Fond solidarnosti
Ponedjeljak, 26.09.2011.
Fond solidarnosti ključni je instrument u sklopu Mjera za poboljšanje socijalne dimenzije studiranja na Sveučilištu u Rijeci. Budući da je navedena inicijativa izazvala veliki interes sveučilišne, ali i šire javnosti, u privitku donosimo detalje o Fondu, a konačna Odluka o kriterijima i uvjetima dobivanja financijske pomoći bit će uskoro  objavljena na našim mrežnim stranicama.

Svrha ustanovljavanja Fonda solidarnosti je uvođenje instrumenta potpore studentima koji se temelji isključivo na socijalnim kriterijima.

Dio sredstava Fonda solidarnosti (do 80% ukupnih sredstava) namijenjena su studentima za pokriće participacije u troškovima studija na drugoj i višim  godinama studija, a koja se utvrđuje sukladno odredbama Odluke o kriterijima i uvjetima participiranja u troškovima studija.

Ostatak sredstava Fonda solidarnosti namijenjen je jednokratnoj pomoći studentima slabijeg socijalnog i ekonomskog statusa koji se tijekom studiranja nađu u obiteljskoj situaciji koja znatno narušava njihov niski socio-ekonomski status (smrt roditelja ili člana obitelji, gubitak zaposlenja jednog ili oba roditelja i sl.)  Prednost prilikom dodjele sredstava Fonda solidarnosti imaju studenti koji pripadaju posebno ranjivim skupinama (studenti roditelji, studenti s invaliditetom, studenti kojima roditelji imaju nižu obrazovnu strukturu). Iznimno, samo ukoliko potrebe za potporom prijeđu namijenjena sredstva Fonda solidarnosti, može se primijeniti kriterij uspješnosti tijekom studiranja na način da  prednost imaju studenti s većim brojem stečenih ECTS bodova tijekom protekle akademske godine.

Centar za studije će putem mrežnih stranica osigurati pravodobno informiranje svih sastavnica i studenta o navedenim mogućnostima korištenja sredstava Fonda solidarnosti. Prodekani za nastavu na fakultetima i zamjenici pročelnika odjela će skrbiti o informiranosti studenata o navedenim mogućnostima te prikupljati valjane prijave za refundacijom troškova na posebnim za to namijenjenim obrascima Centra za studije (uz prilaganje dopunske dokumentacije koja se u obrascu navodi). 

Tijekom postupka prijave i dodijele sredstva, posebna će se pozornost posveti zaštiti podataka o korisnicima sredstva. Treba istaknuti da će se Fond solidarnosti redovito godišnje financirati  iz sredstava Sveučilišta namijenjenih kreditiranju i stipendiranju studenta, sukladno Odluci o troškovima upisa u prvu i više godine studija u akademskoj godini 2011./2012. na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci, u visini od 10% od ukupnih za to predviđenih sredstva.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk