"Četverostruko više stanara od kreveta", NL, 22. 7. 2011.
PRIJAVE ZA SMJEŠTAJ U STUDENTSKO NASELJE TRAJU DO KRAJA MJESECA
Četverostruko više stanara od kreveta
 
Na smještaj u Studentskom naselju može računati samo 120 brucoša, što je oko tri posto novoupisanih studenata na riječkom Sveučilištu
 
 
Najveći broj bodova za upis i dalje se dobiva zahvaljujući uspješnosti            RIJEKA Praktički istovremeno s upisima na riječke fakultete krenula je jagma za smještajem u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«, a izgledno je da će se i ove godine za jedan krevet boriti prosječno četiri studenta. Prijave za smještaj u Studentskom naselju kapaciteta 648 ležajeva traju do kraja mjeseca, a prema riječima ravnatelja Studentskog centra Dinka Jurjevića, dosad je zaprimljeno više od tisuću prijava kandidata.
    – Veće gužve i navala za prijave počele su od ponedjeljka. Riječ je o situaciji uvjetovanoj uvođenjem Bolonje, jer studenti su morali čekati kraj semestra 15. srpnja, kako bi mogli dobiti potreban ispis i prosjek ocjena. Očekujemo da ćemo do kraja upisa, 30. srpnja, zaprimiti podjednak broj prijava, kao i ranijih godina, kada je u prosjeku oko 2.500 studenata tražilo krevet u Studentskom naselju. Angažirali smo dva dodatna djelatnika na prijemu molbi kako bi studentima ubrzali cijeli postupak. Premda se prijave mogu poslati poštom, studenti radije dolaze u Studentski centar, kako bi u direktnom razgovoru s našim radnicima mogli dobiti potpunije informacije, kaže Jurjević.
   
Upis brži uz e–molbu

Ravnatelj Studentskog centra dodaje kako postupak upisa već treću godinu zaredom znantno ubrzava program e-molbe.
    – Studenti se mogu prijaviti putem e-molbe, a izradili smo i posebne upite koji se mogu skinuti s naše internetske stranice www.scr.uniri.hr. Ispunjene upite studenti daju na potvrdu fakultetu, čime im se odmah potvrđuje cijeli niz podataka, za koje bi se prije trebale izdavati posebne potvrde. Program e-molbe pokrenuli smo prvi u Hrvatskoj, a aplikacija se neprestano usavršava, kaže Jurjević.
    Smještajni kapaciteti među studentima raspodijelit će se po već ustaljenom ključu, na način da 20 posto kapaciteta pripada brucošima, dok se preostali broj ležajeva ustupa starijim studentima. Samim tim, na smještaj u Studentskom naselju može računati samo 120 brucoša, što je svega oko tri posto novoupisanih studenata na riječkom Sveučilištu. Ostali se tako moraju zadovoljiti znatno skupljim privatnim smještajem, što bi im donekle moglo olakšati pravo na subvencionirani smještaj, a natječaj za tu subvenciju bit će raspisan u listopadu.
   
Brojni socijalni kriteriji

Cijena smještaja ostala je ista, a iznosi 345 kuna mjesečno za redovite studente, dok studenti lošeg socijalnog statusa imaju pravo na nižu cijenu smještaja od 105 kuna. Premda Ministarstvo pokriva smještaj do pedeset studenata izrazito lošeg materijalnog statusa, u Studentskom centru nastoje pokriti potrebe takvih studenata i u slučaju izvanredno većeg broja prijava.
    Kriteriji za upis također su ostali isti, što znači da se najveći broj bodova dobiva zahvaljujući uspješnosti, odnosno ostvarenim ECTS bodovima i redovitosti studija, te socijalnom statusu. Među socijalne kriterije ulazi cijeli niz olakotnih okolnosti za dobivanje smještaja, poput braće koja se redovno školuju izvan mjesta prebivališta ili su predškolske dobi, invaliditeta studenta, roditelja koji je hrvatski vojni invalid, studenta rastavljenih roditelja, korisnika socijalnih pomoći, studenata koji su bili smješteni u domovima socijalne skrbi ili udomiteljskim obiteljima ili studenta čija su oba roditelja nezaposlena. Liste kandidata kada su u pitanju stariji studenti bit će objavljene do sredine kolovoza, dok će objava rezultata za brucoše uslijediti najkasnije 31. kolovoza.

Andrej PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk