IN MEMORIAM
Srijeda, 04.01.2012.
Jučer, 3. siječnja 2012. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za preminulog dr. sc. Ivana Šegotu, professora emeritusa Svučilišta u Rijeci. Kolege i prijatelji cijenjenog profesora oprostili su se uz mnoge lijepe riječi i uspomene na njegov lik i djelo.

Prof. dr. sc. Ivan Šegota bio je znanstveni savjetnik i redoviti sveučilišni profesor u trajnome zvanju. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci djelovao je od 1976. a u mirovinu je otišao 2008. godine.
U više od 30 godina svog nastavničkog rada predavao je više društvenih predmeta a najveći je prilog nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti Medicinskoga fakulteta u Rijeci dao kao nastavnik predmeta Medicinska sociologija, Medicinska etika i bioetika i Etika sestrinstva te izbornih predmeta Kako komunicirati s gluhim pacijentima i Klinička bioetika. Na tom polju bio je autor više udžbenika, knjiga i skripata te brojnih znanstvenih i stručnih članaka, koji su objavljeni u prestižnim domaćim i stranim časopisima. Vodio je brojne domaće i strane znanstvene projekte te bio mentor diplomskih, magistarskih i doktorskih radova iz kliničke bioetike.
Od svog dolaska na Medicinski fakultet pa do umirovljenja bio je predstojnik odnosno pročelnik Katedre za društvene znanosti i dao velik doprinos razvitku Katedre i njezinoj svjetskoj afirmaciji, što među ostalim potvrđuje i činjenica da je Katedra među rijetkim sličnim institucijama u svijetu dobila zapaženo  mjesto u “Encyklopedia of Bioethics”, objavljenoj 1995. u Washingtonu D.C., SAD.
U dva je mandata bio predsjednik Međunarodnoga udruženja za kliničku bioetiku, gdje je proglašen doživotnim počasnim predsjednikom, a predsjedavanje Hrvatskim bioetičkim društvom, donijelo mu je također titulu doživotnoga počasnoga predsjednika. Bio je i predsjednik Hrvatskog društva za kliničku bioetiku.

2008. godine u Rijeku je doveo deveti Svjetski kongres bioetike. Zaslužan je za izrastanje i razvoj mladih kadrova za bioetiku na riječkome Sveučilištu i njihovu zapaženu međunarodnu afirmaciju.

2009. godine dodijeljeno mu je počasno zvanje i naslov professor emeritus, a iste godine dodijeljena mu je i nagrada Grada Rijeke za životno djelo za znanstveno-nastavnu djelatnost u bioetici.

Profesor Šegota ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj akademskoj zajednici svojim postignućima u istraživanjima, a prvenstveno kao utemeljitelj riječke i hrvatske bioetike.

Svojim kolegama bio je nadahnuće i podrška, ali i pravi iskreni prijatelj i kao takav ostat će u sjećanju cijeloj riječkoj i hrvatskoj akademskoj zajednici.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk