Članak "Cjelovita vertikala učenja talijanskog jezika i kulture", NL, 7. listopada 2011.
TALIJANISTIKA U RIJECI SVEČANO OTVOREN NOVI STUDIJ NA FILOZOFSKOM FAKULTETU
Cjelovita vertikala učenja talijanskog jezika i kulture
 
U planu pokretanje međunarodnog diplomskog studija talijanistike, u suradnji sa sveučilištima u Padovi i Puli, odnosno Trstu i Udinama, najavio dekan prof. dr. Predrag Šustar
 
 
S jučerašnjeg svečanog otvorenja studija talijanistikeRIJEKA Predavanjem dekanice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Trstu prof. dr. Cristine Benussi na temu »Il romanzo di formazione nel Risorgimento italiano« na Filozofskom fakultetu u Rijeci svečano je otvoren novi preddiplomski sveučilišni studij talijanskog jezika i književnosti. Studij talijanistike nastao je uz potporu Vlade Republike Italije, a u realizaciji studija sudjelovat će predavači sa Sveučilišta u Padovi, koje je suradnju sa Sveučilištem u Rijeci uključilo i u svoj strateški razvoj. Predavanjem uvažene gošće otvorenje novog studija, kojem je prisustvovao veleposlanik Republike Italije Alessandro Pignatti Morano di Custoza simbolički je povezano s obilježavanjem 150. obljetnice ujedinjenja Italije. Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar podsjetio je kako je ideja o studiju talijanistike nastala još 2004. godine, kada je pri Odsjeku za kulturalne studije započelo odvijanje prvog kolegija talijanskog jezika, uz potporu Generalnog konzulata Italije u Rijeci.
    – Kolegij je pohađalo oko 300 studenata, a zahvaljujući tome uspjehu, pri čemu zasluge imaju sadašnja pročelnica talijanistike dr. Gianna Mazzieri Sanković te dr. Corinna Gerbaz Giuliano, rodila se ideja o samostalnom sveučilišnom studiju talijanskog jezika i kulture. Otvorenje novog studija tako je ključan trenutak u dugogodišnjem procesu, pri čemu je odlučujuća bila potpora gradonačelnika Vojka Obersnela – kaže dekan Šustar.
    On je najavio kako je u planu pokretanje međunarodnog diplomskog studija talijanistike, u suradnji sa Sveučilištem u Padovi, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli te kolegama iz Trsta i Udina. Sveučilište u Padovi dalo je podršku u osmišljavanju i pokretanju studija talijanistike, a dekan tamošnjeg Filozofskog fakulteta prof. Michele Cortelazzo kazao je kako suradnja može postati obostrana u budućnosti, s obzirom na to da Sveučilište u Padovi ima dugotrajnu tradiciju kroatističkog studija.
   
    Studij je otvorenim proglasila prorektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, koja je u ime rektora prof. dr. Pere Lučina poručila kako će Rijeka i šira regija zahvaljujući novom studiju prvi put dobiti cjelovitu vertikalu učenja talijanskog jezika i kulture te da studenti više neće morati odlaziti na druga sveučilišta u Hrvatskoj ili inozemstvu kako bi studirali talijanski jezik.

Andrej PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk