Suradnja Berlage Instituta i SuRi
Petak, 21.10.2011.
U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, 21.10.2011., potpisan je Memorandum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci te Berlage Instituta iz Roterdama. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin i direktor Berlage Instituta, Rotterdam, gospodin Vedran Mimica. Istog je dana održana i prva u nizu radionica vezanih uz projekt osnivanja Sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija “Arhitektura Grada".

Na događanju su bili prisutni predstavnici Sveučilišta u Rijeci, članovi Povjerenstva za izradu prijedloga studijskog programa, te predstavnici Berlage Instituta iz Rotterdama.

Inicijativa za pokretanje novog poslijediplomskog programa iz arhitekture pokrenuta je u suradnji riječkoga Sveučilišta i Berlage Instituta iz Rotterdama, vodećeg europskog instituta za  istraživanja u arhitekturi i urbanizmu te razvoj novih modela arhitektonskih praksi.

Pokretanje prvog poslijediplomskog specijalističkog studija iz arhitekture u Hrvatskoj javlja se kao reakcija na prepoznatu potrebu za obrazovanjem novog profila arhitekta - stručnjaka sposobnog da odgovori na izazove s kojima su suočeni suvremeni gradovi i urbane regije. Inicijativa pretpostavlja istraživanje novih disciplinarnih spoznaja o snazi i ulozi arhitekture. Specijalistički poslijediplomski studij formirat će nezavisni, multidiciplinarni "think-tank" kao obrazovnu "free-speech" zonu, u kojoj se ispituje, provocira, diskutira, istražuje i promišlja budućnost arhitekture i urbanog razvoja.
Cilj studija jest da se kroz proučavanje referentnih situacija u prostoru riječkog, i šireg mediteranskog konteksta, reafirmira uloga arhitekta u prepoznavanju i upravljanju procesima transformacije grada. Studij je po svojoj prirodi multidisciplinaran, a omogućuje polaznicima, budućim magistrima arhitekture znanje o kulturnim, socijalnim, ekonomskim i operativnim čimbenicima koji utječu na kreiranje prostora novih urbanizacija na mediteranskome jugoistoku Europe.

Program studija što će se odvijati na engleskom jeziku, bit  će kompatibilan s praksom i iskustvom Berlage Instituta, osiguravajući na taj način izgradnju institucije na bazi modela intenzivne razmjene hrvatskog kvalifikacijskog okvira s najvišim europskim standardima postakademskog obrazovanja.

Tijekom slijedeće akademske godine, a na temelju rezultata niza radionica, Sveučilište u Rijeci i Berlage Institut provest će proces akreditacije novog studija, angažirati se na iznalaženju sredstava Europskih fondova za daljnji razvoj i provedbu hrvatskog kvalifikacijskog okvira te stvoriti mrežu dionika (stakeholdersa) studija, koja će uključivati Grad Rijeku, Hrvatsku komoru arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, regionalne i gradske zavode za urbanizam te sveučilišne i stručne institucije iz regije.

Na prvoj radionici u Rektoratu Sveučilišta sudjelovli su između ostalih i Snježana Prijić-Samaržija prorektorica za nastavu riječkoga Sveučilišta, članovi Povjerenstva za izradu prijedloga studijskog programa, Saša Randić, Idis Turato i Leo Modrčin te Sasha Zanko s Berlage Instituta.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk