NOVI IZVOR INFORMACIJA I SAVJETA O STUDIRANJU U INOZEMSTVU
Pokrenuta je Facebook zajednica „Želim studirati u inozemstvu“ 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) pokrenuo je novi internetski servis koji će omogućiti svim zainteresiranima pristup informacijama o studiranju u inozemstvu putem društvene mreže Facebook. Facebook zajednica „Želim studirati u inozemstvu“ (http://www.facebook.com/studiranje.u.inozemstvu) predstavit će svaki dan obavijesti, savjete i video sadržaje vezane uz studiranje u inozemstvu te omogućiti zainteresiranima postavljanje pitanja obrazovnim savjetnicima i studentima koji imaju iskustvo studiranja u inozemstvu.
 
IRO je pokrenuo stranicu s ciljem poticanja interesa studenata u Hrvatskoj za međunarodnu mobilnost, budući da broj hrvatskih studenata koji studiraju u inozemstvu zaostaje za europskim prosjekom.
 
Trenutno u Europi 2,7% studenata studira u inozemstvu, iako je u određenim zemljama postotak znatno veći (npr. Island: 16%; Irska: 10%; Švicarska: 5%).[i][i] Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj procjenjuje se da će u akademskoj godini 2011./2012. ukupno 1036 studenata s visokih učilišta u Hrvatskoj provesti studijski boravak u inozemstvu, što bi značilo da će tek 0,6% studenata u Hrvatskoj imati iskustvo studiranja u inozemstvu.[ii][ii] Iako nisu poznati podaci o ukupnom broju svih hrvatskih studenata izravno upisanih na studijskim programima u inozemstvu, navedeni podatak sugerira da mobilnost hrvatskih studenata značajno zaostaje za europskim prosjekom.

Nova Facebook zajednica „Želim studirati u inozemstvu“ je najnoviji servis Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) koji predstavlja platformu na kojoj će svi zainteresirani za studiranje u inozemstvu moći saznati korisne informacije o mogućnostima mobilnosti. Zajednica će donijeti obavijesti o stranim sveučilištima i studijskim programima, o natječajima za stipendije, o iskustvima studenata kao i korisne informacije vezane za standardizirane testove potrebne za studij u inozemstvu. Svi članovi Facebook zajednice moći će postavljati pitanja obrazovnim savjetnicima IRO-a, alumnijima i uključiti se u raspravu s ostalim članovima zajednice, što predstavlja novitet u korištenju društvenih mreža za svrhu obrazovnog savjetovanja u Hrvatskoj.

Institut za razvoj obrazovanja je nevladina i neprofitna organizacija koja od 1999. godine besplatno informira i savjetuje studente i učenike o mogućnostima studija u inozemstvu, s posebnim naglaskom na SAD i Europu.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk