Nezaobilazan priručnik za sve jezikoslovce, NL, 9. 4. 2011.
ZBORNIK »RIJEČKI FILOLOŠKI DANI 8« PREDSTAVLJEN NA FF-u U RIJECI
Nezaobilazan priručnik za sve jezikoslovce
 
Zbornik donosi tekstove s osmog skupa RFD-a, a podijeljeni su u tri tematske cjeline – Hrvatsko-talijanska prožimanja na sjevernojadranskom području; Književnost i Jezikoslovlje
 
 
Predrag Šustar, Danijela Bačić-Karković, Amir Kapetanović, Milorad Stojević, Corinna Gerbaz i Lada Badurina – s predstavljanja zbornikaRIJEKA Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa »Riječki filološki dani 8« predstavljen je na Filozofskom fakultetu u Rijeci. U zborniku su objavljeni tekstovi sa skupa održanog 2008. godine, u organizaciji Odsjeka za kroatistiku, a nakladnik je riječki Filozofski fakultet. Tim povodom obratio se dekan fakulteta Predrag Šustar, čestitajući djelatnicima kroatističkog odsjeka na njihovom važnom doprinosu djelatnosti Filozofskog fakulteta. Ovom prilikom Šustar je najavio i otvaranje Odsjeka za talijanistiku, za što dobar uvod predstavlja jedna od tematskih okosnica zbornika – hrvatsko-talijanska prožimanja na sjevernojadranskom području.
    Kako je podsjetila Lada Badurina, koja je uz Danijelu Bačić-Karković urednica izdanja, Riječki filološki dani koncipirani su u dvije osnovne tematske odrednice – prva je »riječka tema«, a druga uže filološka. Zbornik s osmog skupa donosi 53 priloga, koji su podijeljeni u tri tematske cjeline – Hrvatsko-talijanska prožimanja na sjevernojadranskom području; Književnost i Jezikoslovlje. Na prvu cjelinu osvrnula se Corinna Gerbaz, koja je istaknula da suživot hrvatskog i talijanskog kulturno-jezičnog elementa na sjevernojadranskom području seže u duboku prošlost i reflektira se na suvremenost. Neke od obrađenih tema su hrvatska drama u riječkom talijanskom glumištu, recepcija Miroslava Krleže na talijanskom jeziku, Enrico Morovich, hrvatsko-talijansko prožimanje u prostoru kratke priče, iskustvo rata i poraća u djelima talijanskih i hrvatskih autorica.
    Milorad Stojević predstavio je radove objavljene u cjelini koja se bavi književnim temama, a odlikuje je raznovrsnost tekstova. Teme su, primjerice, složeni problem širenja gnostičke literature, prostorno kodiranje značenja u Zoranićevim »Planinama«, psihoanalitički pristup »Alkaru« Dinka Šimunovića, elektronski časopisi...
    Jezikoslovni dio zbornika predstavio je Amir Kapetanović, koji je naglasio da priloge potpisuju autori u rasponu od znanstvenih novaka do profesora emeritusa. Tekstovi iz ove cjeline mogu se podijeliti u one koji se tiču suvremenog hrvatskog književnog jezika, zatim u one koji se bave temama iz povijesti hrvatskoga jezika te na dijalektološke radove. Kapetanović je istaknuo da je riječ o nezaobilaznom priručniku za jezikoslovce, koji će zasigurno biti citiran, a ukazao je i na tematsku živost zbornika.

Kim CUCULIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk