O radu Sveučilišnog savjetovališnog centra
Četvrtak, 14.07.2011.
Novi ustroj, Centra (SSC) koji će objedinjavati tri jedinice: Psihološko savjetovalište (ranije Studentski savjetovališni centar koji djeluje već 12 godina), Ured za studente s invaliditetom (započeo s radom u travnju 2011.) i Pravno savjetovalište koje se tek planira aktivirati, bile su teme današnje konferencije za novinare, održane u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci.

Na konferenciji su predstavljeni cilj i aktivnosti SSC-a, dosadašnji rad i planovi za iduću godinu. Poseban naglasak bio je na mogućnostima koje se pružaju sadašnjim i budućim studentima s invaliditetom, a u cilju osiguranja uvjeta za kvalitetno i jednako dostupno obrazovanje te uspješno studiranje.

Uz prorektoricu za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. sc. Snježanu Prijić-Samaržija na konferenciji su o navedenim temama govorile  prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević, voditeljica SSC te prof. Tamara Martinac-Dorčić.

Osnivanje i djelovanje Sveučilišnog savjetovališnog centra 

Na sjednici održanoj 16. studenog 2010. godine, Senat Sveučilišta u Rijeci donio je odluku o osnivanju Sveučilišnog savjetovališnog centra koji se sastoji od Psihološkog savjetovališta, Ureda za studente s invaliditetom i Pravnog savjetovališta. 
Psihološko savjetovalište predstavlja kontinuitet rada dosadašnjeg Studentskog savjetovališnog centra koji još od 1997. godine djeluje pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Ured za studente s invaliditetom započeo je s radom u travnju 2011. godine, dok je Pravno savjetovalište tek u planu.

Informacije o Psihološkom savjetovalištu

Osnovna djelatnost Psihološkog savjetovališta SSC-a je pružanje psihološke podrške i pomoći studentima i djelatnicima Sveučilišta s ciljem postizanja akademskih i životnih uspjeha. Prvo je savjetovalište takve vrste u Republici Hrvatskoj.
Započelo je sa svojim radom 1997. godine pri Filozofskom fakultetu u Rijeci zahvaljujući volonterskom angažmanu članova Odsjeka za psihologiju. Grad Rijeka je 2001. godine započeo financirati troškove radnog mjesta jednog djelatnika kroz jednogodišnje projekte, što je omogućilo kontinuitet u radu i proširivanje usluga na sve fakultete riječkoga Sveučilišta. Uvjeti za rad značajno su poboljšani 2006. godine preseljenjem u adekvatne prostore u Kampusu Sveučilišta u Rijeci.
U Psihološkom savjetovalištu rade psiholozi s dodatnom edukacijom iz psihološkog savjetovanja, a provodi se individualno i grupno savjetovanje, održavaju se edukativna predavanja, tribine i radionice namijenjene prvenstveno studentima te se izrađuju psihoedukativni materijali. Od osnivanja do danas u individualno savjetovanje bilo je uključeno preko 900 studenata sa svih fakulteta riječkog Sveučilišta te je odrađeno preko 9000 sati individualnog i grupnog savjetovanja. Sve su usluge besplatne za korisnike.

Rad psihološkog savjetovališta tijekom 2011. godine

Tijekom 2011. godine Psihološko savjetovalište je nastavilo sa svojim uobičajenim aktivnostima individualnog i grupnog savjetovanja te psihoedukativnim aktivnostima, a poboljšana je suradnja s fakultetima i različitim studentskim organizacijama.
U cilju šireg informiranja o uslugama SSC-a kao i približavanja studentima, Centar je proveo niz aktivnosti na različitim fakultetima riječkoga Sveučilišta. Na Filozofskom, Pravnom i Medicinskom fakultetu održana su predavanja o efikasnom učenju i povećanju koncentracije. Nadalje je na Filozofskom, Ekonomskom i Medicinskom fakultetu, na Smotri Sveučilišta te na Korzu u sklopu Studentskog dana organizirana je na izlagačkim pultovima prezentacija aktivnosti koje nudi Psihološko savjetovalište te je distribuiran edukativni materijala vezan uz učenje.
Na taj način podijeljeno je oko 10.000 letaka s različitim temama poput koncentracije, izrade kvalitetne PowerPoint prezentacije, organizacije vremena, straha od ispita, preporuke za polaganje usmenih i pismenih ispita itd. Sa studentima Filozofskog fakulteta održano je niz radionica kroz koje su studenti imali priliku uvježbavati različite akademske vještine, primjerice: organizacija i planiranje vremena, pisanje kvalitetnih seminara, priprema prezentacija i javnih izlaganja, suočavanje s ispitnom anksioznošću, strategije aktivnog učenja i sl.
Svi savjeti i materijali dostupni su i dalje na internet stranici savjetovališta (www.ssc.uniri.hr). Sve navedene aktivnosti uz distribuciju letaka i plakata i sl. provodili su uglavnom volonteri, većinom studenti psihologije, koji se na taj način uključuju u promociju rada Centra.
Ove je godine bilo uključeno 12 volontera kojima se ovim putem ujedno i zahvaljujemo na pomoći.
U sljedećoj akademskoj godini planira se proširivanje vrsta usluga te intenziviranje edukativnih aktivnosti usmjerenih na povećanje akademske uspješnosti kao i općeg životnog zadovoljstva.

Kontakti:
Psihološko savjetovalište – Sveučilišni savjetovališni centar
Kampus Sveučilišta u Rijeci, Trsat, S. Krautzeka bb,
Zgrada Akademije primijenjenih umjetnosti, 2. kat
tel. 051/315-225
www.ssc.uniri.hr


Informacije o Uredu za studente s invaliditetom

Dostupnost obrazovanja na svim razinama pod jednakim uvjetima bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, uključujući i invaliditet, zajamčena je Ustavom Republike Hrvatske. Potpisujući i ratificirajući Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, kao i donošenje te prihvaćanje Deklaracije o pravima osoba s invaliditetom (NN 47/05), Republika Hrvatska se obvezala na provedbu razumne prilagodbe obrazovnog sustava individualnim potrebama osobama s invaliditetom. Nadalje, podržavajući smjernice Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine (NN 63/07) Republika Hrvatska se također obvezala na osiguravanje onih uvjeta koji su potrebni za povećanje dostupnosti kvalitetnog obrazovanja mladima s invaliditetom.
Unatoč tome, srednjoškolci s invaliditetom u manjoj se mjeri odlučuju za studiranje. Razlozi tome mogu biti različiti: od arhitektonskih barijera, vlastitih i stavova okoline o vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom, ali i neodgovarajućeg sustava podrške u kontekstu visokog obrazovanja.
Da bi se sadašnjim i budućim studentima s invaliditetom osigurali uvjeti za kvalitetno i jednako dostupno obrazovanje te uspješno studiranje, Sveučilište u Rijeci je u sklopu Sveučilišnog savjetovališnog centra u travnju 2011. osnovalo Ured za studente s invaliditetom. Niz aktivnosti vezanih uz studiranje studenata s invaliditetom poduzimaju se na Sveučilištu još od 2006. godine kroz djelovanje Udruge za mlade i studente s invaliditetom PGŽ „Znam“.
Ovaj Ured u sklopu SSC-a namijenjen je studentima s oštećenjima vida i sluha, tjelesnim invaliditetom,  višestrukim oštećenjima, kroničnim bolestima, ali i ostalim zdravstvenim stanjima ili teškoćama koje mogu utjecati na tijek studija.
Putem svojih aktivnosti, osobnim kontaktom, telefonom ili elektroničkom poštom, Ured pruža informacije, kao i izravnu pomoć te podršku pri rješavanju specifičnih potreba studenata, sukladno vrsti invaliditeta. Također, nastavnicima nastoji pružiti informacije o načinima prilagodbe nastave potrebama studenata s invaliditetom.

Aktivnosti Ureda jesu: 

 - Organizacija prijevoza  - Sveučilište u Rijeci, a za potrebe Ureda za studente s invaliditetom SSC-a, sklopilo je Ugovor o sufinanciranju prijevoza studenata s invaliditetom s Udrugom za mlade i studente s invaliditetom PGŽ „ZNAM“. Studenti s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci imaju svakodnevno na raspolaganju prijevoz prilagođenim kombi vozilom pri čemu prednost imaju studenti s tjelesnim invaliditetom. Prijevoz studenata s invaliditetom uključuje prijevoz od mjesta boravišta unutar Rijeke i bliže okolice do relevantne sastavnice Sveučilišta u Rijeci kao i na druga mjesta vezana uz izvršavanje obaveza na studiju.
 - Pomoć u izvršavanju nastavnih obaveza - U okviru Tempus projekta Education for Equal Opportunities at Croatian Universities - EduQuality čiji je nositelj Sveučilište u Zagrebu, a u koji je uključeno i Sveučilište u Rijeci, od akademske 2011./2012. godine na Sveučilištu u Rijeci uvodi se novi kolegij Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom što će se ponuditi studentima svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci, na svim razinama studija. Educirani i senzibilizirani studenti-asistenti kroz kolegij mogu kreirati takve uvjete za studente s invaliditetom kojima će se prevladati čitav niz objektivnih i organizacijskih prepreka već postojećih u sustavu visokoga obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Uvjet za pohađanje ovoga kolegija sastoji se u tome da student koji ga prijavljuje za pohađanje mora poznavati i imati suglasnost studenta s invaliditetom kojemu je potrebna vršnjačka potpora. Osim toga oba studenta moraju biti na istom studijskom programu i istoj razini studija s obzirom na upisani semestar/godinu.
 - Preporuke nastavnicima o prilagodbi ispitne tehnologije - Ured daje pomaže nastavnicima u prilagodbama koje se, ovisno o vrsti invaliditeta, može odnositi na korištenje posebnih pomagala, primjerene ispitne materijale ili pak, produljeno vrijeme za polaganje pismenih ispita što studentima s invaliditetom može biti vrlo značajna pomoć.
 - U okviru Tempus projekta EduQuality Ured za studente s invaliditetom dobio je opremu za slijepe i slabovidne osobe čime se omogućava pomoć u pristupu literaturi.
Individualizirano prilagođeni postupak polaganja razredbenih ispita.
U novome sustavu upisa na studije, u kojem se vrednuju ispiti državne mature, pojedine sastavnice Sveučilišta u Rijeci provode dodatnu provjeru znanja, vještina i sposobnosti. Ured za studente s invaliditetom osigurava mogućnost da svaki kandidat s invaliditetom, bez obzira na stupanj invaliditeta, ima pravo na individualizirano prilagođeni postupak u slučaju dodatnih provjera znanja, vještina i sposobnosti.
Važnu ulogu u radu Ureda imaju imenovani koordinatori za studente s invaliditetom na svakoj sastavnici Sveučilišta u Rijeci. Oni predstavljaju poveznicu između studenta s invaliditetom,  nastavnika  i Ureda za studente s invaliditetom SSC-a.

Ured se trenutno nalazi u zgradi Akademije primijenjenih umjetnosti (Slavka Krautzeka bb, III. Kat), a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka (9-16h). Kontakt je moguće ostvariti i putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili telefona 051/228-878.
Osnovne informacije o Uredu za studente s invaliditetom kao i popis koordinatora po sastavnicama mogu se pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci (www.uredssi.uniri.hr).

Budući da je ustrojstvo Ureda uslijedilo ove godine, mnogo toga se još treba učiniti. Stoga se nadamo  uspješnoj suradnji i sa studentima s invaliditetom i s nastavnicima Sveučilišta u Rijeci u zajedničkom nastojanju osiguravanja onih uvjeta studiranja koji studenti s invaliditetom kao članovi akademskog društva i zaslužuju.


 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk