"Fakulteti čekaju 4.166 brucoša", NL, 26.5.2011.
SVEUČILIŠTE U RIJECI NATJEČAJ ZA UPIS NOVE GENERACIJE STUDENATA
Fakulteti čekaju 4.166 brucoša
 
Fakulteti će upisati sedamdesetak studenata manje nego lani, što je rezultat »rezanja« upisnih mjesta na Ekonomskom fakultetu
 
 
Pojedini riječki fakulteti uz državnu maturu provodit će i dodatne provjere sposobnosti i znanjaRIJEKA Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis studenata u prvu godinu stručnih, sveučilišnih preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija za sljedeću akademsku godinu, a fakulteti će ove godine upisati sedamdesetak brucoša manje nego lani, jer nudi se 4.166 upisnih mjesta. Na smanjenje ukupne upisne kvote najviše je utjecalo »rezanje« upisnih mjesta na Ekonomskom fakultetu. Iako će većina budućih brucoša svoje prijave poslati putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visokoa učilišta (NISpVU), pojedini riječki fakulteti uz državnu maturu provodit će i dodatne provjere sposobnosti i znanja, a prijave se uglavnom vrše do kraja svibnja ili početka lipnja.
   
Prijave za dodatne provjere

Za provedbu dodatnih provjera sposobnosti, znanja i vještina kandidata odlučili su se Akademija primijenjenih umjetnosti na kojoj je zadnji dan prijave za dodatnu provjeru 10. lipnja, zatim Filozofski fakultet koji dodatnu provjeru provodi za studije njemačkog jezika i psihologije, sa zadnjim datumom prijave do 10. lipnja, te Medicinski fakultet gdje se dodatna provjera provodi za integrirani studij dentalne medicine sa zadnjim danom prijave 31. svibnja. Odjel za biotehnologiju provodit će motivacijski razgovor i to za preddiplomski studij biotehnologije i istraživanja lijekova za koji je zadnji dan prijave 10. lipnja. Dodatnu provjeru kandidati za Akademiju primijenjenih umjetnosti morat će platiti 330 kuna, dok će buduće brucoše Filozofskog i Medicinskog fakulteta, te Odjela za biotehnologiju provjera stajati 150 kuna. Premda prijave za upise na studijske programe uz sustavu NISpVU-a u pravilu traju do 6. srpnja, za pojedine studijske programe na riječkom Sveučilištu, prijave završavaju ranije. Za Akademiju primijenjenih umjetnosti tako je zadnji dan prijave u sustav 31. svibnja, jednako kao i za sve studijske programe Medicinskog fakultet, a za preddiplomske studije njemačkog jezika i psihologije na Filozofskom fakultetu 5. lipnja, dok je za preddiplomski studij biotehnologije i istraživanja lijekova Odjela z
Upisne kvote

Fakultet za menadžment u turizmu      786
Ekonomski fakultet                                    710
Tehnički fakultet                                       525
Pomorski fakultet                                     481
Filozofski fakultet                                      435
Medicinski fakultet                                    378
Pravni fakultet                                           350
Građevinski fakultet                                  120
Učiteljski fakultet                                       115
Odjel za informatiku                                 90
Akademija primijenjenih umjetnosti       58
Odjel za biotehnologiju                              48
Odjel za matematiku                                  40
Odjel za fiziku                                              30

Upisi od 9. do 22. srpnja

Na Građevinskom i Pomorskom fakultetu provodit će se razredbeni postupak za pristupnike starije od 24 godine koji su 31. siječnja navršili 24 godine, a prijave za taj razredbeni postupak podnosit će se osobno na fakultetima od 6. do 8. lipnja. Za pristupnike koji su u NISpVU sustavu, upisi na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci provodit će se u pravilu od 9. srpnja do 22. srpnja, a od ukupnog broja upisnih mjesta na riječkom Sveučilištu 1.135 indeksa bit će namijenjeno izvanrednim studentima, dok će sva ostala mjesta popuniti redoviti studenti.
a biotehnologiju zadnji datum prijave 6. lipnja.
   
Upisna mjesta

U ukupnoj upisnoj kvoti i ove godine u najvećoj mjeri participira Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sa 786 upisnih mjesta, a slijedi ga Ekonomski fakultet, koji će unatoč tome što već drugu godinu »reže« upisna mjesta, raspolagati sa 710 indeksa. Po broju osiguranih upisnih mjesta slijede fakulteti koji ove godine nisu promijenili upisne kvote, a riječ je o Tehničkom fakultetu koji očekuje 525 brucoša i Pomorskom fakultetu s 481 upisnim mjestom. Filozofski fakultet blago je povećao svoju upisnu kvotu, te će podijeliti 435 indeksa, a slijedi ga Medicinski fakultet koji je ove godine osigurao 378 upisnih mjesta, što je nešto manje nego lani, dok Pravni fakultet i na ovogodišnjem upisnom roku očekuje 350 brucoša. Građevinski fakultet spreman je upisati 120 studenata, a slijedi ga Učiteljski fakultet s kvotom od 115 mjesta, te Odjel za informatiku s 90 mjesta i Akademija primijenjenih umjetnosti s 58 upisnih mjesta. Odjel za biotehnologiju raspolagat će s 48 mjesta, Odjel za matematiku s 40 mjesta, a Odjel za fiziku planira upis 30 brucoša.

Andrej PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk