Održana 26. sjednica Senata
Održana 26. sjednica Senata

Izbor Rade Šerbedžije u umjetničko – nastavno zvanje na radno mjesto redovitog profesora u trajnom zvanju, zasigurno je za širu javnost, najzanimljivija točka iznimno opsežnog dnevnog reda 26. sjednice Senata Sveučilišta u Rijeci. Kada je riječ o dugoočekivanom početku poslijediplomskog specijalističkog studija Sveučilišta u Rijeci „Gluma, mediji, kultura“ treba kazati da je na današnjoj sjednici Senata povjera izvođenja nastave potvrđena i gostujućim umjetnicima Staši Zurovcu i Aleksandru Cvjetkoviću, te inozemnim umjetnicima Deborah Kinghorn i Nigelu Osborneu.

Usvojen je prijedlog odluke o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus prof. dr. Biserki Radošević – Stašić, izbor u više znanstveno-nastavno zvanje, u trajanju od 5 godina potvrđen je dr. Liviju Šunjiću s Tehničkog fakulteta, a Senat je dao suglasnost na odluku Medicinskog fakulteta da se omogući stjecanje doktorata znanosti izradom i javnom obranom doktorskog rada, bez pohađanja nastave i polaganja ispita, studentima doktorskog studija Zdravstveno i ekološko inženjerstvo: Lani Bijelić i Nebojši Nikoliću. U svomu redovitom izvješću rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin upoznao je, između ostaloga, članove Senata da je MZOŠ, uz potporu IPA projekta, organiziralo  29. ožujka 2011. godine konferenciju o povezivanju Hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom i Kvalifikacijskim okvirom Europskog prostora visokog obrazovanja gdje je predstavljen nacrt Izvješća o povezivanju.

Uz to, podsjetio je i na nedavno raspisan Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za studentski aktivizam i dodjelu Rektorove nagrade za studenta volontera, te na projekt  Kultivator u sklopu kojega je organiziran Izložbeno prodajni sajam hrvatske znanstvene knjige i četiri tribine iz područja društvenih i humanističkih znanosti na kojima je sudjelovalo dvanaestero uglednih znanstvenika i djelatnika u kulturi i izdavaštvu.

I u području znanosti puno se radi pa je tako, prema riječima prof. dr. Lučina, krajem studenog 2010. Dovršena priprema dokumentacije za 1. fazu projekta Research Infrastructure for Campus-based laboratories at University of Rijeka. U razdoblju od 11. do 16. travnja održan je ovogodišnji Festival znanosti u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Omišu, Sinju, Rabu i Malom Lošinju, a središnja tema bila je svjetlost. Nedavno, je  izašao i novi E-glasnik Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci br. 10    2/2011. i dostupan je na web stranicama Sveučilišta,  a jedan od značajnih uspjeha svakako je zabilježen na Ministarskoj konferenciji održanoj u Varšavi u sklopu CEEPUS programa, gdje je hrvatski projekt CII HR 108 Concurrent Product and Technology Development (Konkurentni proizvod i razvoj tehnologije) kojeg vodi prof. dr. sc. Branimir Barišić s TF osvojio je treće mjesto u Europi u ukupnom vrednovanju CEEPUS projekata.

Centar za EU projekte SuRi odabran je za kontaktnu točku Agencije za mobilnost i programe EU. Od iste su agencije Nataša Jakominić Marot i prof. dr. sc. Marina Šantić s riječkog Sveučilišta  izabrane za Erasmus evaluatore.

Članovi Senata usvojili su i prijedloge odluka o Natječaju za upis u narednu akademsku godinu, pa je tako između ostaloga, donesena o visini participacije za studente koji će u 2011./2012. akademskoj godini upisati I. godinu stručnih studija, sveučilišnih preddiplomskih, integriranih i diplomskih studija te 4. godinu integriranih studija na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci. Puni iznos participacije za upis u I. godinu stručnih studija i sveučilišnih preddiplomskih, integriranih i diplomskih te 4. godinu integriranih studija u 2011./2012. akademskoj godini na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci iznosi:

a) 5.500,00 kn za studije koji se izvode u znanstvenom području društvenih i humanističkih znanosti, odnosno nastavnom području društvenih i humanističkih struka te za studije matematike;

b) 7.370,00 kn za studije koji se izvode u znanstvenom području tehničkih i biotehničkih znanosti, odnosno u nastavnom području tehničkih i biotehničkih struka te za studije fizike;

c) 9.240,00 kn za studije koji se izvode u znanstvenom području biomedicinskih i zdravstvenih i prirodnih znanosti (osim matematike i fizike), odnosno u nastavnom području struka biomedicine i zdravstva te za umjetničke studije.

Participacija redovitih studenata koji de u akademskoj godini 2011./2012. po prvi puta upisati I. godinu stručnih studija, sveučilišnih preddiplomskih, integriranih i diplomskih studija te 4. godinu integriranih studija na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci ovisi o subvenciji iz Državnog proračuna.

Studenti strani državljani (ako međudržavnim ugovorom nije drukčije utvrđeno) koji de studirati u statusu redovitih studenata, plaćaju školarinu najviše u  trostrukom iznosu prethodno navedene participacije. Izvanredni studenti upisuju u akademskoj godini predmete čiji zbroj ECTS bodova iznosi najmanje 30, a najviše 60. Izvanredni studenti plaćaju puni iznos participacije za odgovarajući studij.

Izvanredni studenti – hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, HRVI (hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata), djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata, djeca 100%-tnih HRVI iz Domovinskog rata I. skupine mogu plaćati školarinu najviše do 50% punog iznosa utvrđene.

Trošak upisa u prvu godinu studija u akademskoj godini 2011./2012., u koji nije uključeno osiguranje studenata, iznosi 330,00 kn i pokriva: iznos SmartX kartice u iznosu od 61,50 kn, iznos od 100,00 kn za fond za kreditiranje i stipendiranje studenata, iznos od 60,00 kn za programe Studentskog zbora kojeg sastavnica upućuje Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci i iznos od 49,60 kn koji se u jednakim dijelovima namjenjuje za troškove studentskog sporta, troškove Sveučilišnog savjetovališnog centra (Ured za studente s invaliditetom) i naknade troškova pristupa sustavu Sveučilišne knjižnice, a kojeg sastavnica uplaćuje Sveučilištu u Rijeci. Trošak upisa u više godine studija u akademskoj godini 2011./2012. iznosi 250,00 kn i pokriva iznos od 100,00 kn za fond za kreditiranje i stipendiranje studenata, iznos od 60,00 kn za programe Studentskog zbora kojeg sastavnica upućuje Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci i iznos od 30,00 kn koji se u jednakim dijelovima namjenjuje za troškove studentskog sporta, troškove Sveučilišnog savjetovališnog centra (Ured za studente s invaliditetom) i naknade troškova pristupa sustavu Sveučilišne knjižnice, a kojeg sastavnica uplaćuje Sveučilištu u Rijeci.

Sastavnice Sveučilišta u Rijeci predložile su broj upisnih mjesta za upis na sveučilišne diplomske studijske programe u 2011./2012. akademskoj godini. Na temelju prijedloga sastavnica ukupan broj upisnih mjesta za Sveučilište u Rijeci je 2487 što znači da je povećan u odnosu na ovogodišnju kvotu za 47 mjesta. Prijedlog sadržava i upisna mjesta za nove studijske programe koji su upućeni Agenciji za znanost i visoko obrazovanje u postupak akreditacije. To su: diplomski studij Računarstvo Tehničkog fakulteta (zatraženo ukupno 52 upisna mjesta), diplomski studij Diskretna matematika i primjene Odjela za matematiku (zatraženo ukupno15 upisnih mjesta).

Za razliku od prethodnih godina, Filozofski fakultet u Rijeci namjerava od 2011./2012. akademske godine započeti s izvođenjem izvanrednog studijskog programa Pedagogije za kojeg je predvidio 40 upisnih mjesta. Na istom fakultetu broj upisnih mjesta za redovite studije smanjen je za 18 mjesta u odnosu na ovu godinu, a ukupna kvota fakulteta povećana za 22 upisna mjesta.

Upisne kvote za 2011./2012. akademsku godinu smanjili su Pomorski fakultet, Ekonomski fakultet i Odjel za informatiku. Ekonomski  fakultet smanjio je kvotu za redoviti studij i strance za ukupno 40 mjesta, Pomorski za 15, a Odjel za informatiku za ukupno 20 mjesta. 

Treba istaknuti da je na današnjoj sjednici senata dana suglasnost Ekonomskom fakultetu za izvođenje studijskog programa Poslovna ekonomija, smjer Međunarodno poslovanje na engleskom jeziku.


STRIP INICIJATIVA

Studentski zbor, u okviru svoga izvješća, predstavio je članovima Senata „Strip“  (Studentska riječka poduzeća) inicijativu. Naime, radi se o pokušaju da se objedine svi studenti u Rijeci kako bi zajednički djelovali i tako dobili studentski riječki portal, predstave, prostor…poduzeća. Svi studenti koji studiraju na riječkom Sveučilištu  ili one osobe koje su diplomirale unutar godinu dana imale bi mogućnost participacije u samom projektu koji bi im pružio adekvatnu platformu i „odskočnu dasku“ u kreiranju vlastitoga poslovanja.


POKRETANJE PROJEKTA TRANSMEDRI

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci članovi Senata dali su suglasnost za još jedan veliki projekt,  a to je pokretanje osnivanja sveučilišnog centra za translacijsku medicinu Sveučilišta u Rijeci.

Radna skupina u sastavu: prof. dr. Alan Šustić, prof. dr. Bojan Polić, doc. dr. Luka Traven, Ronald Antulov dr. med. i Nikolina Nikolić, izradila je idejni projekt sveučilišnog Centra za translacijsku medicinu.

Translacijska medicina predstavlja moderan koncept medicinske znanosti u kojem se integriraju saznanja iz bazičnih biomedicinskih i humanističkih istraživanja u klinička medicinska promišljanja s ciljem što kvalitetnijeg liječenja bolesnika, ali i uopće podizanja zdravstvene skrbi u široj zajednici. Tradicionalna podjela medicinskih istraživanja na bazična i klinička otežava, s jedne strane, adekvatnu primjenu bazičnih saznanja u kliničkoj praksi, ali i s druge strane, potragu za odgovorima na kliničke probleme u bazičnim istraživanjima. Nažalost, proteklih desetljeća barijere između bazičnih i kliničkih istraživanja postupno su postajale sve veće, a prijenos novoga znanja iz istraživačkog laboratorija u kliniku i natrag u laboratorij sve teža. Međutim, posljednjih godina rapidno raste spoznaja o potrebi razvoja koncepta čiji je cilj integrirati otkrića koja postojeću iz bazičnih, kliničkih ili populacijskih istraživanja u zajedničku kliničku primjenu kako bi se smanjila učestalost i/ili promijenio tijek bolesti, morbiditet i mortalitet. Dakle, danas je jasna spoznaja kako se otkrića moraju iz laboratorija prevesti na kliničku razinu, u praktičnu primjenu uz bolesnički krevet i obrnuto, na pitanja važna s kliničkog aspekta potražiti odgovore u laboratorijima (“from bench to bed” i obrnuto „from bed to bench“).

Ovakvi integrirani centri translacijskih istraživanja predstavljaju temelj za izobrazbu i razvoj liječnika i zdravstvenih radnika, ali i svih čimbenika koji sudjeluju u kreiranju politike znanstvene i zdravstvene zajednice. Osim toga, ali ne manje bitno, translacijski centri izvrsnosti jačaju globalnu kompetitivnost istraživačkih skupina i predstavljaju motor razvoja i kadrovske obnove šire biomedicinske akademske zajednice.


KAMPUS

Dinamika radova na Kampusu ide prema planu, zgrada prehrane preuzeta je i najvjerojatnije počinje s radom  2. svibnja 2011. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk