Predstavljen prvi multiart projekt Sveučilišta
Utorak, 14.06.2011.
Sveučilišni multiart projekt pod nazivom "Vidove orgulje" svečano je predstavljen u Vijećnici Grada Rijeke. Uvodne riječi održali su gradonačelnik grada Rijeke mr.sc. Vojko Obersnel te rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Pero Lučin koji je istaknuo važnost projekta za lokalnu zajednicu, kao prvog UNIRI multiart projekta koji okuplja znanstvenike i umjetnike iz različitih područja (glazba, pisana riječ, likovnost) i sinergijski stvara novu vrijednost, u ovom projektu to je multimedijalna publikacija Vidove orgulje.

VIDOVE ORGULJE


Prihvaćena tema za 2011. godinu je Multimedijalni projekt „Sv. Vid“. Multimedijalne sastavnice projekta su:
1)    dramolet  na hrvatskom i engleskom jeziku„U gradu Svetoga Vida“/“The Walls are Vanishing in The City“;
2)    likovno djelo „Vidove orgulje“;
3)    glazbeni CD ,
a sve komponente objedinjuju se kao multiart paket u „škrinjici s blagom“ u vanjskom obliku knjige. Multimedijalna razrada teme podrazumijeva njezino osmišljavanje kroz različite umjetničke prakse, a barem jednim dijelom i kroz uporabu suvremenih tehnologija.

Ovogodišnji projekt: Multimedijalni projekt Sv. Vid – koncipira se aktualizacijom sljedećih umjetničkih razina:

•    Književna razina:
Izvorni autorski tekst: glazbeno-scenski  dramolet u 4 scene ; izvornik na hrvatskom i engleskom jeziku autorsko je djelo spisateljice Marine Čabrajec. Naslov hrvatskoga teksta: „U gradu Svetoga Vida“; u engleskoj inačici: „“The Walls are Vanishing in the City“ (obje verzije teksta prilažu se)

•    Likovna razina:
Projekt likovno obrađuje Vojo Radoičić. Likovna komponenta naslovljena je „Vidove orgulje“. Originalno djelo koncipirano je kao kompozicija likovnih radova u tušu i boji, sastavljeno od 8 pojedinačnih dijelova dimenzija 20x100 cm. Djelo se reproducira kao personalizirana ekskluzivna serigrafija u ograničenome broju primjeraka. Po 8 svitaka (2 uz svaku scenu dramoleta) čini sastavnicu svakog umjetničkog paketa

•    Glazbena i glazbeno-scenska razina:
Pod koordinacijom muzikologinje dr. sc. Diane Grgurić tekst se uglazbljuje i priprema za vokalnu izvedbu; izbor se snima na CD koji je sastavnica planirana umjetničkog paketa. Skladatelj: Aleksandar Valenčić. Vokalna i glumačka izvedba: Damir Urban, Vanessa Mišić, Rade Šerbedžija; sudjeluje glazbena grupa 4'33'' 

Svi se ovi sadržaji objedinjuju kroz koncept „kutije s blagom“ u vanjskoj formi knjige koja će sadržavati tiskani materijal (informacije o kulturnoj relevanciji projekta te tiskani tekst dramoleta na hrvatskom i engleskom jeziku), snimljeni CD s uglazbljenim songovima te personalizirane primjerke likovnoga djela, tj. svih 8 dijelova „Vidovih orgulja“ Voje Radoičića (kao svitke).
Izvedbeni se artistički tim oformljuje dijelom iz redova nastavnika i studenata Sveučilišta u Rijeci, a dijelom iz redova renomiranih hrvatskih i inozemnih umjetnika. Stalni članovi tima članovi su Koordinacijskoga odbora Udruge „Facultas“

Za godinu 2011. u sklopu izabrane teme: Multimedijalni projekt „Sv Vid“  projekt realizira sljedeći tim umjetnika:

Marina Čabrajec, književnica
Vojo Radoičić, slikar
Aleksandar Valenčić, skladatelj i aranžer
Vanessa Mišić, studentica anglistike i povijesti umjetnosti (Filozofski fakultet u Rijeci)
Damir Urban, glazbeni umjetnik
Rade Šerbedžija, glumac

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk