je okrugli stol »Volontiranje kao značajan doprinos društvenom i gospodarskom razvoju zajednice« što su ga upriličili Volonterski centar Udruge za razvoj civilnog društva Smart iz Rijeke i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Zvjezdana Schulz Vugrin predstavila je projekte Volonterskog centra usmjerene na povećanje zapošljivosti teško zapošljivih skupina, prvenstveno socijalno isključivih i mladih, čiji aktivni sudionici imaju prilike steći dodatnu edukaciju te razvijati socijalnu mrežu, uz to što time jačaju samopouzdanje, osjećaj vrijednosti i socijalne integriranosti. Dr. sc. Bojana Ćulum s Filozofskog fakulteta istaknula je volontiranje kao značajni društveni kapital, donoseći mnogostruke koristi kako za volontera tako i za organizatora volontiranja i njegove korisnike, dok širu zajednicu čini stabilnijom, uspješnijom i poželjnom za svakog građanina. Koliko volontiranje snažno utječe na ekonomsku vrijednost, Ćulum je prikazala kroz primjere zemalja zapadne Europe, gdje volonteri svojim besplatnim i dobrovoljnim radom uštede državi milijunske iznose za radna mjesta.
    Da stjecanje novih znanja i vještina kroz volontiranje može biti od presudne važnosti za dobivanje zaposlenja, potvrdila je Meri Toljanić-Mavrić iz riječkog HZZZ-a, poručivši kako veliki broj poslodavaca i budući Hrvatski kvalifikacijski okvir traže od kandidata puno više od formalno stečenog znanja kroz hrvatski obrazovni sustav koji ne može odgovoriti današnjim potrebama tržišta rada. Stoga Toljanić-Mavrić promovira volontiranje kao mogući put do zaposlenja, jer nudi cjeloživotno učenje i mobilnost, odnosno, iskustva u komunikaciji s ljudima, rad u timu, kao i sve ostalo što mogu primijenjivati u budućem poslu. (S. P.)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk