Članak "Bolonjski zid previsok za apsolvente", NL, 6. listopada 2011.
STUDENTI DENTALNE MEDICINE IMAJU SAMO TEORETSKE ŠANSE ZAVRŠITI STUDIJ U PETOGODIŠNJEM ROKU
Bolonjski zid previsok za apsolvente
 
Peta godina studira se bez plaćanja samo prvi put, a ne pokrivaju se troškovi drugog upisa pojedinih kolegija, kaže prodekanica prof. dr. Renata Gržić
 
 
S prošlogodišnjih upisa na Medicinski fakultet Sveučilišta u RijeciRIJEKA Premda studenti dentalne medicine imaju samo teoretske šanse položiti sve opsežne stručne predmete tijekom petogodišnjeg studija, apsolventi Medicinskog fakulteta u Rijeci prisiljeni su u pojedinim slučajevima iskeširati i više tisuća kuna za upis apsolventske godine. Uvođenjem bolonjskog sustava, apsolventska je godina ukinuta u onom smislu u kojem je postojala u »starom sustavu« studiranja, a studentima koji nisu položili sve predmete u za to predviđenom roku, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne pokriva troškove ponovnog upisa pojedinih kolegija. Budući da jedna akademska godina nosi 60 ECTS bodova, a drugi upis kolegija naplaćuje se 154 kune po pojedinom ECTS bodu, upis kompletne godine stajao bi 9.240 kuna, dok već oni studenti koji nisu svladali samo 10 ECTS bodova moraju fakultetu isplatiti 1.540 kuna.
    – U potpunosti razumijemo nezadovoljstvo studenata, ali fakultet nije donio autonomnu odluku. Postupali smo u skladu s Pravilnikom o studiranju, te odlukama Ministarstva i Sveučilišta u Rijeci. Fakultet u ovom trenutku ne raspolaže vlastitim sredstvima kojima bi studentima bilo moguće pokriti troškove apsolventske godine. Prošle godine našli smo se u istoj situaciji, ali smo zahvaljujući vlastitim rezervama uspjeli osigurati sredstva, kaže dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić.
    Prodekanica za studij dentalne medicine prof. dr. Renata Gržić slaže se kako je studentima dentalne medicine u praksi teško izvediv završetak petogodišnjeg studija u roku.
    – Svi stručni predmeti, od kojih neki traju i četiri semestra, završavaju u lipnju. Studenti tako moraju sedam do osam opsežnih i teških stručnih predmeta položiti najkasnije u rujnu, a preostaje im još i pisanje diplomskog rada. To je sve u teoriji moguće jer imaju četiri ispitna roka na raspolaganju, ali je u praksi teško izvedivo jer riječ je o predmetima s iznimno opsežnim gradivom. Razumljivo mi je nezadovoljstvo studenata jer čak i dobri studenti, a više manje svi su oni dobri studenti, moraju platiti takozvani aspolventski staž. Međutim, odluka Ministarstva u ovom je slučaju vrlo jasna. Peta godina studira se bez plaćanja samo prvi put, a ne pokrivaju se troškovi drugog upisa pojedinih kolegija, kaže prodekanica Gržić.
    S druge strane, situaciju plaćanja apsolventskog staža trebali bi izbjeći oni studenti koji su već upisali šestogodišnji studij dentalne medicine, s obzirom na to da imaju dodatnu godinu za završetak svih studijskih obveza.
    – Vjerujemo da će ovaj problem time biti riješen jer šesta je godina znatno lakša za savladavanje, a svi predmeti koji se trenutno polažu na kraju pete godine, moći će se dijelom polagati kroz šestu godinu, kaže prodekanica.

Andrej PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk