Članak "Otvorena Austrijska knjižnica", NL, 24. rujna 2011.
KNJIŽNI FUNDUS FILOZOFSKI FAKULTET BOGATIJI ZA 3.000 NASLOVA POTREBNIH STUDENTIMA GERMANISTIKE
Otvorena Austrijska knjižnica
 
Knjižnica je simbol povijesno bliskih odnosa Hrvatske i Austrije, posebice u ovom dijelu srednje Europe, izjavio je državni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Johannes Kyrle
 
 
Čast otvaranja knjižnice pripala je Georgu Gavriloviću, čija je obitelj darovala novac za knjigeRIJEKA Državni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Johannes Kyrle otvorio je Austrijsku knjižnicu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, čime je knjižni fundus obogaćen za oko 3.000 naslova neophodnih studentima Odsjeka za germanistiku. Čast otkrivanja ploče na ulaznim vratima pripala je počasnom konzulu Republike Austrije Georgu Gavriloviću jer su donacijom njegove obitelji kupljene nove knjige.
    – Austrijska knjižnica više je od obične knjižnice, ona je simbol povijesno bliskih odnosa Hrvatske i Austrije koji posebice dolaze do izražaja na ovom dijelu srednje Europe, na gornjem dijelu Jadranskog mora. Uputio bih iskrene čestitke na okončanju pristupnih pregovora, izjavio je Kyrle.
   
Druga u Hrvatskoj

On je pojasnio da će se na Filozofskom fakultetu otvoriti 61. Austrijska knjižnica u svijetu, odnosno druga u Hrvatskoj. Knjižnica će svim korisnicima omogućiti jednostavan pristup austrijskoj literaturi i znanosti, te služiti kao platforma za kulturna događanja i daljnji dijalog. Fundus je nastao jednim dijelom iz ostavštine poznatih austrijskih profesora germanistike, a drugi dio fundusa obuhvaća nove knjige kupljene donacijom obitelji Gavrilović.
    Dekan Filozofskog fakulteta Predrag Šustar podsjetio je da je inicijativa otvaranja Austrijske knjižnice pokrenuta 2008. godine, te da će dostupnost literature na njemačkom jeziku značiti puno za unapređenje kvalitete studiranja i istraživačkog rada.
   
Podizanje konkurentnosti

– Velika nam je čast da smo postali dio velike svjetske obitelji. Naš novi prioritet je izgradnja i osnivanje središnje knjižnice. Dok čekamo adekvatno rješenje, bilo bi dobro ispitati mogućnost da naši studenti i profesori dobiju mogućnost on line pristupanja bazi austrijskih znanstvenih časopisa, predložio je Šustar.
    Rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin naglasio je da su otvaranjem Austrijske knjižnice dodatno obogaćeni prostori Filozofskog fakulteta.
    – Dobili smo platformu za kulturna događanja i dijalog, a na simboličkoj razini riječ je o poveznici Hrvatske i Austrije. Poznato je da se konkurentnost u Hrvatskoj može podići, između ostalog, investiranjem u obrazovnu infrastrukturu. Očekujemo da će riječki Kampus biti centar izvrsnosti na europskoj razini, poručio je Lučin.
    Prije dolaska na Filozofski fakultet na Trsatu austrijsko izaslanstvo primili su župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Damir CUPAĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk