"Kosor pomirisala ručak i najavila otvorenje D-404", NL, 12.5.2011.
(PREDIZBORNA) OBEĆANJA PREMIJERKA SVEČANO OTVORILA NOVI OBJEKT PREHRANE U KAMPUSU, DVADESET DANA NAKON ŠTO JE U STUDENTSKOM RESTORANU POSLUŽEN PRVI TOPLI OBROK
Kosor pomirisala ručak i najavila otvorenje D-404
 
Sljedeći korak je izgradnja novih kapaciteta za smještaj studenata i u tome nećemo posustati, istaknula je Jadranka Kosor, te je Forumu mladih SDP-a odgovorila da će cesta D-404 u promet biti puštena do kraja svibnja ove godine
 
 
Pokazala razumijevanje za probleme riječkih studenata – Jadranka Kosor u pratnji domaćina u studentskoj menzi na TrsatuRIJEKA Punih dvadeset dana nakon što je u studentskom restoranu u Kampusu poslužen prvi topli obrok, premijerka Jadranka Kosor odlučila je svečano otvoriti novoizgrađeni objekt prehrane, a u toj namjeri svesrdno su joj u susret izišli čelnici Sveučilišta u Rijeci. Kosor ovoga puta nije, kao u prosincu prilikom otvaranja nove zgrade Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, ignorirala apele rektora, gradonačelnika i župana o osiguravanju prijeko potrebnih sredstava za objekte studentskog smještaja, već je pokazala razumijevanje za probleme riječkih studenata.
   
Kraj puta za EU

– Sljedeći korak definitivno jest izgradnja novih kapaciteta za smještaj studenata i u tome nećemo posustati. Još 2004. godine Vlada je putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odobrila kredit u iznosu većem od 490 milijuna kuna za izgradnju objekata u Kampusu, a prošle godine odobrili smo dodatnih 35 milijuna kuna za istu svrhu, u čemu nas nije pokolebala niti gospodarska kriza. Ove brojke jasno pokazuju da smo odlučni završiti ovaj projekt i radujem se sljedećim zajedničkim koracima i dogovorima Vlade, Sveučilišta, Grada i Županije, rekla je Kosor, napominjući kako je Vlada u protekle dvije godine na području Primorsko-goranske županije u različite projekte uložila ukupno četiri milijarde i 300 milijuna kuna.
    Premijerka je sigurna da će cilj završetka pretpristupnih pregovora s EU do kraja lipnja, zaista i ispuniti.
    – Polako, ali sigurno prilazimo kraju puta, a Hrvatska je napravila ogroman posao i provela ogromne reforme, jer trebalo je ispuniti 120 mjerila za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja. Promjene i reforme koje smo poduzeli kroz pregovore nepovratni su, a ujedno služe dobrobiti hrvatskih građana. Sve to otvara ogroman prostor za napredovanje naših mladih i obrazovanih ljudi, koji će biti upravo ono najvrijednije i najveće bogatst
Raspuštanje primorsko-goranskog HDZ-a i dalje – enigma
   
    Nakon druženja sa studentima, premijerka Jadranka Kosor se spustila s Trsata na Korzo gdje je na Jadranskom trgu 1 u središtu HDZ-a sat vremena razgovarala s čelnim ljudima te stranke u Primorsko-goranskoj županiji.
    Nakon sastanka novinare je zanimalo zbog čega je raspušten primorsko-goranski HDZ jer proteklih dana ta enigma nije riješena. Enigma ostaje i dalje jer Kosor nije navela razloge koji su natjerali Nacionalno vijeće da se zahvali nekadašnjem predsjedniku Gariju Cappelliju. 
    – Ne komentiram izmjene u stranačkom vodstvu. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen na Nacionalnom vijeću. Bit ćemo još jači, hrabriji i odlučniji kako bi dobili izbornu bitku. Jednako tako nastavit ćemo borbu protiv korupcije i kriminala, poručila je Kosor.
    Novinari su bili prisiljeni ponoviti pitanje o razlozima raspuštanja, a na što je Kosor odgovorila: »To smo učinili, a razloge ne moramo objašnjavati svakome. Za razliku od drugih mi to radimo javno«.
vo s kojim ulazimo u EU, dodala je Kosor.
    Rektor prof. dr. Pero Lučin kazao je kako Sveučilište u Rijeci želi biti moderno i dinamično, te ući među 500 najboljih europskih sveučilišta.
   
Pomoć Grada Rijeke

– Hrvatska se ne može razvijati bez transformiranih sveučilišta, koja moraju biti autonomna i integrirana. Potrebno je promijeniti model financiranja i upravljanja sveučilištima, jer postojeći je model postao kočnica razvoja. U sveučilišni Kampus dosad je uloženo više od 650 milijuna kuna, ali investicija još nije gotova. Kada otvorimo zgrade sveučilišnih odjela i Građevinskog fakulteta riješit ćemo prvu polovicu prve faze Kampusa, koja nikako ne može biti gotova prije izgradnje studentskog smještaja. Pozivam zato premijerku da nas i dalje podržava u ovom projektu, rekao je Lučin.
    Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je Grad izravno i neizravno iz gradskog proračuna podržao izgradnju sveučilišnog kampusa s ukupno oko 300 milijuna kuna, a pozvao je na izgradnju studentskog smještaja, jer ocijenio je da će se tek kada studenti na Trsatu budu boravili puna 24 sata moći reći da kampus živi punim životom. S tom se konstatacijom složio i župan Zlatko Komadina, kazavši kako prvi sljedeći korak treba biti izgradnja studentskog doma, jer riječki studenti su to zaslužili.
    Izgradnja objekta studentske prehrane, što se prostire na 7.240 četvornih metara, koštala je gotovo 58 milijuna kuna, podsjetio je ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević. Najveći dio zgrade, čak pet tisuća četvornih metara, pripada Studentskom centru, koji će studentima uz tople obroke u blagovaonici sa 750 sjedećih mjesta nuditi i ostale ugostiteljske usluge.
    – Ukupni dnevni kapacitet studentskog restorana je 4.500 obroka u dvije linije prehrane, ali trenutno je otvorena samo jedna linija, jer još uvijek nisu useljeni svi objekti u kampusu. Sljedeće akademske godine u objektu ćemo otvoriti pizzeriu, kavanu i snack bar, pa vjerujem da će u dogledno vrijeme sve potrebe za prehranom u Kamusu biti i više nego primjereno pokrivene, kaže Jurjević.
    Izvođač radova na objektu prehrane bila je tvrtka Tehnika, a projekt je izradio arhitektonski tim 3M iz Zagreba.
   
Pređeni kilometri

Sam svečani čin otvaranja objekta prehrane vjerojatno neće puno značiti za one kojima je i namijenjen, riječke studente, koji već gotovo tri tjedna svakodnevno koriste usluge restorana. Međutim, teško da je riječki sveučilišni kampus mogao ranije i stati u itinerer premijerke, koja je samo u proteklih 45 dana prošla punih 6.300 kilometara, a nakon otvaranja tvornica, obnovljenih učeničkih domova i kulturnih centara diljem Hrvatske, te škole u Ščitarjevu, na red je došao i objekt studentske prehrane.
    Nakon susreta s čelnicima primorsko-goranskog HDZ-a, Jadranka Kosor razgovarala je s nekoliko mladih ljudi koji su došli s transparentom na kojemu je stajala molba da ih premijerka sasluša. Ispostavilo se da je riječ o Forumu mladih SDP-a koji je tražio odgovor na pitanje kada će u promet biti puštena cesta D-404.
    Marko Mataja-Mafrici iz Foruma Mladih SDP-a pojasnio je da su premijerku pitali hoće li se više otvoriti D-404, te da je ona rekla da će se to dogoditi do kraja svibnja ove godine.
    – Ponosni smo što smo na ovaj način omogućili građanima da saznaju kada će se cesta otvoriti. Rekli smo premijerki da joj vjerujemo, a ako se rok otvaranja prolongira, bit će to još jedno u nizu neispunjenih obećanja, kazao je Mataja-Mafrici.

Andrej PETRAK, Damir CUPAĆ

Prilagođeno za ispis

 
KOMENTIRAJ ČLANAK POŠALJI LINK ISPIS

alt

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk