Pola stoljeća Ekonomskog fakulteta
Utorak, 20.12.2011.
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“ obilježio svoju 50. obljetnicu. Uz prisustvo predstavnika akademske zajednice te brojnih gostiju, bila je to prigoda za prisjećanje na bogatu povijest, ali i pogled prema budućem razvoju Fakulteta.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci osnovan je sredinom 1961. godine u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivanjem Sveučilišta u Rijeci godine 1973. Fakultet je postao njegovom članicom. Od svog osnutka razvija djelatnost visokog obrazovanja i znanstvenoistraživačku djelatnost. Od akademske godine 2005./2006. Ekonomski fakultet izvodi sveučilišne studijske programe usklađene s Bolonjskom deklaracijom za studij Ekonomije i Poslovne ekonomije. Fakultet se odlučio za model 3+2+3, tako da studenti nakon tri godine studiranja na preddiplomskom studiju stječu sveučilišnu izobrazbu, nakon dvije godine dodatnog diplomskog studija magisterij te nakon tri godine poslijediplomskog doktorskog studija doktorat znanosti. Prijelaz na model 3+2+3 zasniva se na međunarodnim iskustvima, a također uključuje i bogato iskustvo pri izvođenju poslovnog i ekonomskog dodiplomskog i poslijediplomskog obrazovanja koje se stjecalo već dugi niz godina. Da bi zadovoljio izraženu potrebu specijalizacije u struci Fakultet izvodi osam poslijediplomskih specijalističkih studija.

 

Ekonomski fakultet od samih početaka svog djelovanja razvija suradnju sa srodnim visokoškolskim institucijama u zemlji i inozemstvu. Prvo međunarodno znanstveno savjetovanje bilo je organizirano 1971. godine u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Trstu. Među najranija međunarodna partnerstva Fakulteta ubraja i suradnja sa Sveučilištem u Rostocku, s Visokom ekonomskom školom u Pragu te s fakultetima i visokim školama u Beču, Sopotu, Bernu i Berlinu, a nešto kasnije i sa Sveučilištem Siracusa te Sveučilištem „La Jolla“ u Luganu, Švicarska. Tijekom proteklih 50 godina Fakultet je kontinuirano jačao i proširivao svoju međunarodnu aktivnost kroz različite oblike suradnje, kao što su:
- suradnja s inozemnim institucijama na temelju potpisanih međunarodnih sporazuma,
- uključenost u međunarodna udruženja, organizacije i programe,
- organizacija međunarodnih konferencija i ljetnih škola,
- uključenost u međunarodne projekte,
- zajednički obrazovni programi.

Danas Fakultet ima gotovo 30 sklopljenih bilateralni sporazuma o međunarodnoj suradnji s visokoškolskim institucijama u Europi i svijetu, koji se temelje na znanstveno-nastavnoj i istraživačkoj aktivnosti. Potvrda znanstvene i stručne djelatnosti je i to da je Fakultet uspješno realizirao četrdesetak znanstvenih projekata koje je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH te dvjestotinjak stručnih studija, elaborata, seminara i sličnih aktivnosti za potrebe gospodarstva te lokalne i regionalne samouprave.

U posljednje tri godine čak tri asistenta Fakulteta, na temelju svojih znanstvenih postignuća, dobila su nagradu Zaklade Sveučilišta u Rijeci za najbolje asistente iz područja društvenih i humanističkih znanosti. To znači da su asistenti Fakulteta rangirani kao najbolji među svim društvenim i humanističkim studijima na Sveučilištu u Rijeci. Doktorski studij Ekonomskog fakulteta dobio najviše ocjene i domaćih i inozemnih evaluatora te da je ocijenjen kao najkvalitetniji  na Sveučilištu u Rijeci.

Kroz međunarodnu organizaciju EFMD, čiji je član od 2010. godine, Fakultet je postao dijelom globalne mreže priznatih poslovnih obrazovnih institucija sa ciljem podizanja standarda u razvoju obrazovanja na području menadžmenta. Fakultet je od 1995. godine aktivan u programu međunarodne razmjene CEEPUS, putem koje se ostvarivala međunarodna mobilnost studenata i nastavnika sa zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Fakultet je 2008. godine postao članicom Mreže doktorskih studija Srednje i Jugoistočne Europe (CESEENET). Svojim članstvom Fakultet provodi međunarodnu suradnju u području razmjene doktorskih studenata, njihovog sudjelovanja na međunarodnim doktorskim konferencijama te suradnju kroz ponudu zajedničkih predmeta. U okviru CESEENET-a Fakultet ostvaruje partnerstvo s visokoškolskim institucijama u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj te BiH.

Fakultet je od 2008. godine uključen u program međunarodne mobilnosti „Erasmus“ tj. od samog početka uvođenja u akademski sustav Republike Hrvatske. S obzirom na svoj angažman unutar programa međunarodne mobilnosti Erasmus, Ekonomskom fakultetu pripada mjesto najaktivnije sastavnice riječkog Sveučilišta. Naime, na Ekonomski fakultet otpada gotovo polovica svih Erasmus razmjena studenata na Sveučilištu. Kao potvrdu uspješne i dugogodišnje međunarodne suradnje Fakultet je 2011. godine započeo s izvođenje studijskog smjera "Međunarodni menadžment" na engleskom jeziku.

Svoj međunarodni angažman Fakultet također ostvaruje organizacijom međunarodnih konferencija. Od 1997. godine Ekonomski fakultet u Rijeci, u suradnji s Katedrom Jean Monnet Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Institutom CEDIMES Paris te Centrom izvrsnosti Jean Monnet Centre of Excellence Sveučilišta u Antwerpenu, organizira bienalne međunarodne konferencije na temu ekonomskih integracija, pristupanja Europskoj uniji te konkurentnosti i suradnje, na kojima sudjeluje preko 200 znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

U posljednjih deset godina Fakultet je bio organizatorom ili suorganizatorom devet međunarodnih skupova u zemlji i inozemstvu. Osim što sudjeluje u organizaciji međunarodnih znanstvenih konferencija, Fakultet je aktivno uključen i u izvođenje međunarodnih obrazovnih programa, provodeći koncept cjeloživotnog učenja kroz redovitu organizaciju međunarodnih ljetnih škola, u okviru LLP-programa Jean Monnet. U okviru Katedre Jean Monnet in European Integration, koja je 2003. godine priznata od strane Europske komisije, Fakultet je među prvima u Hrvatskoj uveo u nastavne kolegije sadržaje vezane za europske integracijske procese. Fakultet je u posljednjih deset godina uključen i u zajedničke obrazovne programe s partnerskim institucijama u inozemstvu. Znanstvenici i eksperte iz SAD-a sa Cleveland State University-a "Maxime Goodman Levin College of Urban Affairs" te sa Fakulteta za upravo Sveučilišta u Ljubljani surađivali su s Fakultetom u pripremama za pokretanje i izvođenju poslijediplomskog znanstvenog studija "Javna administracija".

S ciljem ostvarenja međunarodne prepoznatljivosti Fakultet je u fazi pokretanja postupka za stjecanje međunarodne akreditacije EPAS, putem koje će se domaćim i stranim studentima ponuditi studijski programi na engleskom jeziku iz područja međunarodnog menadžmenta.

Tijekom pedeset godina neprekidne izobrazbe kadrova u polju ekonomije na Fakultetu je 3.475 polaznika završilo stručne studije, 7.771 studenta diplomiralo na predbolonjskim studijima, 1.374 polaznika završilo preddiplomski studij, 134 studenata diplomiralo na diplomskom studiju, magistriralo je 284 polaznika znanstvenih poslijediplomskih studija i 121 polaznik specijalističkih poslijediplomskih studija te 119 doktoranda je steklo zvanje doktora znanosti.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk