"Pružanje usluga za lakše studiranje", NL, 15. 7. 2011.
PRETEČA SVEUČILIŠTE U RIJECI PRVO USTROJILO SAVJETOVALIŠNI CENTAR
Pružanje usluga za lakše studiranje
 
Centar će studentima pružati psihološku podršku i pomoć, te pravne savjete, a ujedno će pomagati studentima s invaliditetom
 
 
Ivanka Živčić–Bećirević, Snježana Prijić–Samaržija i Tamara Martinac–Dorčić na pressiciRIJEKA Sveučilište u Rijeci prvo je u Hrvatskoj ustrojilo integrirani Sveučilišni savjetovališni centar, koji će studentima olakšati studiranje, pružajući im usluge psihološke podrške i pomoći te pravne savjete, a ujedno će studentima s invaliditetom osigurati uvjete za kvalitetno i jednako dostupno obrazovanje. Prema riječima prorektorice za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježane Prijić-Samaržije savjetovališni centar institucionalno je organiziran na razini Sveučilišta i pružat će servise za uspješno studiranje polaznicima svih sastavnica.
    – Sveučilišni savjetovališni centar objedinjuje Psihološko savjetovalište, Ured za studente s invaliditetom, te Pravno savjetovalište, kaže prorektorica.
   
Psihološka pomoć

Studenti će na jednom mjestu saznati o svim dostupnim uslugama i servisima, te institucijama kojima se mogu obratiti kako bi si olakšali studiranje.
    – U psihološkom savjetovalištu, prvom takve vrste u Hrvatskoj od osnivanja do danas u individualno je savjetovanje bilo uključeno više od 900 studenata sa svih riječkih fakulteta. Odrađeno je i više od devet tisuća sati individualnog i grupnog savjetovanja. Sve usluge besplatne su

Podrška studentima s invaliditetom

Koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom doc. dr. Tamara Martinac-Dorčić dodaje da ured nastoji osigurati sustavnu podršku i jednake uvjete studiranja za studente s oštećenjima vida i sluha, tjelesnim invaliditetom, višestrukim oštećenjima, ali i ostalim zdravstvenim stanjima ili teškoćama koje mogu utjecati na tijek studija. Ured je preuzeo već postojeću organizaciju prijevoza za studente s tjelesnim oštećenjima, što se provodi u suradnji s Udrugom ZNAM, a u okviru Tempus projekta EduQuality dobio je opremu za slijepe i slabovidne osobe, čime se osigurava pomoć u pristupu literaturi.

za korisnike, objašnjava voditeljica Sveučilišnog savjetovališnog centra prof. dr. Ivanka Živčić-Bećirević.
   
Vršnjačka potpora

Koordinatorica doc. Martinac-Dorčić najavljuje kako će u okviru projekta EduQuality od sljedeće akademske godine biti uveden novi kolegij »Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom«. Ured također daje preporuke nastavnicima, što se tiče prilagođavanja ispitnih tehnologija, ovisno o vrsti invaliditeta studenta, a osigurava i prilagođeni postupak polaganja razredbenih ispita za buduće brucoše. Planirano pravno savjetovalište omogućit će studentima završnih godina prava odrađivanje dijela prakse.
    Ured za studente s invaliditetom trenutno djeluje na trećem katu zgrade Akademije primijenjenih umjetnosti, a radi od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati. Kontaktirati se može i putem e.maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , ili telefona broj 228-878, a dodatne informacije i popis koordinatora dostupni su na webu www.uredssi.uniri. Psihološko savjetovalište smješteno je na 2. katu Akademije, a informacije su dostupne su na broj 315-225, te webu www.ssc.uniri.hr.

Andrej PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk