Delegacija kineskih pisaca u posjetu Sveučilištu
Petak, 02.12.2011.
U organizaciji Odsjeka za kulturalne studije i Hrvatskog društva pisaca jučer su Sveučilište u Rijeci posjetili pisci iz Kine Mindy Zhang, Mo Fei i Xiaoya Su.


Goste iz Kine u Rektoratu je ugostila prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježana Prijić-Samaržija nakon čega je upriličen i susret s kolegama na Filozofskom fakultetu u Kampusu.

Ovom prigodom predstavljena je i publikacija “Pjesme” – prijevodi poezije gostujućih pisaca na hrvatskom i engleskom jeziku.

Više o autorima pročitajte u nastavku:

Mindy Zhang

Mindy Zhang (aka Ming Di) kineska je pjesnikinja i prevoditeljica nastanjena u SAD-u. Studirala je na Bostonskom koledžu i Sveučilištu Boston prije nego što se preselila u Los Angeles gdje uređuje Poetry East West, dvojezični književni časopis namijenjen pjesnicima iz Kine. Objavila je šest zbirki pjesama te napisala brojne prikaze pjesničkih knjiga. Nedavno je na Tajvanu objavila dvije knjige prijevoda – Pisac kao putnik (2010) i Izabrane pjesme Ha Jina (2011). Nada se da će sljedeće godine u Kini objaviti još dvije knjige prijevoda – Knjigu stvari Aleša Štegera i Ples u Odessi Ilye Kaminskoga. Kao pjesnikinja pozivana je na pjesničke festivale u različitim zemljama, kao što su Makedonija, Švedska, Indija, Rumunjska, Japan, Kina i SAD. Mindy Zhang je i glazbenica – svira tradicionalni kineski instrument Guzheng.

Mo Fei

Mo Fei (pseudonim Zhao Jing Fua) ugledan je pjesnik i fotograf, rođen 31. prosinca 1960. Pisati je počeo još koncem 1970ih, kada i počinje objavljivati. Njegovo je pjesništvo 1993. godine predstavljeno u časopisu American Poetry Review, a 1977. bio je pozvan na Četvrti međunarodni festival poezije u Parizu. Objavio je desetak zbirki poezije, a pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, talijanski, grčki, nizozemski i arapski. Fotografsku izložbu održao je 2010. godine, a nedavno mu je objavljena nova zbirka pjesama – Izabrane pjesme Mo Feia (1981-2011.)

Xiaoya Sun

Rođena 1973. godine, Xiaoya Sun doktorirala je književnost na pekinškom Sveučilištu Normal i radi kao znanstvena suradnica i izvanredna profesorica na Pekinškom institutu za istraživanje pjesništva. Piše pjesme i uređuje „Trendove u kineskim studijima pjesništva“. Objavila je preko trideset članaka u uglednim časopisima i pokrenula brojne projekte. Usto je članica vijeća Udruge za pjevanje poezije.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk