Otkrivena spomen-ploča i pušten u rad GNSS laboratorij
Utorak, 13.09.2011.
Uz intonaciju Hrvatske himne te Gaudeamus, himne studenata i profesora, započela je svečanost otkrivanja spomen ploče posvećene admiralima koji su diplomirali na Carsko-kraljevskoj Vojno-pomorskoj Akademiji u Rijeci, 1866. – 1914., a kojoj je nazočio predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović. 

Pored Predsjednika svečanosti su nazočili kontraadmiral Ante Urlić - zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Zlatko Komadina - župan Primorsko-goranska županije, mr. sc. Vojko Obersnel - gradonačelnik Rijeke, prof. dr. sc. Pero Lučin - rektor Sveučilišta u Rijeci, mons. dr. Ivan Devčić - riječki nadbiskup, biskup Juraj Jezerinac - vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, gsp. Ivo Dujmić - gradonačelnik Opatije, dekanice i dekani, ravnateljice i ravnatelji visokoškolskih ustanova iz zemlje i inozemstva, predstavnici gospodarskih subjekata iz  pomorstva, kao i djelatnici i studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Dekan Pomorskoga fakulteta prof. dr. sc. Serđo Kos u svome je govoru kazao da je značaj Vojno-pomorske akademije prevazišao Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Republiku Hrvatsku. Ona ima veliki odjek  u cijeloj Srednjoj Europi. O potvrdi ovih riječi govori i spomen-ploča koju je Veleposlanstvo Poljske postavilo prošle godine na pročelju Fakulteta. Također je istaknuo da se znanstveno-istraživačkim radom na Akademiji, kao suradnik, bavio svjetski poznati fizičar Ernst Mach. On je dao veliki poticaj Peteru Salcheru u istraživanju i eksperimentalnom potvrđivanju proboja zvučnog zida i udarnog vala. Uz pomoć Sandora Rieglera, Salcher he fotografirao puščano zrno koje probija zvučni zid, što je izazvalo nevjericu i široko je odjeknulo u znanstvenim krugovima. Dekan Kos podsjetio je nazočne da sam dan svečanosti označava i dvadesetu godišnjicu imenovanja admirala Svete Letice prvim zapovjednikom novoustrojene Hrvatske ratne mornarice.

Valja istaknuti da su Vojno-pomorsku Akademiju u Rijeci, između ostalih, završili hrvatski admiral Maksimilijan Njegovan (1858.–1930.), a također i jedan od najpoznatijih časnika austro-ugarske mornarice i prvi zapovjednik mornarice Države Slovenaca, Hrvata i Srba, hrvatski admiral Janko pl. Vuković-Podkapelski (1871.-1918.).

Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin osvrnuo se na Akademiju i njen utjecaj na povijest Rijeke, te na povijest pomorskoga obrazovanja i njegovu budućnost.

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović istaknuo je sjajnu pomorsku povijest koju treba pretočiti u istu takvu budućnost. Hrvatska će biti i ostati važna pomorska zemlja. More još nije dovoljno iskorišteno. Pored toga, možda najvažniji Europski prometni koridor ići upravo preko Rijeke, što će se uz spretnost, znanje i umijeće to moći iskoristiti. Predsjednik je spomenuo bogatu pomorsku tradiciju svoje obitelji, budući su oba njegova djeda i pradjedovi bili pomorci.

Nakon što je predsjednik otkrio spomen-ploču uz zvukove koračnice koju je svirao orkestar HRM-a, istu su uz kratku molitvu posvetili riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i biskup Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.
Vijence su položili predsjednik Republike, kao i dekan prof. dr. sc. Serđa Kosa u ime Pomorskog fakulteta u Rijeci, a u pratnji kontraadmirala Ante Urlića.Počasnu stražu dali su mornari i časnici ophodnoga broda Cavtat, koji je iz ratne luke Lora doplovio u Rijeku kako bi uveličao ovu svečanost. Dekan Kos uručio je predsjedniku povelju kao znak zahvalnosti za pruženu podršku.

U nastavku događanja predsjednik Republike pustio je u rad navigacijski GNSS laboratorij, laboratorij za proučavanje učinaka "svemirskog vremena", prvog laboratorija takve vrste u Hrvatskoj.

Navigacijski GNSS laboratorij uspostavljen je kao laboratorij za istraživanje učinaka i utjecaja svemirskog vremena na satelitske i kopnene radio-navigacijske sustave. Vrše se opažanja i prikupljaju podaci propagacije signala i njihovih odstupanja na dva pojasa frekvencijskog spektra – VLF pojasu (Very Low Frequencies – vrlo niske frekvencije), te u UHF (Ultra High Frequencies – ultra visoke frekvencije) pojasu frekvencijskog spektra. Na ovaj se način dvije vrste signala dovode u korelaciju s obzirom na stanje sunčeve aktivnosti, odnosno generiranje ionosferskih slojeva, koji direktno utječu na rasprostiranje radio valova, uzrokujući pogrešku, odnosno poboljšavajući samu propagaciju, ovisno o frekvenciji. Cilj je utvrditi lokalne ionosferske prilike na ovom području, što se može odrediti upravu pomoću opažanja intenziteta signala u vremenu. Budući planovi uključuju uređaje kojim će se proširiti opažani frekvencijski spektar, prijemnike raznih GNSS sustava (Glonass) te ionosondu – svojevrsni radar koji emitiranjem valova na promjenjivim frekvencijama detektira kompoziciju ionosfere i njenih slojeva.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk