In memoriam
Srijeda, 08.06.2011.
Na Tehničkom fakultetu 7. lipnja održana je komemoracija tragično preminulom prof. Branimiru Barišiću.

Branimir Barišić rođen je 19. svibnja 1969. godine u Banja Luci, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, matematičko‐informatički smjer. Godine 1993. godine upisao je studij strojarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a diplomirao je 3. srpnja 1997. godine na smjeru Proizvodno strojarstvo. Na Tehničkom je fakultetu 2002. godine stekao zvanje magistra znanosti s radom pod nazivom "Analiza procesa izvlačenja i istiskivanja primjenom stohastičkog i numeričkog modeliranja", dok je doktorsku disertaciju pod nazivom "Analiza pojave Lüdersovih traka u procesu izrada proizvoda iz tankostjenog lima" obranio 2006. godine. Na Tehničkom se fakultetu zaposlio 1. rujna 1997. godine kao asistent na Zavodu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, gdje je nakon doktoriranja bio izabran i u znanstveno‐nastavno zvanje docenta 2006. godine te, potom, i u zvanje izvanrednog profesora 2009. godine. Održavao je nastavu iz područja tehnologije oblikovanje metala i tehnike mjerenja. Bio je voditelj Katedre za mjernu tehniku i sustave kvalitete i Laboratorija za tehnička mjerenja pri Zavodu za industrijsko o inženjerstvo i menadžment.

Od listopada prošle godine obnašao je funkciju prodekana za poslovne odnose. Tijekom svoje karijere specijalizirao se u Italiji, Švicarskoj, Poljskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji. Branimir Barišić bio je glavni urednik znanstvenog časopisa Engineering Review kojeg izdaje Tehnički fakultet u Rijeci, a bio je i član uredništava međunarodnih znanstvenih časopisa CA Systems in Production Planning, Journal for Technology of Plasticity i IRT 3000. Također, bio je jedan od suosnivača te urednik IN‐TECH (International Conference on Innovative Technologies) konferencije. Kao član znanstvenih ili organizacijskih odbora sudjelovao je na više od 30 međunarodnih znanstvenih skupova. Područja njegova znanstvenog istraživanja i djelavanja bila su: tehnologija oblikovanja metala, modeliranje, simulacija i optimiranje procesa oblikovanja te mjerna tehnika. Iz ovih je područja kao autor ili suautor objavio dvije knjige na engleskom jeziku te više od 150 znanstvenih radova, od čega 18 radova u časopisima indeksiranim u bibliografskim bazama CC, SCI i/ili SCI‐Exp, a što ga je svrstavalo u red najplodonosnijih mlađih zanstvenika iz područja tehničkih znanosti u Republici Hrvatskoj. Izumitelj je patentirane tehnologije namijenjene oblikovanju metalnih proizvoda. Od siječnja 2007. godine bio je voditelj znanstvenoistraživačkog projekta "Numeričko modeliranje, simulacija i optimizacija u obliku strane ovanjlima" financiranog od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Kao istraživač sudjelovao je na tri nacionalna znanstvenoistraživačkog projekta financirana od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, i to: "Modeliranje procesa plastične obrade" (broj: 069017; trajanje: 1997–2002), "Modeliranje i simulacija procesa primjenom genetskog i stohastičkog algoritma" (broj: 0069021; trajanje: 2002–2006), "Modeliranje naprednih proizvodnih struktura kod inteligentne proizvodnje" (broj: 0069021; trajanje: od 2007. godine).

Surađivao je na dva stručna projekta, na jednom kojeg je financirao PC Buzet d.o.o., i druom kojeg je finacirala Luka Rijeka d.d. Kao hrvatski suradnik sudjelovao je na TEMPUS projektu pod nazivom “Education quality improvement by E‐learning technology” (UM_JEP‐19105‐2004). Bio je i voditelj jednog od CEEPUS programa razmjene za srednjoeuropske sveučilišne studije pod nazivom "Concurrent Product and Technology Development – teaching, research and implementation of joint programs oriented in production and industrial engineering " (HR‐0108). Ono na što je Branimir bio posebno ponosan jest činjenica da je 18. ožujka ove godine na Ministarskoj konferenciji održanoj u Varšavi ovaj program osvojio treće mjesto u ukupnom vrednovanju CEEPUS europskih programa, a što je do danas najbolji rezultat jednog CEEPUS programa kojim koordinira neki od hrvatskih voditelja. Od 24. svibnja 2011. godine profesor Branimir Barišić nalazio se, zajedno s profesorima Brunom Čalićem i Liviom Šušnjićem, u posjeti Tehničkom sveučilištu u Poznanu s ciljem dogovaranja moguće buduće suradnje. Kobnog 28. svibnja 2011. godine prilikom povratka kući, oko 15:30 sati na državnoj cesti između mjesta Rawicz i Trzebnicki kolega Branimir Barišić je s kolegama Čalićem i Šušnjićem doživio tešku prometnu nesreću u kojoj je on na mjestu poginuo. Profesori Bruno Čalić i Livio Šušnjić preživjeli su nesreću, pri čemu je prof. Čalić zadobio lakše, a prof. Šušnjić teže tjelesne povrede. Obojica su najprije zbrinuta u bolnici u Rawiczu te su, potom, bili prebačeni u Rijeku. Kolega Šušnjić trenutno se nalazi na liječenju u riječkom KBC‐u. Prije nepunih mjesec dana Fakultet je proslavljao 50‐u obljetnicu Fakulteta. Organizaciju cijelog tjedna posvećenog ovom jubileju, kao i organizaciju same Svečane sjednice vodio je vrlo uspješno pokojni Branimir. Bio je izuzetan suradnik, veliki radoholičar i vječiti optimist. Nije bio od onih koji se problemima izmiču, već se s njima hvatao u koštac, a mira imao nije dok te probleme ne bi riješio. Bio je čovjek ogromne radne energije koju nije bilo moguće ne primijetiti. Ponekad ga nije bilo lako niti pratiti, a što znaju svi oni koji su s njim najbliže surađivali. Jasno, kao i svi veliki radnici, znao je i griješiti i pogrešno procjenjivati, ali kao i svi ljudi neopterećeni vlastitom taštinom, znao je svoje greške i priznati. Svi oni koji su ga bolje poznavali, znali su da je Branimir bio čovjeka velika srca i izuzetno nježne duše, pogotovo kad je govorio o svojoj obitelji – supruzi Mirjani i kćerkici Pauli.

Zbogom Branimire! Počivaj u miru i neka ti bude laka ova hrvatska zemlja. Obitelji i rodbini pokojnog profesora Branimira Barišića djelatnici i studenti Sveučilišta u Rijeci izražavaju najdublju sućut.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk