Održana 27. sjednica Senata
Na današnjoj, 27. sjednici Senata, rektor prof. dr. Lučin u sklopu svog izvješća obavijestio je članove Senata o skorašnjem obilježavanju Dana Sveučilišta kojem će prisustvovati i predsjednik Republike prof. dr. Josipović. Istoga dana, 19. svibnja, u sklopu cjelodnevnog programa u zgradi Filozofskog fakulteta bit će održana i svečana sjednica Senata.

Na prijedlog Stručnog povjerenstva i odlukom rektora na svečanoj sjednici dodijelit će se i Rektorove nagrade studentima u 2010./2011. godini za studentski aktivizam: Ivanu Roji, studentu 5. godine sveučilišnog dodiplomskog studija Elektrotehnike na Tehničkom fakultetu u Rijeci i Igoru Salopeku, studentu 2. godine sveučilišnog integriranog  preddiplomskog i diplomskog studija Medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci također  za studentski aktivizam. Dorianu Celceru, studentu 2. godine sveučilišnog diplomskog studija Kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci bit će dodijeljena  nagrada „Student volonter godine“.
 
Rektor je istaknuo da je, uz obilježavanje Dana Sveučilišta, predstojeći tjedan izuzetno važan zbog održavanja radionice o strateškom menadžmentu koja će biti organizirana za čelnike sveučilišnih sastavnica od 17. do 19. svibnja te za rektore hrvatskih sveučilišta 20. svibnja u izvedbi stručnjaka sa Sveučilišta u Georgiji.
 
Za sutra, 11. svibnja, Rektor je najavio svečano otvorenje studentskog restorana uz prisutnost  predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.
 
U svom izvješću prof. dr. Lučin spomenuo je sudjelovanje prorektorice Prijić-Samaržije na Konferenciji o Povelji i Kodeksu koja se održava u Podgorici od 9. do 11. svibnja 2011., a  na kojoj će se Sveučilište u Rijeci predstaviti crnogorskim sveučilištima i Ministarstvu za nauku Crne Gore te prenijeti svoja iskustva vezana uz dobivanje priznanja HR - Excellence in Research koje smo dobili prvi u regiji.  
 
Rektor je ovom prilikom čestitao i dobitnicima nagrade Grada Rijeke akademiku Petru Strčiću za cjelokupan doprinos unapređenju i promicanju znanosti te istraživanju povijesti grada Rijeke i zapadne Hrvatske, prof. dr. sc. Saši Ostojiću s Medicinskog fakulteta, za izniman doprinos spoznaji, promociji, popularizaciji i unapređenju biomedicinskih znanosti, prof. dr. sc. Brunu Grbcu s  Ekonomski fakultet, za ostvarena znanstvena postignuća i doprinos afirmaciji Rijeke kao sveučilišnog grada sa značajnim istraživačkim rezultatima u ekonomskim znanostima u području marketinga, prof. dr. sc. Pavlu Komadini s  Pomorskog fakulteta, za doprinos pomorskoj znanosti, obrazovanju i razvitku pomorskog gospodarstva, prof. dr. sc. Davoru Štimcu s Medicinskog fakulteta, za izniman znanstveni i stručni doprinos razvoju riječke gastroenterologije, prof. dr. sc. Rajki Jurdana-Šepić s Odjela za fiziku Sveučilišta, za njegovanje čakavskog izričaja, izniman doprinos očuvanju i promicanju čakavštine i popularizaciju znanosti te Tehničkom fakultetu na dobiveno Zlatnoj plaket „Grb Grada Rijeke“ za uspješno polustoljetno djelovanje u području tehničkih znanosti, kreativan razvoj znanstvene misli i mnogobrojna ostvarenja u brodogradnji, strojarstvu i elektrotehnici u gradu koji baštini tehnički razvitak i napredak.
 
Nastavno na dostavljeno izvješće o radu Povjerenstva za akademsko priznavanje i priznavanje razdoblja studija Sveučilišta u Rijeci od osnutka do travnja 2011. prof. dr. Lučin pohvalio je članove Povjerenstva te se posebno zahvalio prof. dr. Župan na predanom radu.
 
Vezano uz stanje izvođenja radova u Kampusu rektor Lučin je napomenuo da se intenzivno radi na zgradi sveučilišnih odjela za koju će se održanim tehničkim predpregledom te izvješćem od strane stručnog povjerenstva utvrditi daljnji koraci u otklanjanju nedostataka i utvrditi rokovi za završetak radova.
 
Na kraju izvješća Rektor je prepustio riječ studentima. Ivan Roje predstavio je projekt Studentski dani, koji će biti održani od 3. do 6. lipnja, a u sklopu kojih će biti organizirana razna sportska događanja, znanstvena predavanja, izložbe te koncerti. Tijekom održavanja studentskih dana studentima će biti predani ključevi Grada. Istaknuo je da studenti očekuju samoodrživost ovog projekta već od iduće godine, jer je za pokrivanje troškova ovogodišnje realizacije projekta donacijama prikupljeno 200 tisuća kuna od velikog broja donatora.
Student Građevinskog fakulteta Dino Katić predstavio je članovima Senata projekt humanitarne sveučilišne veslačke ekspedicije kojom će se prikupljati donacije za Dječju bolnicu Kantrida.
 
Prije usvajanja Zapisnika s 26. sjednice Senata članovi su raspravljali o prijedlozima nacrta Zakona; Senat Sveučilišta u Rijeci podržava smjer predloženih zakonskih promjena u području visokoga obrazovanja i znanosti u smislu napuštanja modela državnog upravljanja sveučilištima, te na tom tragu uvođenje modela državnog nadzora. U prijedlozima Zakona postoji niz rješenja koje je nužno raspraviti i poboljšati te stoga poziva ministra znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. Radovana Fuchsa na strukturiranu tematsku raspravu koja će biti održana na sjednici Senata. Tu raspravu je svakako potrebno provesti prije drugog čitanja predloženih zakonskih prijedloga. Senat nadalje smatra da su za daljnju provedbu reforme sustava visokog obrazovanja i znanosti potrebni ljudi osposobljeni za strateški menadžment, kao i  dodatno investiranje u sustav, zbog čega zaključuje da je prije drugog čitanja potreban jasan stav Vlade RH o daljnjem ulaganju u reformu.
 
Članovi Senata usvojili su prijedloge odluka o potvrdi izbora prof. dr. Alana Šustića za dekana Medicinskog fakulteta. Također, potvrđeni su i izbori u trajno zvanje redovitih profesora prof. dr. sc. Darka Manestara i prof. dr. sc. Siniša Volarević, dok su znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora na vrijeme od 5 godina potvrđeni izbori  prof. dr. sc. Marije Kaštelan, prof. dr. sc. Vladimira Mićovića i prof. dr. sc. Sonje Pezelj-Ribarić, također s Medicinskog fakulteta.
 
Prihvaćena je i Odluka o raspisivanju Natječaja i broju upisnih mjesta za akademsku godinu 2011./2012. za poslijediplomski specijalistički studij „Gluma, mediji i kultura“ kojom je određeno 15 upisnih mjesta kao i cijena školarina koja će po semestru iznositi 20.000 kuna. Troškovi razredbenog postupka iznosit će 500,00 kuna. U sklopu iste točke povjereno je izvođenje nastave na istome studiju inozemnoj nastavnici doc. dr. Robin Carr.

Usvojen je i prijedlog odluke o osnivanju Sveučilišnog informatičkog centra kao integrativne ustrojbene jedinice Sveučilišta u Rijeci sa sjedištem u zgradi sveučilišnih odjela u Kampusu Sveučilišta u Rijeci.
 
Preliminarno zbirno izvješće o provedbi Strategije na Sveučilištu u Rijeci dano je članovima na znanje te upućeno Odboru za strategiju na analizu i raspravu. Do ponedjeljka, 16. svibnja, sastavnice su dužne nadopuniti svoja pojedinačna izvješća. Konačno zbirno izvješće bit će upućeno Savjetu i Senatu na usvajanje.
 
Treba istaknuti, da je na današnjoj sjednici Senata dana suglasnost dekanici Učiteljskog fakulteta na potpisivanje Sporazuma o prenošenju sveučilišnog Učiteljskog studija u Gospiću s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na Sveučilište u Zadru i na sklapanje Ugovora o prenošenju prava građenja čijim će potpisivanjem Odsjek u potpunosti biti prenesen u vlasništvo Sveučilišta u Zadru.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk